Tenisz

Arn Gréta nyerte az aucklandi tenisztornát!

  • MTI
megosztom

Arn Gréta egy óra 22 perc alatt, két játszmában diadalmaskodott a címvédő belga Yanina Wickmayer felett a 220 ezer dollár összdíjazású aucklandi keménypályás női tenisztorna szombati döntőjében.

Arnt Wickmayer sem tudta megállítani.

Névjegy
Születési hely és idő: Budapest, 1979. április 13.
Állampolgársága: magyar, német (2008. január 1. óta versenyez magyar színekben)
Lakhelye: Budapest, Róma
Magassága: 180 cm
Súlya: 68 kg
Ütőfogása: jobbkezes, kétkezes fonákkal
Edzője: Vittorio Magnelli
Profinak állt: 1997-ben
WTA-tornagyőzelmei: Estoril (2007), Auckland (2011)
Legjobb világranglista-helyezése: 81. (2002. július 22-én)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 88.
Profi mérlege: 388 győzelem, 271 vereség
Eddigi pénzdíja: 587.555 dollár

A 31 éves, 14 esztendeje profinak szegődött magyar kirobbanó formában játszott a fináléban, s második helyen kiemelt ellenfelének több mint 30 rontása is segítette. Amikor a mérkőzésért adogatott, 0-30-as hátrányba került, és a gém során két kettős hibát is ütött - egyet meccslabdánál -, de végül "behúzta" a diadalt.

"Amikor kettős hibát ütöttem a meccslabdánál, megremegtem" - mondta a találkozó után. "Azt mondtam magamnak: üsd meg! Ha bemegy, bemegy, ha kimegy, akkor úgyis mindegy, úgyhogy üsd meg! Nem tudom leírni ezt az érzést, nem hiszem el, hogy ez megtörtént. Egy álmom vált valóra. Yanina tíz évvel fiatalabb nálam, sok tornát nyerhet még."

A verseny során Arn a svéd Sofia Arvidsson, a volt világelső Maria Sarapova, a német Julia Görges és Wickmayer személyében négy kiemeltet is búcsúztatott, pedig úgy érkezett meg Új-Zélandra, hogy Amszterdamban maradtak a csomagjai, ráadásul edzője, Vittorio Magnelli sem kísérte el.

"Azt mondta, túl sokat utazott már életében, és Új-Zéland túl messze van, így hacsak nem vásárolok egy Concorde-ot, nem jön velem" - mesélte a budapesti születésű játékos.

Wickmayer főként az előző nehéz mérkőzéseket említette meg magyarázatként:
"Háromszor is háromszettes meccsre kényszerültem, sokszor kellett visszakapaszkodnom, így nehéz mentálisan fittnek maradni. Négy kiváló mérkőzésen vagyok túl, négy jó ellenfelet győztem le, de a mai egyszerűen nem az én napom volt."

Arn diadalával nagyot ugrik előre a WTA világranglistáján, amelyen jelenleg a 88. - legjobbja a 81. pozíció volt -, ugyanis a végső győzelemért 280 pont jár, így akár 30 helyet is előreléphet. Ráadásul sikeréért 37 ezer dollárral gazdagodik. Ez volt a magyar teniszező második WTA-döntője, az elsőt 2007-ben a portugáliai Estorilban szintén megnyerte.

Eredmény, döntő:
ARN GRÉTA-Wickmayer (belga, 2.) 6:3, 6:3megosztom