Tenisz

Nadal az évtized sportolója a Marca szerint

A Marca spanyol sportnapilap olvasói Rafael Nadalt szavazták meg az évtized sportolójának, az elpais.es sportoldal pedig az Év Sportolójának választotta a kilencszeres Grand-Slam győztes teniszezőt.

Nadal Pau Gasolt és Fernando Alonsót előzte meg

Rafael Nadal 2005-ben, 19 évesen nyerte első GS-versenyét, a Roland Garroson diadalmaskodott. 2008-ig nem tudták megszorítani a francia nyílt teniszbajnokságon, és abban az évben Wimbledonban is megkoronázták. 2009-ben az Australian Openen, 2010-ben a US Openen ért a csúcsra, ezzel minden idők legfiatalabb férfi teniszezőjeként teljesítette a karrier Grand Slamet, hetedikként a férfi mezőnyben. Eddig összesen kilenc GS-trófeánál jár.

Nadal mindkét szavazást elsöprő fölénnyel nyerte, pedig nem akármilyen konkurenciája volt, hiszen a spanyol sport hihetetlen fejlődésnek indult az elmúlt években, csapat-és egyéni sportágakban egyaránt. A teniszező mögött Pau Gasol Európa-és világbajnok, kétszeres NBA-győztes kosárlabdázó végzett a második, Fernando Alonso kétszeres világbajnok Formula-1-es autóversenyző a harmadik helyen. A negyedik és ötödik pozícióban az Európa-és világbajnoki aranyérmes labdarúgó-válogatott két vezéregyénisége, Iker Casillas és Xavi Hernández található.

A lap megszavaztatja az évtized legjobb külföldi sportolóját is, itt jelenleg Nadal legnagyobb riválisa, a svájci Roger Federer vezet az olasz MotoGP-versenyző, hétszeres világbajnok Valentino Rossi és a francia világ- és Európa-bajnok, aranylabdás labdarúgó, Zinedine Zidane előtt.