Konferencia elődöntők

Az alapszakaszgyőztes Patriots begörcsölt, és búcsúzott

A Chicago simán verte az előző heti formájától elmaradó Seattle-t

Címkék:

Az NFL rájátszásának főcsoport-elődöntőjében a New york Jets meglepetésre legyőzte a New England Patriots csapatát. Tom Bradyék jól kezdték a találkozót, de az irányító az első drive-ban november óta először eladta a labdát. Bár ezt követően ők szerezték az első pontokat, Brady játéka görcsössé vált, és ez rányomta a bélyegét az egész csapat játékára. A Chicago Bears könnyedén győzte le az előző fordulóban a bajnokot kiejtő Seattle Seahawks együttesét.

Rögtön a New England első drive-jában úgy nézett ki, Bradyék simán végiggyalogolnak a Jets védelmén, és könnyedén szereznek pontokat. Azonban az irányító váratlanul eladta a labdát, David Harris pedig 58 yardot nyert a New Yorknak. Pontot ugyan nem tudtak szerezni az előnyös helyzetből, hiszen Folk kihagyta a mezőnygólkísérletet, mégis rányomta ez a momentum a bélyegét a hazaiak játékéra.

A következő mentet is hasonlóan ellenállhatatlanul kezdték, de csak field goalig jutottak, azaz 3-0-ra vezettek. A viszonylag sikertelen játékokkal pedig Tom Brady nem tudott mit kezdeni, begörcsölt, és a negyedik negyed közepéig nem tudta a legjobbját hozni. Ez szép lassan a csapattársaira is átragadt, jöttek az elszórt labdák, a teljesen érthetetlenül elrontott játékok, eközben pedig a Jets szépen gyűjtögette a pontokat.

A New York Jets volt a harcosabb, meg is szerezték a pontokat

A második negyedben Mark Sanchez Tomlinsonnak és Edwardsnak is kiosztott egy-egy touchdown-passzt. A harmadikban ugyan Brady és Crumpler összjátéka is hat pontot (a jutalomrúgással hetet) ért a New Englandnek, sőt, a kétpontos jutalomjátékot is megcsinálták, mégsem tudtak előnyt kovácsolni a részsikerből.

A záró játékrészben megint a Jets szerzett előbb touchdownt, majd a Patriots közel nyolcperces labdabirtoklás után sem tudta növelni a pontjai számát. Igaz, hogy két perccel a vége előtt elértek egy mezőnygólt, de az utána következő kezdőrúgásnál nem tudták megszerezni a labdát, a New Yorknak pedig csak 20 yardot kellett megtennie, és megint beértek a célterületre, ezúttal Greene futása révén.

Két touchdownnyi különbség volt a csapatok között, és mindössze 1:41 volt hátra, így szinte minden esélye elszállt a New Englandnek. Egy gyors drive-val szereztek ugyan hét pontot, de a labdát megint nem tudták megszerezni a kezdőrúgás után, így Mark Sanchez térdelése után lepörgött az óra, az alapszakasz győztese pedig kiesett. Érdekes, hogy a legtöbb statisztikai mutatóban jobb volt a Patriots, a legfontosabb azonban, hogy a Jets több pontot szerzett. Ezt elsősorban annak köszönhették, hogy a védelmük nagyszerűen dolgozott a saját célterületük közelében, az úgynevezett red zone-ban, és négy kísérletből csak kétszer engedtek ellenfelüknek touchdownt.

Tom Brady és Mark Sanchez a New England-New York Jets rájátszásmeccs után

A nap másik mérkőzésén az alapszakaszból negatív mérleggel továbbjutó, az előző körben meglepetésgyőzelmet arató Seattle ezúttal simán kikapott Chicagóban. A mérkőzés már a félidőre eldőlt, Jay Cutler ugyanis adott egy TD-passzt, futott egy touchdownt, és közben Chester Taylor is beért a labdával a célterületre.

A harmadik negyedben aztán az irányító elért még egy futott TD-t, a Seattle pedig csak ez után tudott feliratkozni a ponttáblára, akkor is csak egy mezőnygóllal. Végül a Bearsnek az is belefért, hogy a negyedik játékrészben kiengedjenek, és három touchdownt engedélyezzenek Hasselbeckéknek, a 35-24-es eredménnyel így is ők kerültek a főcsoportdöntőbe.

Ott a Green Bay Packers lesz az ellenfelük, míg a másik oldalon a New York Jets a Pittsburgh Steelers otthonában próbálhat bejutni a Super Bowlba.

NFL, főcsoport-elődöntők:

Amerikai főcsoport (AFC):
New England Patriots (1.)-New York Jets (6.) 21-28

Szombaton játszották:
Pittsburgh Steelers (2. kiemelt)-Baltimore Ravens (5.) 31-24

Nemzeti főcsoport (NFC):
Chicago Bears (2.)-Seattle Seahawks (4.) 35-24

Szombaton játszották:
Atlanta Falcons (1.)-Green Bay Packers (5.) 21-48

A főcsoportdöntők programja:
Chicago Bears-Green Bay Packers, vasárnap 21:00
Pittsburgh Steelers-New York Jets, hétfő 0:30