Internazionale

Vége! Kirúgták Benítezt!

Az FC Internazionale vezetősége csütörtökön, 13.00-kor kiadott közleményében bejelentette, hogy közös megegyezéssel felbontották Rafael Benítez vezetőedző szerződését. Ezzel pont került a hetek óta húzódó történet végére. A hírek szerint hamarosan hivatalosan megerősíthetik a brazil, korábbi Milan-játékos és -edző Leonardo megbízatását, aki magával hozhatja Kakát is, aki szintén az ősi ellenség vörös-feketéknél érte el legnagyobb sikereit.

Szerződést bontott az Inter és Rafa Benítez

A klub vezetői több órán keresztül tárgyaltak a spanyol szakember képviselőjével, Manuel Garcia Quillonnal a szerződésbontás pontos részleteiről, majd 13.00-kor jelent meg az Internazionale hivatalos honlapján a tréner menesztéséről szóló közlemény.

"Az FC Internazionale és Rafael Benítez ezennel bejelenti, hogy közös megegyezéssel, köcsönös megelégedettség mellett idő előtt megszakítják együttműködésüket. Az FC Internazionale megköszöni Rafael Beníteznek mindazon munkát, amit a csapat élén végzett, valamint az Olasz Szuperkupát és a klubvilágbajnoki címet."

Benítez csütörtök délutáni nyilatkozatában szintén méltatta a klubot, és köszönetet mondott munkaadóinak.

"Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást, amit a munkám során kaptam. A labdarúgók, a vezetőség, az asszisztensek, és az egész szakmai stáb segítségét, és külön köszönetemet szeretném kifejezni a szurkolóknak, akik hittek bennünk."

"Kemény munkát végeztünk, ami két címet eredményezett. Minden tiszteletem az Interé."

Benítez néhány napja még nem beszélt ilyen kenetteljes hangon a klubról, a klubvilágbajnokság alatt egyenesen ultimátumot intézett a vezetőséghez, amiben támogatást és új játékosok igazolását kérte, e nélkül nem látta értelmét a közös munka folytatásának. Sajtóhírek szerint 3 millió euróval hallgattatták el a szakvezetőt.

Az 50 éves spanyol szakember a nyáron érkezett a milónói alakulathoz, a klubbal triplázó - olasz bajnokság, Olasz Kupa, Bajnokok Ligája - és a Real Madridhoz távozó José Mourinho helyére. Benítez irányításával az ősszel csak vergődött az Inter, az Olasz Szuperkupát ugyan megnyerték augusztusban az AS Roma ellenében, de a BL-ben csak nyögvenyelősen jutottak tovább, a Serie A-ban pedig a 7. helyen zárták az őszi szezont. A klubvilágbajnoki cím már csak szépségtapasz volt a szurkolóknak, nem mentette meg Benítez állását.

Benítez egyébként már napok óta liverpooli otthonában pihen, és arról is vannak feltételezések, hogy visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, az Anfield Road-ra, hiszen ottani utódja, Roy Hodgson sem vált be a Vörösök élén. A szakvezetőnek 2012 júniusáig szólt a szerződése a milánóiakkal, és a kontraktus 8 millió eurós bánatpénzről szólt kirúgás esetén, valószínűleg ezt sikerült lejjebb tornázni a tárgyalások során.

Az új vezetőedző személyét még nem jelentették be, de valószínűleg ez is csak órák kérdése, már napok óta a brazil Leonardo tűnik befutónak, aki eddig mindössze éppen az ősi rivális Milant irányította a 2009-2010-es szezonban. Leonardo kinevezése nem is lenne meglepetés, az viszont már annál inkább, amiről egyre biztosabbank tűnő hírekkel szolgálnak spanyol és olasz lapok, nevezetesen, hogy Kakát is magával viszi Milánóba, akivel évekig együtt játszott a San Siro vörös-fekete illetőségű csapatánál. A Real Madrid tavaly szerződtette az AC Milantól a brazil karmestert, de első madridi szezonjában nem szolgálta meg 65 millió eurós vételárát, ősszel pedig egyetlen percet sem játszott fehér mezben, ugyanis a nyári, dél-afrikai világbajnokság után már nem lehetett tovább halogatni térdműtétét.

2007 Aranylabdása a múlt szombaton edzett újra először a csapattal, szerda este a VIP páholyban szurkolt társainak a Levante elleni Király Kupa-nyolcaddöntőn.Távozása mellett szól az is, hogy pozíciójára augusztusban szerződtették a német Mesut Özilt, a mindössze 22 éves játékos pedig remekül beilleszkedett a Mourinho-gépezetbe, jóval meggyőzőbben teljesít, mint Kaká az előző szezonban. Megszerzésével a klub "visszavágna" a Milannak, akik a korábban az Inter-ikon Zlatan Ibrahimovic-ot igazolták le augusztusban a Barcelonától. Kaká 6 évig erősítette a Milant, hat címet nyert a vörös-feketékkel, és 2007-ben egyénileg is a csúcsra ért az Aranylabdával és a FIFA Év Játékosa-díjjal. A Corriere dello Sport szerint Leonardo mindképp szerződtetené Kakát, de mivel csak most épült fel sérüléséből, lehet, hogy csak jövő nyáron költözik vissza a brazil Milánóba.