Világbajnokságok

A Bild szerint változik a versenynaptár, a FIFA szerint nem

Katar nem akarja télen rendezni a 2022-es világbajnokságot

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) jelenleg nincsen konkrét terve versenynaptára megváltoztatására.

A szervezet ezt arra reagálva szögezte le rövid közleményben csütörtökön, hogy előzőleg a német Sport Bild lehetséges módosításokról írt.

A FIFA azt is hangsúlyozta, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság esetleges áthelyezését - vagyis a nyári helyett a téli lebonyolítást - az illetékes katari szövetségnek kell kezdeményeznie, s ha ez megtörténne, a beadványt a végrehajtó bizottság vizsgálná meg.

Korábban a nemzetközi futballélet több meghatározó szereplője - köztük Joseph Blatter FIFA-elnök - üdvözölte azt a javaslatot, hogy a nagy meleg miatt az év elején rendezzék majd meg a katari világbajnokságot, a múlt héten azonban Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció katari vezetője azzal állt elő, hogy a rendezők nem szeretnék a változtatást, pályázatuk úgy nyert, hogy abban a nyári időszak volt megjelölve.

A Sport Bild arról számolt be szerdán, hogy a FIFA és az európai szövetség, azaz az UEFA hamarosan előáll egy átdolgozott nemzetközi versenynaptárral, melyben a február-márciusi periódust jelölnék meg az Eb-k és világbajnokságok lebonyolítására, a maradék időszakban pedig a klubfutballé lenne a főszerep. A lap azt állította, hogy birtokában van a részletes tervezet, melyet a nyáron szándékoznak bemutatni az illetékesek, hogy ezzel ne veszélyeztessék a két elnök, Joseph Blatter és Michel Platini előtte esedékes újraválasztását.