Labdarúgó-Vb 2010

Anelka és Henry is jussát követeli

A dél-afrikai világbajnokságon gyalázatosan leszerepelt francia válogatott legtöbb tagja, Hugo Lloris kapus vezetésével lemondott a tornarészvételért járó prémiumról. Két kivétellel, Thierry Henry és Nicolas Anelka ugyanis követeli jussát. A vébén a francia válogatott első számú botrányfelelőse, Anelka minden bizonnyal ezzel is bosszantani akarja a francia szövetséget, míg Henry viselkedését nem értik a szervezetnél.

Domenech, Anelka és Henry, az Uruguay elleni csoportmeccsen

A hírről a Liberation című francia lap számolt be. Az összeg egyébként körülbelül 150 ezer euró, ami aprópénz a két játékos fizetéséhez képest, Henry és - főleg - Anelka becsületbeli ügynek gondolja a pénz folyósítását, az őt ért sérelmekre hivatkozva követelőzik. Ironikus lesz, ha az összeget végül kiutalják Anelkának, aki a fő felelőse annak, hogy Dél-Afrikában nemcsak a futballpályán, hanem azon kívül, morálisan is leszerepelt a nemzeti tizenegy. Anelka a második, Mexikó elleni csoportmeccsen melegebb éghajlatra küldte Raymond Domenech szövetségi kapitányt, rokonságát sem kímélve, amiért hazaküldték. Társai erre válaszul bojkottálták a következő edzést, az utolsó meccsen pedig többen nem voltak hajlandóak pályára lépni. Anelka az incidens után rögtön hazautazott, később a Francia Labdarúgó Szövetség 18 válogatott mérkőzésre tiltotta el, de a Chelsea játékosa már a vb után jelezte, hogy soha többet nem kíván pályára lépni a címeres mezben.

A világbajnokság után Domenech is távozott a nemzeti csapat kispadjáról, a nehéz örökséget a világ- és Európa-bajnok Laurent Blanc vette át, aki az alapoktól kezdte újra az építkezést, és egyelőre nem számol a vébén részt vett keret hangadóira.