Női kézilabda-válogatott

El kell kezdeni keményen dolgozni - Konkoly

Az Audi-ETO vezetőedzője szerint mentális gondok vannak a válogatottnál, mert sok játékos kiemelkedőnek tartja magát.

EHFKonkoly Csaba, az Audi-ETO vezetőedzője a Kisalföldnek értékelte a női Európa-bajnokságon látottakat, különös figyelmet szentelve a győri játékosainak.

„Pálinger Katalin összességében megtett mindent, rajta múlt a legkevésbé, hogy a magyar válogatott csak így szerepelt. Vérten Orsolyában viszont sok maradt, különösen a klubban az utolsó meccseken nyújtott teljesítményéhez képest. Úgy tűnt, már kezd a régi lenni, az Európa-bajnokságon azonban ennek nyoma sem volt. Kovacsics Anikó nem kapott sok szerepet, ám amikor pályán volt, közel a maximumot nyújtotta az eredményesség és a védekezés terén egyaránt" – elemezte játékosai produkcióját a szakember.

A válogatott összteljesítményéről is nyilatkozott a tréner.

„Nem sikerült élni a sorsolás adta lehetőséggel, hiszen az előzetesen könnyebbnek tűnő ágon voltunk, s ilyen esély és szerencse nem biztos, hogy lesz még egyszer a közeljövőben. A csapat elég hullámzó teljesítményt nyújtott, s mikor nagyon kellett, nem tudta megismételni, vagy legalábbis megközelíteni a franciák elleni játékát. Amikor az ifjúsági olimpián kikaptam a hollandoktól, akkor sokan dörgölték az orrom alá – a szakmán belül is –, hogy micsoda blamázs kikapni Hollandiától. Úgy tűnik, az élet azt igazolja, hogy a korábban a középmezőny második feléhez sorolt nemzetek utolértek, sőt, nem egy közülük meg is előzött bennünket. Az illetékeseknek le kell vonni a konzekvenciákat, s keményen el kell kezdeni dolgozni, ahogyan azt teszik például a hollandok. Lehet, sokaknak hihetetlen, de elképesztően tudatos munka van ezen eredmények mögött" – fogalmazott a győri együttes szakvezetője.

Konkoly kitért arra is, hogy sok játékos csak szavakban tudja bizonyítani, hogy helye van a keretben, a pályán ez nem mutatkozik meg.

„Sajnos mentális gondok is vannak, mert sok játékos jónak, kiemelkedőnek tartja magát, ám ezt a pályán már nem bizonyítja olyan erőteljesen, mint ahogy szavakban teszi. A korábbi generációnál ez még kevésbé jelentkezik, hiszen ők még úgy nevelkedtek, hogy küzdeni, hajtani kell. Pálingernek vagy Görbicznek, hogy győri példát mondjak, még igencsak meg kellett küzdenie, hogy bekerüljön a válogatottba. Most viszont alig akad a posztokon konkurenciaharc. Ha van, akkor is inkább a kevésbé jó képességűek – legalábbis a nemzetközi mércéhez képest – között megy a küzdés. Én egyébként el tudnék képzelni több fiatalt is a keretben, hogy szokják a légkört, a világversenyek hangulatát. Az előrelépéshez a szövetségnek kellene egy központi programot kiadni, mely meghatározza a kezdetektől a kiválasztást, a képzést. Jelen helyzetben az utánpótlásra a legtöbb csapat alig költ, ami részben érthető, örülnek ugyanis, ha talpon tudnak maradni" – nyilatkozta Konkoly Csaba.