Férfi kézilabda-vb

Kemény meccsek után, nagy csaták előtt

Eddig hoztuk az elvárhatót, mostantól bravúrok kellenek

  • Maruzsa István

Véget ért a férfi kézilabda-világbajnokság első csoportköre, amit a magyar válogatott szerencsére a várt sikerrel teljesített. Szombattól jön az új feladat, a középdöntő, ahol az eddig sem egyszerű ellenfelek után még nehezebbek, a világ közvetlen élvonala jön a mieinkkel szemben. Az alábbiakban mérleget vonunk az eddig látottakkal kapcsolatban, és megpróbálunk belelátni a jövőbe is, hogy megjósolhassuk, hogyan érjük el - reményeink szerint - az olimpiai kvalifikációs tornákon való szereplésre jogosító helyezések egyikét.

A magyar férfi kézilabda-válogatott örül a Norvégia ellen aratott győzelemnek a férfi kézilabda-világbajnokságon.
Nem volt épp kedvező a sorsolásunk a csoportban, hiszen elsőként rögtön a legnehezebb ellenféllel, Izlanddal játszottunk. Az olimpiai ezüstérmes igazolta is ellenünk a várakozásokat, nem tudtunk mit kezdeni a mélységében nagyon jól tagolt védekezésükkel, lassan és körülményesen játszottunk, és végül hatgólos vereséget szenvedtünk. Mocsai Lajos szövetségi kapitány már a mérkőzés után utalt arra, hogy a csapat az utazás miatt fáradtan állt ki, és az mkbveszprem.eu-n megjelent összefoglalójában is elismerte, hogy ebből a szempontból talán rosszul állították össze a csapat torna előtti programját.

De nem is az első meccstől vártuk az igazi eredményt, hanem az utána következőktől, amiken általában hozta magát együttesünk. Norvégia ellen behúzott kézifékkel kezdtünk, de a 0-6-os hátrányból Ilyés Ferenc és Mikler Roland vezetésével felállva és a kapitány taktikai utasításait betartva végül felőröltük a skandinávokat.

Brazília ellen az addig kevesebbet vagy gyengébben játszók kapták a legtöbb lehetőséget, és mindenki élt is az alkalommal. Szépen és lendületesen játszva, többek között Harsányi Gergely 10 góljának köszönhetően fölényesen nyertünk. Japán ellen nagyon komolyan készültünk, aminek meg is lett a haszna. Mocsai Lajos egy napot szentelt a nyitott védekezés elleni támadójáték begyakorlásának, ami annyira jól sikerült, hogy végül épp akkor zavarodtunk meg kissé, amikor az ellenfél visszaált a hatosra. A győzelmünk nagy veszélyben azért így sem forgott, de kellettek hozzá Császár Gábor villanásai.

Ausztria ellen már csak az volt a tét, hogy pozitív lelkiállapotban zárjuk a csoportkört, és ez sikerült is. Bár a többnyire csereként szerepet kapó játékosaink ezúttal nem hozták a legjobbjukat, azt öröm volt látni a második félidőben, hogy Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc is bátran vállaltak felugrásos átlövéseket, aminek meg is lett az eredménye. Reméljük, a fiúk a következő ellenfeleinkkel szemben sem ijednek meg a faltól!

Az igazi nagy feladatok ugyanis csak most jönnek! A legutóbbi három világbajnokság győztese, Franciaország, Németország és Spanyolország igazolták a papírformát, és három arab ellenfelüket magabiztosan felülmúlva jutottak a középdöntőbe az A csoportból. Őket kellene tehát legyőznünk - vagy legalább valamelyiküket -, hogy biztosan ott lehessünk az egyik olimpiai kvalifikációs tornán 2012-ben.

Ehhez ugye legalább hetedikként kell végeznünk a vébén, azaz a következő körben minimum negyediknek kell lennünk az I. csoportban. Ez mindenképp sikerül, ha minden meccsünket megnyerjük - sőt, akkor elődöntősök lennénk -, de az a csoda kategóriájába esne. Az utolsó csoportmeccsükön a franciák hatgólos vezetést hagytak kicsúszni a kezükből, és csak döntetlenre végeztek a spanyolokkal. Ezzel valószínűleg mi jártunk rosszul, hiszen így Karabaticék még véletlenül sem fognak lazítani ellenünk, ráadásul két 3 ponttal rendelkező csapat áll előttünk az I. csoportban. Azaz egy győzelem valószínűleg csak akkor lesz elegendő a kitűzött cél eléréséhez, ha azt a németek ellen aratjuk. De még akkor is nagyon kell szurkolnunk Izlandnak és Norvégiának Hensék ellen!

Hasonló a helyzet Spanyolországgal, de nekik pontelőnyük van velünk szemben, azaz könnyedén előttünk végezhetnek akkor is, ha kikapnak tőlünk. A legnyugodtabbak akkor lehetnénk, ha legalább három pontot - egy győzelmet és egy döntetlent - tudnánk szerezni a középdöntőben - és a minket legyőzők másokkal is elbánnának -, hiszen akkor a csoport harmadik helyét is elérhetjük, azaz a torna végén legalább hatodikok lennénk.

A szövetségi kapitány ugyan többször is elmondta, hogy esze ágában sincs feladni egyik mérkőzésünket sem, de azért sokatmondó, hogy a háromszor "felhasználható" Perez Carlost nem nevezte a gallok ellen. Csárli egyébként már napok óta kint van Svédországban, együtt edz a válogatottal, azaz remélhetőleg "élesre állítva" várja majd a bevetést.

A Franciaország elleni mérkőzésen a vereség a papírforma, csak az a kérdés, hogy ezt Mocsai Lajos hogy adagolja be a csapatnak. A kapitány tudásában és rutinjában, valamint a játékosokkal kialakult jó kapcsolatában bízhatunk, már csak az kell, hogy fizikailag se örlődjünk fel nagyon.

Németország ellen ugyanis százszázalékos állapotban kell lennünk! Ha őket el tudnánk kapni, azzal már fél lábbal a legjobb nyolc között érezhetnénk magunkat, és az eddigi formájuk alapján erre lehet is esélyünk. Az átlövőik egyelőre nem találják a kaput, anélkül pedig ők is vérszegények. Persze nem szabad elfeljtenünk, hogy egy rutinos, nagyon keményen védekező csapatról van szó, de nálunk is van már azért néhány játékos, aki közelről is ismerheti őket a Bundesligából.

hatharom-tipp az I. csoport végeredményére:
1. Franciaország
2. Izland
3. Spanyolország
4. MAGYARORSZÁG
5. Németország
6. Norvégia

Spanyolország igencsak gyengén kezdte a világbajnokságot, de a csoportmeccsek végére lassan formába lendültek. A legnagyobb erősségüknek a franciák elleni meccset is szinte egymaga megmentő Sterbik Árpád tűnik a kapujukban. No meg az őket tisztelő játékvezetők, akikre a kapitány is utalt a már említett összefoglalójában, finoman, a sportdiplomáciai erőket emlegetve.

Külön írást is megérdemelne egyébként a bírók ténykedése a vébén, ugyanis általánosan jellemző, hogy nem tudnak pártatlanul levezetni egy mérkőzést. A magasabban ragsoroltak rendre kapnak egy kis hátszelet, ha véletlenül nem menne nekik a játék. Természetesen mi is tapasztalhattuk ezt a saját javunkra is, de azt is furcsa volt látni, hogy Izland hasonlóan kemény védekezése ellenére jóval kevesebb kétperces büntetést kapott, Norvégia ellen pedig nevetséges szituációkban ítéltek ellenünk belemenéseket. Az ellenőrök ugyebár dönthetnek úgy, hogy lecserélik a meccseket manipuláló játékvezetőket, de azt is megértjük, ha egyikük sem vállalja be, hogy kirobbantsa ezzel a cirkuszt a csarnokokban.

Nézzünk kicsit szét a másik ágon is, már csak azért is, mert a helyosztóra onnan kapunk majd ellenfelet a jövő héten!

hatharom-tipp a II. csoport végeredményére:
1. Dánia
2. Horvátország
3. Lengyelország
4. Svédország
5. Argentína
6. Szerbia

A várt továbbjutók közül csak Dél-Korea nem tudta abszolválni a feladatot, helyettük a meglepetéseredményeket halmozó Argentína jutott tovább. Ráadásul Svédország legyőzésével elérték, hogy a skandinávokkal és Lengyelországgal együtt 2-2 pontot vihetnek magukkal a középdöntőbe a D csoportból. A C jelű szextettből továbbment ugyan Horvátország, de a csoportgyőztes Dániától kikaptak, a harmadik helyezett Szerbiával pedig döntetlent játszottak.

Így a II. csoporban jelenleg Dánia áll a legjobban, mögöttük szinte megjósolhatatlan, hogy ki fog az elődöntőbe jutni. Ahogy az is, hogy mi kit kaphatunk ellenfélül a helyosztóra. A legjobban talán Argentínának örülhetnénk, de a szerbek is verhetőnek tűnnek, nagyobb esély viszont a lengyel-svéd kettős valamelyikére van. Feltéve, hogy mi elérjük a csoportunk harmadik vagy negyedik helyét, de bízzunk ebben!

Hajrá magyarok!

A középdöntő I. csoportjának programja:

Szombaton játsszák:

16:15 Spanyolország-Norvégia
18:30 Németország-Izland
20:45 Franciaország-Magyarország

Hétfőn játsszák:

16:00 Izland-Spanyolország
18:15 Magyarország-Németország
20:30 Norvégia-Franciaország

Kedden játsszák:

16:15 Németország-Norvégia
18:30 Spanyolország-Magyarország
20:15 Franciaország-Izland

A csoport állása:

1. Izland 2 2 0 0 61-48 4 p
2. Franciaország 2 1 1 0 58-51 3 p
3. Spanyolország 2 1 1 0 54-52 3 p
4. Magyarország 2 1 0 1 52-55 2 p
5. Németország 2 0 0 2 47-56 0 p
6. Norvégia 2 0 0 2 45-55 0 p