Vízilabda

Téli program a válogatottal és klubszinten

  • MTI

Meglehetősen szűkre szabták a legjobb magyar vízilabdások erre a télre járó szabadságát: az év végi ünnepek után gyakorlatilag azonnal életbe lép a megjelenési kötelezettség, merthogy már januártól komoly feladatok várnak rájuk – klubszinten, válogatottban egyaránt.

Már az újesztendő nyitóhónapjának elején összetrombitálja olimpiai bajnoki címvédő együttesét Kemény Dénes szövetségi kapitány, pontosabban ezúttal nem hivatalos válogatott kerettagként mozgósítja jelöltjeit, hanem afféle "alkalmi társaságként" hívja össze őket és vezényel nekik edzéseket hétfőnként és keddenként.

"Változó összetételű csapattal fogok dolgozni – fogalmazott a szakvezető. – Most nincs állandó kerettagság, meghívások lesznek, s ez így marad egészen májusig, addig mindenkit megnézek, akár többször is, aki szóba jöhet. Hivatalos keretet csak a nyári, sanghaji világbajnokság előtt hirdetek."

A januártól sűrűn esedékes edzések közepette az első megméretés - a vb-felkészülés szerves részeként - február végén vár a válogatottra: 23. és 25. között, Miskolcon a Kemény Dénes nevét viselő uszodában csap össze az aktuális Kemény-csapat Ausztrália, Kanada és Németország legjobbjaival a Volvo Kupáért. A hagyományosan vidéki városban, és rendre az év elején sorra kerülő tornának 2010-ben Hódmezővásárhely adott otthont, ahol tornagyőztesként zárt a magyar csapat Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália együttesei előtt.

A magyar női válogatott "előrehozta" 2011-es programnyitányát, amennyiben az új szövetségi kapitány, Merész András irányításával már decemberben megkezdte a közös foglalkozásokat, s néhány tréning után Manchesterben, a londoni olimpiára készülő szigetországi válogatottal tartott edzőtáborozást. A folytatódó fiatalítás jegyében több utánpótláskorú tehetséget is felvonultató gárda ideje korán megejtett mozgósítását, a szapora edzéseket az indokolja, hogy a pólós hölgyekre már január 29-én tétmérkőzés vár: e napon Szlovákia válogatottjával vív Európa-bajnoki selejtezőt a Merész-alakulat. A négycsapatos, oda-visszavágós rendszerű Eb-kvalifikáció nyitányát hamarosan követik az újabb meccsek, méghozzá Franciaországgal, majd Németországgal szemben, s a magyar válogatott csak akkor folytathatja szereplését a kontinentális küzdőtéren, ha a kvartettben vagy az első, vagy a második helyen végez.

Klubszinten ugyancsak pólós hónappá lényegül át a január. A férfiaknál az Euroligában már 8-án vízbe szállnak az érintett magyar csapatok, az Eger, a Szeged és a Vasas, rájuk a 16-csapatos főtábla negyedik csoportköre ró feladatot. A hónap második szombatján az A betűjelű négyesben az egyetlen ponttal az utolsó helyen árválkodó Szeged a hat pontjával éllovas montenegrói Primorac Kotornál vendégeskedik, míg a négy ponttal harmadik Vasas az ugyancsak montenegrói, hat ponttal második Jadran Herceg Novit fogadja. Célszerű rögzíteni: csakis a győzelem segíthet mindkét magyar gárdán. Utóbbi kitétel még inkább igaz az Egerre: a D csoport sereghajtója eddigi mindhárom mérkőzését elveszítette, így már csak elméleti esélye maradt a továbbjutást érő első két pozíció valamelyikének megszerzésére. Ám még a matematikai változat életben tartásához is nyernie kellene a hevesi alakulatnak a horvát Primorje Rijeka otthonában, annál a csapatnál, amely december 18-án, Egerben tudott diadalmaskodni öt góllal...

A négy közé kerülésért zajlanak a párharcok a második számú kontinentális sorozatban, a férfi LEN Kupában, ahol is a február 2-i visszavágókat felvezető első mérkőzéseket január 19-ére írták ki, így ezen a napon játszik a Honvéd, amely Romániából a Nagyvárad csapatát látja vendégül a Kőér utcában, illetve a Ferencváros, amely a legutóbb döntős olasz Savonánál vizitál.

A női klubcsapatok "euroszériáiban" egyetlen magyarként érdekelt Szentes is részese a januári pólódömpingnek: az együttes a LEN Kupa legjobb 16 alkotta mezőnyében annak a négyesnek a tagjaként próbál szerencsét 21. és 23. között, amely Hódmezővásárhelyen küzd meg körmeccses szisztémában a negyeddöntőt érő első vagy második helyért.