Gázolás

Újratárgyalják Pásztor István kézilabdázó ügyét

A Veszprém Megyei Bíróság eljárási hibák miatt megsemmisítette az elsőfokú ítéletet

  • MTI
megosztom

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön a Pásztor István volt világválogatott kézilabdázó halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt meghozott, nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésről szóló elsőfokú ítéletet.

A megyei bíróság új eljárás lefolytatására és új ítélet meghozatalára utasította az első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróságot.

A 39 éves Pásztor István – aki jelenleg az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya – 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette. Pásztor Istvánt első fokon a Veszprémi Városi Bíróság nyolc hónapi, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a járművezetéstől, valamint kötelezte 344 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért – a fogházbüntetés felfüggesztéséért – fellebbezett.

Pásztor István hagyja el a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalótermét

Kármán Miklósné, a másodfokú büntetőtanács vezetője indoklásában hangsúlyozta, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan, és „eljárási hibákkal van tele”. A tanácsvezető bíró rámutatott: olyan tanúk vallomására hivatkozik például az első fokon eljáró bíróság az ítéletében, akik jelen sem voltak a tárgyaláson. Nem hallgatta meg a bíróság a tárgyaláson az igazságügyi műszaki szakértőt sem, ennélfogva neki sem a vádnak, sem a védelemnek nem volt módja kérdéseket feltenni – hangsúlyozta.

A tanácsvezető bíró szerint felderítetlen a tényállás is, s miként fogalmazott: „a beismerő vallomás nem jelenti azt, hogy nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni”. A megyei bíró az ítélet hatályon kívül helyezésének indoklásában kitért arra is, hogy az elsőfokú bíróság a tárgyalásról kizárta a nyilvánosságot, noha ennek indokai nem álltak fenn, és ez a tény önmagában megalapozná az ítélet hatályon kívül helyezését.

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a tárgyaláson a megyei főügyészség képviselője és a vádlott védője is. A főügyészség képviselője ugyancsak az eljárási szabályok megsértése (tanúkat, szakértőt nem hallgatott meg az első fokon eljáró bíróság), valamint a nyilvánosság kizárása miatt indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy az elsőfokú eljárásban nem történt meg „a bizonyítás eszközeinek teljes feltárása”, s így fontos kérdések „nyitottak maradtak”.

Pásztor István vádlott sajnálatát fejezte ki a történtekért, s védőjéhez csatlakozva kérte, hogy megismételt eljárásban tárgyalják újra az ügyét.

A megyei bíróság hatályon kívül helyező döntésével az ügy visszakerül a Veszprémi Városi Bírósághoz, amelynél egy másik bírói tanács újabb eljárást folytat le, és hoz majd az ügyben új elsőfokú ítéletet.

megosztom