NB I

A DVSC GPS segítségével figyeli a játékosait

Frida Ferenc nemrég végezte el a sportmenedzseri szakot a Nyíregyházi Főiskolán, most pedig Szima Gábor kereste meg ajánlatával.

Satelit

Frida Ferenc, a Debrecen újonnan kinevezett technikai vezetője a civishir.hu-nak beszélt arról, hogyan alakult futballistakarrierje, miért lett belőle technikai vezető és mi a feladata a bajnoki címvédőnél.

Még tizennyolc sem voltam, amikor Garamvölgyi Lajosnál bemutatkoztam az élvonalban, kétségtelen, hogy akkor a lelki szemeim előtt egy sikerekben gazdag profi pályafutás lebegett. Sajnos hiába volt meg fejben az akarat, sérülékenynek bizonyultam, és meg kellett békélnem azzal a tudattal, hogy csak alacsonyabb osztályban játszhatok. A pályafutás végéhez közeledve körvonalazódik az emberben, hogy nem csak edző lehet az ember, van egy másik út is, amit választani lehet, ez a menedzsmentben, a klubvezetésben való részvétel. Én emellett döntöttem, ezért is választottam a sportmenedzseri szakot a Nyíregyházi Főiskolán, és nem edzőnek tanulok tovább” – mondta az egykori DVSC játékos.

A fiatal sportvezető arról is beszélt, hogy a Debrecennél egy nemzetközi futballban bevett gyakorlattal mérik a játékosok teljesítményét az edzéseken, méghozzá egy GPS segítségével.

Ez egy olyan rendszer, ami a szakmai stáb munkáját segíti. Minden játékos visel egy szerkezetet edzés közben, ez műholdon keresztül alig egy másodperces késéssel számos adatot szolgáltat. Ezeket összegezve hasznos tapasztalatok szerezhetők az edzésmunka hatékonyságáról. A Chelsea vagy a Liverpool is ugyanezen cég szoftvereit használja, ami a DVSC-nek van. Ha nekik jó, akkor mi is sokat profitálhatunk belőle. Értek ehhez a rendzserhez, de ugyanúgy, mint minden területén az életnek, mindig van fejlődési lehetőség és elsajátítani való, ezért a szakértői minősítéshez még tanulnom kell” – jegyezte meg a 32 esztendős sportvezető.