Előzetes

Római derbi az Olasz Kupában, Barca-edzőmeccs a Betisnél

Az Arsenal újrajátssza FA Kupa-meccsét a Leeds ellen

Szerdán folytatódik a holland bajnokság, a spanyol Király Kupa, az Olasz Kupa, a Német Kupa és az FA Kupa is, valamint az Inter is pótolja a Cesena ellen elmaradt bajnokiját, hogy csak a legfontosabb meccseket említsük. Simon Krisztián a hírek szerint egyből a kezdőben kap szerepet a Feyenoord Ajax elleni bajnokiján. Olaszországban összesorsolták a Romát és a Laziót, ismét parázs városi derbire kerülhet sor. A Barcelona valószínűleg a fiatalokkal vág neki a Betis elleni kupavisszavágónak az 5-0-ra nyert első meccs után.

Az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében két mérkőzést rendeznek szerdán, közülük, és talán az egész fordulóból kiemelkedik a Roma-Lazio fővárosi derbi. Az utóbbi három bajnoki találkozójukat a Farkasok nyerték, és eddig 2011-ben is ők teljesítettek jobban. A tabellán viszont még mindig a Lazio áll előrébb, noha három meccsükből csak egyet tudtak megnyerni idén. Az viszont épp a múlt hétvégi, Sampdoria elleni találkozó volt, tehát akár lendületet is vehetnek, ha sikerül jól teljesíteniük a kupameccsen. Ahogy az ilyen találkozókon általában, a végeredmény szinte megjósolhatatlan, a pillanatnyi forma és szerencse dönt a két csapat között. Ezzel Claudio Ranieri is egyetért.

"Egy városi derbinek nincs favoritja. Mindkét csapat jó játékra képes. Örömöt és izgatottságot látok a fiúkon, mind ott akarnak lenni a pályán. A saját győzelmünket várom, hiszen minden sorozatot meg akarunk nyerni, amiben elindultunk" - mondta a Roma vezetőedzője.

Csata a Roma-Lazio bajnokin

A másik oldalon Edy Reja céljai is hasonlóak: "mindenki nyerni akar egy ilyen mérkőzésen, akkor is, ha a kupában játsszuk. Nagyon fontos számunkra a győzelem, hogy folytathassuk ezt a sorozatot. Talán a Romának kevésbé fontos a találkozó, mivel ők ott vannak a Bajnokok Ligájában, és a bajnokságban is van még tennivalójuk."

A Roma több játéklehetőséget követelő ikonja, Francesco Totti biztosan nem játszhat, mivel még mindig tart az eltiltása, amit Mario Balotelli tavalyi döntőbeli megrúgásáért kapott.

A másik mérkőzésen az Udinese a Sampdoriához látogat. Koman Vladimirék épp a két római együttessel játszottak a legutóbbi két bajnoki fordulóban, és az AS Romát - Juan hathatós közreműködésével - legyőzték, a Laziótól pedig kikaptak 1-0-ra. Az udineiek másfél hete emlékezetes meccsen játszottak 4-4-es döntetlent a Milannal, legutóbb pedig 4-2-re verték a Genoát idegenben. Úgy tűnik tehát, hogy jobb formában vannak, de a kupa mindig más!

Rendeznek egy bajnoki találkozót is, méghozzá az Inter-Cesenát, amely a kék-feketék klubvilágbajnoki szereplése miatt maradt el még a 16. fordulóban decemberben. A bajnoki címvédőnek valószínűleg nagyon jól jött a halasztás, hiszen azóta kirúgták Rafa Benítezt, akivel csak kínlódtak, a helyére érkező Leonardóval pedig egyelőre szárnyalnak. Esetleges győzelmükkel utolérhetik a Romát, és hat pontnyira megközelíthetik az éllovas Milant. A brazil szakvezető bízik is abban, hogy sikerül sorozatban öt győzelemmel nyitnia a klubnál. "Az első perceken sok minden fog múlni, meghatározzák az egész meccset. A Bologna elleni 4-1-es győzelem alkalmával például remekül megoldottuk a kezdést. Megpróbáljuk ugyanígy a Cesena ellen is" - mondta.

Hollandiában bepótolják a decemberi havazások miatt elmaradt meccseket a 19. fordulóból, a szerdai találkozók közül az Ajax-Feyenoordot kell mindenképp megemlítenünk. Egyrészt maga a két említett csapat neve izgalmas meccset ígér, másrészt valószínűleg bemutatkozik a vendégeknél a frissen kölcsönvett Simon Krisztián, aki elmondása szerint nem ideges sem az ellenfél, sem a várhatóan nagy nézőszám miatt. A Feyenoord eddig nem a múltjához méltón teljesít - tizenharmadikak bajnokságban -, de Simonon kívül több igazolással is megpróbáltak erősíteni a jobb szereplés érdekében. Az Ajax viszont azért küzd, hogy ne szakadjon le még jobban a Dzsudzsák Balázs vezérelte PSV-től. Jelenleg hat pont a hátrányuk. Nem számíthatnak a sérült Suárezre, aki nélkül valószínűleg nehéz dolguk lesz.

Az FA-kupában a harmadik fordulóban döntetlenre végződött találkozókat játsszák újra, szerdán az Arsenal-Leeds párharcra kerül sor. Az "odavágón" két tizenegyessel alakult ki az 1-1-es végeredmény. Az Ágyúsoknál továbbra is sérült a fél védelem (Almunia, Squillaci, Diaby, Vermaelen), de azért az alsóbb osztályú ellenféllel szemben illene kiharcolniuk a továbbjutást.

A Király Kupában a Barcelona visszavágóra utazik Sevillába a Betishez. Sok izgulnivalójuk nincs, mivel nehézkes kezdés után fölényesen, 5-0-ra nyertek az első mérkőzésen. Guardiola a legtöbb nagy sztárját nevezte ugyan a mérkőzésre, de azért csodálkoznánk, ha nem kapnának lehetőséget a kiegészítőemberek. Dani Alves és Puyol mindenképp hiányozni fognak sérülés miatt.

A Deportivo-Almería találkozó odavágója szorosabban végződött ugyan - 1-0-s Almería-győzelemmel -, de azért nem esküszünk meg, hogy izgalmasabb és látványosabb lesz, mint a Barcelona találkozója.

Szerdán játsszák:

Olasz Kupa (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról):

Sampdoria-Udinese 17:30
Roma-Lazio 20:45

Serie A, 16. fordulóból elmaradt mérkőzés:

Internazionale-Cesena 20:45

Eredivisie, 19. fordulóból elmaradt mérkőzések:

Twente-Heracles 18:45
Venlo-Utrecht 18:45
Ajax-Feyenoord 20:45
AZ Alkmaar- NEC Nijmegen 20:45

FA Kupa, 3. forduló, újrajátszás:

Leeds United-Arsenal 21:00

Király Kupa, nyolcaddöntő, visszavágók:

Deportivo La Coruna-Almería 20:00 (az első mérkőzésen: Almería-Deportivo 1-0)
Real Betis-Barcelona 22:00 (az első mérkőzésen: Barcelona-Betis 5-0)

Német Kupa, nyolcaddöntők (egy mérkőzés dönt a továbbjutásról):

Koblenz-Kaiserslautern 19:00
Offenbach-Nürnberg 19:00