Asztalitenisz

Elhunyt Berczik Zoltán

  • MTI
megosztom

Kedd hajnalban, 73 éves korában elhunyt Berczik Zoltán, a magyar asztaliteniszsport egyik meghatározó alakja - tájékoztatta a Magyar Asztalitenisz Szövetség a távirati irodát.

Az Újvidéken született Berczik Zoltán 1956-ban, 19 évesen robbant be a nemzetközi élvonalba, s a 60-as években számolatlanul nyerte a nemzetközi versenyeket: világbajnokságokon hat érmet (3 ezüst, 3 bronz) szerzett, Európa-bajnokságokon pedig hat arany mellett egy-egy ezüst és bronz a mérlege. Emellett 23-szoros magyar bajnok, s 135 alkalommal ölthette fel a válogatott mezét.

Nemcsak mint játékos, hanem mint edző, szövetségi kapitány is óriási sikereket ért el, nevéhez fűződik a Gergely, Jónyer, Klampár fémjelezte aranycsapat diadalsorozata. Tanítványai közül Jónyer István négyszeres, Klampár Tibor és Gergely Gábor kétszeres, valamint Kreisz Tibor és Takács János egyszeres világbajnok lett. Kapitányként a női szakágban is eredményes volt, irányítása mellett Magos Judit, Kisházi Bea, Szabó Gabriella, Oláh Zsuzsanna és Urbán Edit sok-sok Európa-bajnoki érmet szerzett.

2001-ben a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnökévé, később tiszteletbeli elnökévé választották. A Magyar Asztalitenisz Szövetség Berczik Zoltánt a saját halottjának tekinti.

megosztom