Kajak-kenu

A kajak-kenu szövetség elnöke szerint Szeged kiváló házigazda lesz

  • MTI

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) spanyol elnöke szerint Szeged nagyszerű helyszíne lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak.

José Perurena López abból az alkalomból nyilatkozott, hogy elindult az augusztusi viadal angol nyelvű honlapja, amit a www.szeged2011.hu címen lehet elérni.

"Az idei az egész sportág számára kiemelkedő fontosságú év lesz. A gyorsasági és a szlalom szakágban is olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk, minden versenyző ezekre a viadalokra koncentrál, hiszen a londoni olimpia szempontjából is kulcsfontosságú eseményekről van szó. Biztos vagyok benne, hogy augusztus végén egész Magyarország Szegedre figyel majd, és hatalmas érdeklődés kíséri a vb-t" - mondta a sportvezető a viadal honlapján.

Perurena López emlékeztetett, hogy eredetileg nem Szeged lett volna a 2011-es vb házigazdája: "Franciaországban, Vichyben lett volna a világbajnokság, csakhogy a felvezető versenyek során kiderült, hogy folyik, tehát nem áll a víz a pályán. Ez pedig túlságosan nagy kockázat egy olyan fontosságú versenyen, amelyik az olimpiára kvalifikál. A magyar szövetség felajánlotta a segítségét, ráadásul éppen Szeged volt a második helyezett pályázó az eredeti választásnál."

Az ICF elnöke elárulta, hogy rengetegszer járt már Magyarországon, versenyeken és ICF-tanácskozásokon. "Azt se felejtsük el, hogy a nemzetközi szövetség első alelnöke Vaskuti István, vagyis rengeteg szállal kötődünk Magyarországhoz. A szegedi pályát jól ismerik a versenyzők, mindig fantasztikus hangulatot teremtenek a nézők. Nagyszerű házigazda lesz a város!"

Perurena López a várható esélyesekről is szót ejtett: "A nőknél Janics Natasa és Kovács Katalin biztosan erős lesz hazai pályán. Érdemes figyelni az ukrán Radomszkára, aki ismét formába lendült, és fiatal tehetségként robbant be az élvonalba a brit Rachel Cawthorn is. A férfi kajak számokban sokesélyes a csata: Ken Wallace, Tim Brabants, Anders Gustaffson, Adam Van Koeverden, Max Hoff és Aleh Jurenyija a legnagyobb nevek. A kenusoknál Vajda Attila mindenképpen éremesélyes, de olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, mint például Vagyim Menkov, David Cal és Sebastian Brendl."
A kajak-kenu vb-t - amelynek fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök - augusztus 17. és 21. között rendezik majd a Szeged melletti Maty-éri pályán.