Dopping

A NOB módosíthat eltiltási szabályzatán - Tiszeker Ágnes

A MACS vezetője is furcsálja a NOB rendeletét

  • MTI

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a NOB módosíthatja azt a határozatát, amellyel az olimpiáról kizárja a doppingvétség miatt hat hónapnál hosszabb időre eltiltott sportolókat.

Tiszeker Ágnes doktor annak apropóján mondta ezt szerdán az MTI érdeklődésére, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hovatovább két és fél éve született, a doppingvétséget a korábbiaknál szigorúbban büntető döntése mostanra "érte el" Magyarországot: a sportélet egyik vezető témájává nőtte ki magát a kérdés, hogy ott lehet-e a londoni olimpián a birkózó-világbajnok Kiss Balázs, illetve az Eb-bronzérmes úszó, Szepesi Nikolett.

Mindketten hat hónapnál hosszabb időtartamra szóló büntetést kaptak, márpedig a NOB 2008 nyarán az úgynevezett zéró tolerancia jegyében hozott - s az MTI által az év június 5-én ismertetett - határozatában kimondta: az olimpián nem vehet részt olyan versenyző, akit az előző négy évben doppingvétség miatt legalább fél esztendőre eltiltottak.

A szabály az év július elsején lépett életbe, s mivel a 2008 augusztusában rendezett pekingi olimpia résztvevőit még nem érintette, először a 2012-es nyári játékok esetében "vizsgázik". Magyar szempontból akként, hogy a döntés nyomán nagy valószínűséggel nem lehet ott az indulók között az egy évre "elmeszelt" Kiss Balázs, akinek szervezetében tiltott szer nyomaira bukkantak a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szakemberei, illetve a versenysporttól szintén egy esztendőre száműzött Szepesi Nikolett sem, aki pedig azért lett elmarasztalva, mert az egyszer már visszavonult úszónő pályafutásának újrakezdését elfelejtette időben (a szabályok szerint kilenc hónappal a tervezett visszatérés előtt) bejelenteni, ez pedig doppingvétségnek minősült a nemzetközi szövetségnél, a FINA-nál.

"A hat hónapnál hosszabb eltiltást az olimpiáról való kirekesztéssel büntető 2008-as határozatot nem a WADA, hanem a NOB hozta, ilyen értelemben nekünk nincs hozzá közünk, a NOB-nak nem is kell róla bennünket informálnia - határolta be az illetékességet Tiszeker Ágnes doktor, a nemzeti doppingellenes szervezet szerepét idehaza betöltő MACS vezetője az MTI-nek. - Ha úgy tetszik, a NOB-nak szíve-joga eldönteni, hogy ki indulhat az olimpián, nekünk, a MACS-nak, a WADA-nak ehhez semmi köze nincsen. Azt a kérdést viszont magam is feltenném, hogy a NOB mért a hat hónapnál húzta meg a határt, s mért nem mondjuk egy évnél, mert azt nem látom, hogy a NOB milyen szakmai indokokra alapozta ezt a fél évet. Példának okáért a marihuánának a sportteljesítmény fokozásában általánosságban ugyan nincs sok köze, a lebukott sportoló büntetése azonban a körülmények megítélésétől függően éppúgy lehet három hónap, mint hat hónap, vagy egy év is akár. Akkor most, a londoni olimpiai részvételt nagyban befolyásoló ítéletek kiszabásánál a fegyelmi bizottságok majd rendre mérlegelni fognak? Úgy gondolom, túl nagy ár a hat hónap azért, hogy az illető azt letöltve ne mehessen az olimpiára... Ilyen árat fizethet Szepesi is a holléti kötelezettségből fakadó bejelentés elmulasztásáért."

A kérdésre, hogy mit érhet el a két érintett magyar esetében az ügyben most aktivizálódó hazai sportági szövetség, miután a birkózók vezetése jogorvoslatért a független nemzetközi döntőbírósághoz kíván fordulni, az úszóké pedig a FINA-nál szeretné elérni a doppingvétség utólagos törlését, a MACS vezetője így válaszolt:

"Mivel Szepesi már le is töltötte eltiltását, nehezen hiszem, hogy büntetése jogilag visszamenőlegesen megszüntethető, de persze versenyzője érdekében ezt meg kell próbálnia a Magyar Úszó Szövetségnek, miként Kiss esetében joga van a birkózószövetségnek is a sportdöntőbírósághoz mint a legmagasabb szintű fórumhoz fordulnia. Én azonban inkább bíznék abban, hogy a NOB valamit lép, s még történhet változás London előtt. Azt nem hiszem, hogy visszavonja a döntést, de a hat hónapot esetleg módosíthatja, hogy ne kapja rögtön az olimpiáról való kizárással a legsúlyosabb büntetést az olyan sportoló is, aki arra nem szolgált rá."