FIFA-Aranylabda

Meglepetés? Papírforma!

  • Drégelyvári Anna
megosztom

Az előzetesen várttal szemben „meglepetésre” Lionel Messi kapta meg az első alkalommal a FIFA és a France Football által közösen odaítélt FIFA-Aranylabdát, 2009 után ismét az argentin játékost választották meg a világ legjobbjának. Váratlan eredmény született a zürichi gálán, legalábbis az előzetes híresztelések, jóslások szerint, hiszen a legtöbben Andrés Iniestát, esetleg Xavit várták első helyre, akik karöltve vezették világbajnoki címre Spanyolországot.

FIFA-AranylabdaValóban meglepetés volt Lionel Messi Aranylabdája? Váratlan, ha a naptári évben tétmérkőzéseken 60 gólt hintett – egy Arsenal elleni mesternégyessel és négy egyéb mesterhármassal fűszerezve - játékos a legjobb? Aki emellett a társait is kiszolgálja, azon a bizonyos földbe döngölt vébén is négyszer zörrent a háló az ő átadása után.

Meglepő? Csak az előzetes jóslások, a médiakampány fényében az. A mindig jól értesült, és dobogósokat hajszálpontosan megtippelő olasz Gazzetta Iniestát nevezte meg győztesként, titkos, belső információkra hivatkozva. Igen, kicsi Andrés az égbe repítette Spanyolországot, de hát ott volt az a tavaszi hosszú sérülés. Xavi a spanyol válogatott és a Barcelona alfája és omegája, az igazi jómunkásember, aki nem – feltétlenül - lő látványos gólokat, de összeomlana nélküle mindkét csapat. Mindenki őket várta befutónak, leginkább Iniestát. Persze minden újságíró, szakember, „csak úgy mellékesen” megjegyezte, hogy hát igen kérem, ha csak a tudást néznénk, akkor nem lenne kérdés, hogy Messi a legjobb, de hát az a fránya vébé, ott nem villogott, milyen dolog, ha nem a győztes spanyol csapat valamelyik tagját díjazzák? Csak az újságírói szavazatok alapján Wesley Sneijder lett volna a győztes, Messi nem került be náluk az első háromba, a szövetségi és csapatkapitányok viszont több mint 50 százalékos fölénnyel nevezték meg őt elsőnek. Nos, Dél-Afrika ide vagy oda, Leónak még ez is belefért. Nem nyert ő se vébét, se BL-t, csak egy spanyol bajnokságot. És azzal a két, apóra nőtt lábával leigázta a világot.

És ez elég volt. Elég? Lionel Messi a világ legjobb futballistája, vitathatatlanul. Nem kell ezt ragozni, volt egy Puskás, Pelé, Cruyff, van Basten, Maradona, Zidane, van egy Messi. Akinél elképzelhetetlen, hogy a pályán feldobja magát, akit ha felrúgnak, máris felpattan és keresi a labdát. Ez teszi ő a mindenek és mindenki felettivé. Egy igazi úriember, amit az a portugál kolléga bizony nem minden esetben mondhat el magáról. És ki érdemli meg az Aranylabdát, ha nem a világ legjobbja?! Nem meglepetés ez, hanem papírforma.

Csak zárójelben: egy ember van a földön, aki megközelíti a Messiánus magasságokat, akivel fényévekkel a társak előtt ostromolják a futball határait, varázsolják el a publikumot. A futball Federerje és Nadalja, két zseni, akik a kívülállók a labdarúgásban, utánuk lehetetlen sorrendet felállítani. Egyikük megkoronáztatott hétfő este, másikuk még a dobogóra sem fért fel. Sebaj, előkerül még abból a borítékból a portugál félisten neve is.

megosztom