Vívás

Van merítési lehetőség, jól fogunk szerepelni Londonban - Kamuti Jenő

Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség szakmai alelnöke a párizsi világbajnokság kudarca ellenére bízik a sikeres olimpiai szereplésben.

digiAz előzetes hírek ellenére nem választott szövetségi kapitányokat a Magyar Vívó Szövetség a legutóbbi elnökségi ülésén. Kamuti Jenő a testület szakmai alelnöke az okokról, a magyar vívósport általános helyzetéről és a párizsi világbajnokság kudarcairól is beszélt a Digi Sport Reggel Start című műsorában.

„A világon mindenhol az a trend, hogy fegyvernemenként kell szövetségi kapitányt kinevezni, és kell egy koordinátor, aki összefogja a munkát. Kulcsár Győző nem vállalta el ezt az összefogó szerepet, amit megértek, mert bár nagy tudású, és alkalmas lenne a pozíció betöltésére, úgy tartom helyesnek, hogy három külön szövetségi kapitány legyen. A legutóbbi világbajnokságra való felkészülésben voltak gondok, szétesések a fegyvernemek között. Hogy miért nem neveztünk ki szövetségi kapitányokat az elmúlt elnökségi ülésünkön? Ennek egyetlen oka van, az alapszabályunk azt írja elő, pályázat útján kell kinevezni" - magyarázta a sportvezető.

Kamuti Jenő a sajtó által már megszellőztetett nevekre reagálva elmondta, valóban helytállóak a felsorolt szakemberek nevei, de kizárólag akkor, ha benyújtják pályázatukat.

"Az én nevem nem jöhet szóba, mert szakmai alelnök vagyok. Azok a nevek, akik a sajtóban megjelentek (Kovács Tamás, Pézsa Tibor Szabó Bence-kard, Szlovenszki Lajos, Kulcsár Győző-tőr) valóban esélyesek a posztra, de kizárólag, ha benyújtják a pályázatukat. Aki akar, pályázik, én felkérni senkit nem szeretnék, ha már erőltetni kell, annak nincsen jó vége. Minden név mellett lehet pozitív és negatív érveket felsorolni. Én bizakodó vagyok, a nemrég véget ért magyar bajnokságon magas színvonalú párharcok voltak, a fiatalokból is van merítési lehetőség, szerintem jól fogunk szerepelni az olimpián. A kard hamarabb lábra fog kapni, mint a tőr, ha összefog az ott dolgozó garnitúra, sok-sok beszélgetéssel, pszichológiai tréninggel sikeres lehet a szakág" - nyilatkozta az egykori olimpiai ezüstérmes vívó.