Négysáncverseny

Morgenstern sima győzelme Obertsdorfban

Ammann és Malysz rossz első kör után javított

A Négysáncverseny első fordulójának első sorozatában az osztrák versenyzők domináltak, de közülük csak a nagy esélyes, Thomas Morgenstern tudta megőrözni a pozícióját. Rossz kezdés után Simon Ammann és Adam Malysz is sokat javított, de lemaradásuk már most is nagy az obertsdorfi győztes mögött.

Ahogy a Négysáncverseny összes állomásán, Obertsdorfban is KO-rendszerben zajlott az első sorozat. A selejtező alapján a leggyengébbek a legerősebbekkel mérkőztek, és az így továbbjutó 25 ugró mellé az öt legjobb vesztes került a második sorozatba. Az élen négy osztrák állt, a sportág (korábbi) legnagyobbjai közül Janne Ahonen és Adam Malysz csak szerencsés vesztesként, Simon Ammann jócskán lemaradva jutottak tovább.

A második sorozatban a 2001-es győztes Malysz sokat javított, a versenyzők első csoportjából magasan kiemelkedett. Ennek megfelelően sokáig vezetett is, csak az első körben 12. Hilde tudta először megelőzni. Ezután viszont szinte mindenki elé került, és sokszor változott a vezető személye is.

Morgenstern Obertsdorfban

Az előzetesen esélyesnek tartottak közül Ammann a harmadik legnagyobb távolságot érte el, de összesítésben így is csak a negyedik helyre jött fel. A finn Hautamaeki 137,5 méterre repült, és magasan vezetett az osztrák Fettner valamint Ammann előtt, de Morgenstern igazolta a szakértők várakozásait: fél méterrel túlogrotta finn riválisát és összesítésben 16,5 pontos előnnyel nyerte a versenyt.

A szerzett pontszámokat a versenyzők viszik tovább a sorozat további három állomására, legközelebb január 1-jén Garmisch-Partenkinchenben ugranak. Január 3-án Innsbruck következik, majd 6-án Bischofshofenben zárul a Négysáncverseny.

Eredmény, Négysáncverseny, Obertsdorf:

1. Thomas Morgenstern 289,6 pont

2. Matti Hautamaeki 273,1

3. Manuel Fettner 264,0

4. Simon Ammann 259,6

5. Andreas Kofler 259,0