Kajak-kenu

Storcz maximális kvótát vár a szegedi vb-n

  • MTI

Storcz Botond szövetségi kapitány azt kívánja az új esztendőre, hogy csapata megszerezze a maximális kvótaszámot az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Kajak_öröm_Szeged_foto:afp

A szegedi vb szervezőbizottsága gőzerővel dolgozik azért, hogy minden rendben menjen a Maty-éren. A viadalra augusztus 17. és 21. között kerül sor. Eredetileg a franciaországi Vichy kapta a 2011-es rendezés jogát, a helyi szövetség azonban tavaly júliusban visszalépett, s a nemzetközi szövetség Szegedet kérte fel a lebonyolításra.

"Mögöttünk van már a 2006-os vb és az azóta rendezett Világkupák tapasztalata, ugyanakkor érezzük a mindennapokban, hogy az idő rövid, hiszen most sokkal több dolgot kell átgondolni, tervezni, mint egy Vk esetében. Éppen ezért a stábbal rengeteget dolgozunk, de úgy gondolom, hogy jól haladunk - nyilatkozott az MTI-nek Schmidt Gábor, a magyar szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke. - Most egy olimpiai kvalifikációs vb-re készülünk, amely nemcsak a sportág, hanem az ország életében is nagy esemény lesz. Kilencven nemzet közel 2000 versenyzőjét várjuk, és a viadal egyben para vb is lesz: ennek azért van jelentősége, mert 2016-tól már a kajak-kenu is szerepel majd a paralimpia műsorán. Ennek tükrében nagyon fontos a Maty-éri létesítményfejlesztés, amelynek fókuszában a pálya akadálymentesítése áll, ez a későbbi hasznosítás szempontjából is rendkívül lényeges. Folyamatos egyeztetésben vagyunk a minisztériummal és a Nemzeti Sportközpont főigazgatójával, valamint a versenyt anyagilag és infrastrukturálisan jelentősen támogató Szeged város vezetőivel. A létesítményfejlesztést július végéig szeretnénk megvalósítani."

Schmidt Gábor hozzátette: kedden küldték ki a résztvevő országoknak a vb bulletinjét, amelyben tájékoztatják őket a verseny menetéről, a foglalási lehetőségekről, a programról.
"Terveink szerint a honlap is elindul jövő hétfőn, azon hétről hétre nyomon lehet majd követni az eseményeket és a munkánk eredményét. Elkészült a vb arculata is, a jegyárusítás pedig várhatóan májusban kezdődik, de árakat még nem tudok mondani. Tizenegy ezer ülőhelyet fogunk létesíteni a pályánál, ez ezerrel több, mint 2006-ban volt" - mondta a főtitkár.
A négy és fél évvel ezelőtti vb-n a hazai csapat álomszerűen teljesített: 12 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerzett - ez minden idők legjobb magyar szereplése.

"Az olimpiai kvalifikációs év nagyon jelentős feladatokat ró mindannyiunkra - idézte a szövetség honlapja Storcz Botondot. - Fantasztikus érzés, hogy Szeged rendezheti meg ezt a világbajnokságot, és külön öröm, hogy a sportág, a külföldi és hazai versenyzők akarata érvényesült akkor, amikor Vichytől átvettük a rendezés jogát. Versenyzőként a világot járva megtapasztaltam, hogy ebben a sportágban nincs olyan, hogy hazai pálya. Csak egyetlen helyen, Szegeden lehet ezt megélni, átérezni. Sokan irigykednek is ránk azért a szeretetért, hangulatért, amit mi a szurkolóinktól kapunk. Nem túlzás kijelenteni, hasonlóan nagy izgalommal és lelkesedéssel várjuk ezt a versenyt, mint a londoni olimpiát. És ha kívánhatnék is magunknak valamit az új esztendőre, akkor az a maximális kvalifikáció lenne. Bízom benne, hogy a 2006-os világbajnoksághoz hasonló érzéseket élünk majd át 2011-ben is."