Australian Open

Monfils nem bírta a Wawrinka elleni háborút

Kunznyecova legyőzte Henint a nap női rangadóján

Az Australian Open ötödik napján a női mezőnyben rendezték a legnagyobb rangadót, Justine Henin és Szvetlana Kuznyecova játszottak egymással. Az előzetesen talán esélytelenebbnek gondolt orosz két nagy csatát hozó játszmában győzte le belga vetélytársát. Szintén óriási meccsnek indult Stanislas Wawrinka és Gael Monfils találkozója, de az első szett után a francia elfáradt, és végül simán nyert Wawrinka. Federer Malisse elleni győzelmével vezeti az örökranglistát a Melbourne-ben megnyert meccseket tekintve. Venus Williams már a második gémet sem bírta az előző mérkőzésen szerzett sérülése miatt.

Sem Justine Henin, sem Szvetlana Kuznyecova nem a képességeinek megfelelő helyen áll jelenleg a világranglistán, így fordulhatott elő, hogy már a harmadik fordulóban szembe kerültek. Kisebb meglepetésre az orosz uralta a meccset, elsősorban remek tenyereseinek köszönhetően. Henin elég pontatlanul játszott, összesen 41 ki nem kényszerített hibát ütött.

Ennek ellenére szorosan alakult a mérkőzés, az első szett egyetlen brékjét Kuznyecova érte el, és ezt végig is tudta vinni, 6-4-re nyert. A második játszmában 1-1 után megint elvette Henin adogatását, de ezúttal hibázott 5-4-nél, nem tudta befejezni a szettet, rövidítés lett a vége. Ott játszmalabdát is kellett hárítania, majd a belga kettőshibájának és elrontott tenyeresének köszönhetően megnyerte a mérkőzést.

A világelső Caroline Wozniacki kicsit figyelmetlenül kezdte a Cibulkova elleni találkozóját, ami azért lehetett számára veszélyes, mert a szlovák az idén már legyőzte egyszer. Méghozzá rögtön a Sydney torna első fordulójában! A dán gyorsan elbukta az adogatását, de vissza is vette keményebb és jobban megpörgetett, magasabbra pattanó ütéseinek köszönhetően, amikkel az alacsony Cibulkova nem tudott mit kezdeni. Ennek ellenére kijött, hogy Wozniackinak nem erőssége a szerva, oda-vissza brékelték egymást. Végül a kulcsmomentumokban a világelső volt pontosabb, 6-4-re nyerte az első szettet. A saját adogatásaiknál a másodikban sem voltak túl meggyőzőek, de amikor kellett, Wozniacki megint odafigyelt, és 6-3-mal behúzta a meccset.

Francesca Schiavone a nehezen abszolvált első két forduló után ezúttal 6-0-lal kezdett a román Niculescu ellen. A második szett aztán jóval szorosabban alakult, de a rövidítést simán nyerte a tavalyi Roland Garros olasz győztese. A kínai Na Li eddig magabiztosan menetel, a cseh Zahlavova mindössze három gémet tudott ellene nyerni.

Maria Sarapova elvesztette ugyan az első játszmát a német Julia Görges ellen, de egy látványos mérkőzésen fordítani tudott, és ott van a negyedik fordulóban. A várt rangadója azonban elmarad Venus Williams ellen, mivel az amerikai nagyon korán feladta az Andrea Petkovic elleni találkozóját. Már az előző körben megsérült, de azt a mérkőzést még meg tudta nyerni. Ezúttal azonban csak egyetlen gémet játszott le - rögtön elvesztette az adogatását -, a másodikban Petkovic első szervájánál megállt a return után, és a befejezés mellett döntött. Szórványos füttyszó hallható volt a nézőtérről, amit talán nem érdemelt meg a páros verseny négyszeres győztese.

Stanislas Wawrinka a Gael Monfils elleni Australian Open-meccsen

A férfiaknál nem a nap legizgalmasabb találkozóját játszotta ugyan Roger Federer, de mindenképp meg kell említenünk a Malisse elleni történelmi győzelmét. A 6-3, 6-3, 6-1 azt jelentette, hogy a svájci elérte az 57 megnyert meccset az Australian Openen, megelőzte Stefan Edberget, és ő nyerte a legtöbb mérkőzést a tornán.

Novak Djokovicsnak csak egy szettet kellett játszania, mivel honfitársa, Viktor Troicki feladta a találkozójukat, miután a harmadik kiemelt 6-2-vel előnybe került. Tomas Berdych viszonylag könnyen bánt el Richardt Gasquet-vel, csak a második játszma volt szoros. Andy Roddick meglepően simán bukta el az elsőt, hogy aztán egy rövidítést követően ugyanolyan simán fordítsa meg a mérkőzést.

Stanislas Wawrinka és Gael Monfils emlékezetes első szettet játszottak. Sorra jöttek a 25-30 ütésből álló labdamenetek és a szoros gémek. A francia került előbb előnybe, de Wawrinka visszavette a bréket, és a rövidítésben is fel tudott állni hátrányból. Ez annyira felőrölte az első fordulóban 0-2-ről fordító, és a másodikban is négy szettre kényszerülő Monfilst, hogy a folytatásban esélye sem volt a sokkal frissebb svájci ellen. Wawrinka 7-6, 6-2, 6-3-mal jutott a következő körbe.

Australian Open, harmadik forduló (a 16 közé jutásért):

Férfiak:

Federer (svájci, 2.)-Malisse (belga) 6:3, 6:3, 6:1
Djokovic (szerb, 3.)-Troicki (szerb, 29.) 6:2-nél Troicki feladta
Berdych (cseh, 6.)-Gasquet (francia, 28.) 6:2, 7:6 (7-3), 6:2
Roddick (amerikai, 8.)-Haase (holland) 2:6, 7:6 (7-2), 6:2, 6:2
Verdasco (spanyol, 9.)-Nisikori (japán) 6:2, 6:4, 6:3
Almagro (spanyol, 14.)-Ljubicic (horvát, 17.) 6:4, 7:6 (10-8), 6:3
Wawrinka (svájci, 19.)-Monfils (francia, 12.) 7:6 (7-4), 6:2, 6:3
Robredo (spanyol)-Sztahovszkij (ukrán) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2

Nők:

Petkovic (német, 30.)-V. Williams (amerikai, 4.) 1:0-nál Williams feladta
Wozniacki (dán, 1.)-Cibulkova (szlovák, 29.) 6:4, 6:3
Schiavone (olasz, 6.)-Niculescu (román) 6:0, 7:6 (7-2)
Azarenka (fehérorosz, 8.)-Scheepers (dél-afrikai) 6:3, 6:3
Li (Li, kínai, 9.)-Zahlavova Strycova (cseh) 6:2, 6:1
Kuznyecova (orosz, 23.)-Henin (belga, 11.) 6:4, 7:6 (10-8)
Sarapova (orosz, 14.)-Görges (német) 4:6, 6:4, 6:4
Sevastova (lett)-Manaszijeva (orosz) 6:1, 6:3