Évértékelő

A válogatott védelme ingatag volt 2010-ben

  • Horváth Kristóf

2010-ben kilenc mérkőzést játszott a magyar válogatott, melyek során tizenhatszor találtak be az ellenfelek a hálónkba. A magyar válogatott védelmének teljesítménye ugyanúgy ingadozott 2010-ben, ahogy az egész válogatotté. Az oroszok elleni mérkőzésen megfelelő volt, a hollandok és a németek ellen kifejezetten lyukasnak tűnt, majd onnantól az új kapitány érkezésével újra stabilizálódott a helyzet. Személycserék folyamatosan voltak a hátsó alakzatban, a kapus Királyon és a középhátvéd Juhászon kívül senkinek sem volt állandó helye. A mostani – Lázár, Lipták, Juhász, Laczkó – négyes stabilabbnak tűnik, mint az előző kapitány által megálmodott védelem, de nézzük személyenként kik kerültek be, és kik szorultak ki a válogatottból a 2010-es évben.

Kapusok

Király Gábor

Klub:

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Király megtalálta a helyét az 1860 München csapatánál, folyamatosan véd a Bundesliga 2-ben, ahol csapata a középmezőnyben szerepel, a feljutást csak nagy bravúrral célozhatnák meg. A magyar kapus viszont kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt, kiváló döntést hozott, amikor a kisebbik müncheni csapathoz igazolt.

Válogatott:

Korábban válogatott mezben többször is betlizett, ebben az évben viszont magabiztosnak tűnt. Ahogy Erwin Koemannál, úgy Egervári Sándornál is ő az első számú kapus a nemzeti csapatban, és ezt a bizalmat igyekszik is meghálálni, a moldávok elleni EB- selejtezőn neki is köszönhetjük, hogy megúsztuk egy kapott góllal, és Finnország ellen is volt egy fontos bravúrja.

Fülöp Márton

Klub:

Habár tavasszal még a Manchester City-ben is védett, jó döntést hozott, amikor az Ipswich Town csapatát választotta a nyáron. Az angol másodosztályban rendszeresen véd, jó híreket hallani felőle, a legjobb korban van, talán nyáron feljebb is tud lépni valamelyik első osztályú klubba.

Válogatott:

Két meccsen lépett pályára idén a válogatott mezben. A hollandok elleni hatoshoz nem sok köze volt, bár a harmadik kapott gólban erősen benne volt. Az idei utolsó mérkőzésünkön szintén ő védett, de a litvánok nem akartak túlságosan átjönni a félpályán, így többnyire üres is lehetett volna a magyar kapu, akkor se kapunk gólt.

Védők

Lázár Pál

Klub: érdekesség, hogy tavasszal még a Videotonban sem volt stabil kezdőjátékos, ősszel pedig már a válogatott első számú jobbhátvédje lett. Klubjában Marko Andjic-ot szorította ki (vagy át a másik oldalra) ebből a pozícióból, megfelelően tudja segíteni a támadásokat, védekezésben viszont vannak hiányosságai, fejjátéka gyengébb az átlagosnál. A fehérvári csapatnál biztos kezdőnek számít az idény kezdete óta, a hazai bajnokságban is tud fejlődni.

Válogatott:

Koemannál szóba se jött a neve, Egervárinál viszont már a svédek elleni első tétmeccsen kezdő volt, San Marino ellen eltiltása miatt nem léphetett pályára, a finnek ellen Vermes játszott a posztján, de a litvánok ellen már visszatért a csapatba. Újoncként nem okozott csalódást, de a svéd csatárokkal többször meggyűlt a baja, és a támadásokat sem tudta olyan hatékonyan segíteni, mint a Videotonban.

Lipták Zoltán

Klub:

Bár sokan nem emlékeznek már rá, játszott ő külföldön, a Southampton csapatában fél év alatt mindössze hét mérkőzés jutott neki, így nem csoda, hogy az angolok nem éltek az opciós jogukkal, a védő pedig visszatért Újpestre. A fővárosból aztán Fehérvárra igazolt, ahol megkérdőjelezhetetlen helye lett a Videoton védelmében. Hazai bajnokikon többször követett el felesleges szabálytalanságot, amivel csapatát is nehéz helyzetben hozta – ezt az edző, Dr. Mezey György szóvá is tette.

Válogatott:

Az új kapitány, Egervári Sándor felfedezettje ő a válogatottban, az angolok elleni debütáló mérkőzése remekül sikerült, kimagasló teljesítményt nyújtott a Wembleyben. Összességében azóta is stabilan játszik, nem jellemzik nagy formaingadozások, fejjátéka átlag fölötti, és a nemzetközi meccseken megfelelő rutinra is szert tehet.

Juhász Roland küzd a labdáért a svédek elleni EB-selejtezőn

Juhász Roland

Klub:

Az Anderlechtben megkérdőjelezhetetlen a helye, sőt többször is létfontosságú gólt szerzett csapatának, csillogtatva csatárerényeit is. A kérdés az, hogy miért írta alá a szerződéshosszabbítást még az ősszel, amikor 2011 nyarán szabadon igazolható lett volna, és csak vele kellett volna megegyezni az őt szerződtetni kívánó (nagyobb) kluboknak. Tehetségét nézve nem biztos, hogy a belga bajnokságban kéne megöregednie.

Válogatott:

Koemannál és Egervárinál is kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, amit többnyire stabil, jó játékkal hálál meg. Ugyanakkor a finnek egyenlítő gólja előtt nagyot hibázott az őszi selejtezőn, megköszönheti Dzsudzsáknak, hogy kijavította a bakiját, ami két pontunkba került volna.

Laczkó Zsolt

Klub:

Korábban az Olimpiakosz, a Levadiakosz és a Leicester csapatánál is többnyire a kispadon jutott neki hely, majd visszatért a Vasasba, onnan pedig a DVSC-hez igazolt, ami remek húzásnak bizonyult. Tavaly a Bajnokok Ligájában, idén az Európa Ligában szerezhet megfelelő nemzetközi tapasztalatot, bár korábban középpályásként játszott, most már a balhátvéd pozíciójában kap szerepet. A Sampdoria a januári átigazolási időszakban leszerződtette Koman Vladimir mellé második magyarnak, de eddig még nem jutott szóhoz új csapatában.

Válogatott:

Az elmúlt bő egy évben rengeteget fejlődött, fizikailag is hozzáerősödött a posztjához. Bár Koemannál is játszott már, stabil balhátvéd a nemzeti csapatban Egervári Sándor irányítása alatt lett és nem is okozott csalódást ezen a (hiány) poszton. A támadásokhoz gyakran felér - látszik, hogy korábban középpályás volt -, védekezésben viszont néha kellemetlen helyzetbe hozzák a gyors támadók.

Vermes Krisztián

Klub:

A 2008-2009-es szezont a kiesés elől menekülő holland Sparta Rotterdamnál töltötte, de utána ismét Újpesten kötött ki, ahol előbb jobbhátvédet játszott, majd Vaskó távozása után középső védőként számít rá Mészöly Géza. Az NB I-ben megfelelő teljesítményt nyújt - meg is hosszabbították szerződését Újpesten -, és ami fontos, folyamatos játéklehetőséget kap. Az idény végén talán újra szerencsét próbálhat egy erősebb bajnokságban.

Válogatott:

Koemannál nem kapott szerepet, Egervári viszont számít rá, Lázár eltiltásakor San Marino ellen megfelelően pótolta őt, majd Finnországban is helyt állt. Támadásban kevésbé aktív, a védekezése viszont keményebbnek mondható, a kapitány jobbhátvédként számít rá, a klubjában viszont nem ez a posztja, de mindkét pozíciót megfelelően ellátja.

Komlósi Ádám

Klub:

A DVSC-ben sem volt mindig kezdő, azonban Máté Péter sérülése és Mészáros Norbert eltiltása után bekerült a védelembe. Átlagosnál jobban fejel, hosszú lábaival sok helyre odaér, de gyakran elveszti a fejét a pályán, és nemzetközi szinten a gyorsasága sem elég.

Válogatott:

Egervári egyik legnagyobb meglepetése volt az ő keretbe hívása, Anglia ellen a becserélése után fordították meg a meccset a hazaiak, persze ehhez sok köze nem volt. Nagy kérdés, 33 évesen milyen jövő állhat előtte a nemzeti csapatban.

Kádár Tamás

Klub:

A Newcastle Unitedben nem tudott stabil helyet kiharcolni magának, többek között azért, mert folyamatos sérülések hátráltatták. Az ősszel már egészséges volt, de többnyire akkor is csak a kupameccseken jutott szóhoz. Márpedig egy húszéves fiatalnak az lenne a legfontosabb, hogy folyamatos lehetőséget kapjon. Felépítése kitűnő, fizikailag bármelyik robosztus támadóval felveszi a versenyt, de a mérsékelt futósebessége és körülményessége nagy hátrányt jelent számára, ezekben feltétlenül javulnia kell.

Válogatott:

Az év első felét az U-21-es válogatottban teljesítette, majd Egervári Sándornál már a nagyok között is bemutatkozhatott Litvánia ellen. Hosszú távon akkor lenne a válogatott segítségére, ha stabil helyet tudna kiharcolni magának a Newcastle-ben. De először a harmadosztályú Huddersfield Town-ban kellene helytállnia, ahova klubja kölcsönadta télen, azonban sajnos itt is újra megsérült, és a tavaszi szezonban már nem játszhat.

Vanczák Vilmos

Klub:

A svájci Sionban évek óta stabil kezdőnek számít, ami a Basel-DVSC BL-párharc tükrében nem lebecsülendő dolog. Stabil középcsapatként az Európa Liga a céljuk, a magyar hátvéd hol jobb oldalon, hol középen játszik, és egyre gyakrabban a góllövők között is felfedezhetjük a nevét.

Válogatott:

Szurkolói fórumok kedvenc témája, hogy vajon mivel érdemelte ki a több mint 50-szeres válogatottságot. Koeman utolsó meccsén Oroszország ellen betalált, azonban Egervárinál egyre inkább kezd háttérbe szorulni, de még így is stabil tagja a válogatott keretnek. Cacau elleni futóversenye a németek ellen mindent elmond gyorsaságáról, amit pozitívumként említhetünk vele kapcsolatban, az a küzdőképessége.

Szélesi Zoltán

Klub:

Tavaly Debrecenben játszott, de nem nyújtott kimagasló teljesítményt. Mivel a DVSC-nél nem tartották reálisnak, hogy Szélesi legyen a legjobban kereső játékosuk, így a nyáron Görögországba igazolt az újonc Volosz csapatához. Ott aztán kisebb időre kikerült a kezdőcsapatból, azonban az utóbbi időben újra ő a jobbhátvéd.

Válogatott:

Egyre kevesebb szerepet kap a válogatottban, Koemannál stabil helye volt a csapatban, majd Egervári Sándor bemutatkozó meccsén is kezdő volt az angolok ellen, utána kispados Svédországban, onnantól pedig még a keretbe sem hívta be a kapitány, amit a korábbi újpesti futballista sérelmezett is.

Bodnár László

Klub:

A 2009/2010-es szezont hol jól, hol rosszul végigjátszotta a DVSC-ben, gyorsasága erősen megkopott, lövőereje viszont még mindig átlagon felüli. A nyáron külföldi szerződés reményében továbbállt, de közel fél évig csapat nélkül tengődőtt, ami nem kell mondani, hogy egy 31 éves futballista karrierjének nem tesz jót. Végül Karácsony előtt megegyezett korábbi csapatával a Red Bull Salzburggal, ahol az idény végéig kötöttek vele szerződést.

Válogatott:

Koemannál az összes idei mérkőzésen kezdő volt a válogatottban, a németek és a hollandok elleni zakókban is alaposan benne volt. Majd miután csapata sem volt egész ősszel, nehezen lehetne az új kapitányon számon kérni a mellőzését.

Horváth Gábor

Klub:

A tavalyi szezonban a Videotonban játszott, méghozzá nem is rosszul, hiszen Rudolf mellett csak ő került be Koeman válogatott csapatába a hazai bajnokságból. Kissé körülményes, de lassan felvette a nemzetközi mérkőzések tempóját. A nyár végén Hollandiába szerződött kölcsönbe a NAC Breda csapatához, ahol szintén kezdőjátékosnak számít. A kérdés az, hogy a hollandok élnek-e opciós jogukkal, vagy úgy jár, mint Vermes Krisztián a Spartával, és visszatér Magyarországra.

Válogatott:

Érdekes, hogy ő addig került be a válogatottba, amíg a hazai bajnokságban játszott, mióta légióskodik, nem számítanak rá. Persze ez azzal függ egybe, hogy Koeman számított a játékára, Egervári Sándor viszont egyelőre más emberekkel képzeli el a válogatott védelmét.