Újpest

Nem volt előjele a visszaesésünknek - Mészöly Géza

megosztom

Mészöly Géza szerint semmiféle szakmai jele nem volt csapata visszaesésének, bár a fiatal játékosoknál várható egy-egy hullámvölgy.

ÚjpestMészöly Géza az Újpest hivatalos oldalán értékelte csapata szereplését. A vezetőedző nem lehet maradéktalanul elégedett a lila-fehér gárda őszi teljesítményével, mert egész szezonban rapszodikusan játszottak.

Megfiatalított kerettel vágtunk neki a 2010/2011-es szezonnak, nyáron több meghatározó játékos is távozott, például Korcsmár Zsolt, Dusan Vasziljevics vagy Kabát Péter. A keret fiatalítása tudatos döntés volt, a tavaszi szezonban jó teljesítményt nyújtó fiatalok mellé a második csapatunk erősségei is felkerültek az első csapat öltözőjébe. Szerettünk volna egy-két minőségi légióst igazolni a távozók helyére, így a felkészülés során menedzserek által beajánlott játékosokat teszteltünk, Marin Matos és Nikola Mitrovics is így került a csapathoz. Matos az első felkészülési meccsen sérülést szenvedett, így a fiatal középpályásaink több lehetőséghez juthattak a nyáron és a bajnokságban is. Ezeken a mérkőzéseken megmutatták tehetségüket, ezáltal stabil kerettaggá váltak – gondolok itt elsősorban Egerszegi Tamásra és Tajthy Tamásra” – magyarázta a kezdeti nehézségeket a szakember.

Természetesen a legutóbb Vasasnál dolgozó szakember említést tett az ősz legnagyobb újpesti győzeleméről, a Ferencváros 6-0-ás legyőzéséről is.

Kéthetes szünet volt a bajnokságban, ez idő alatt fel tudtuk dolgozni a vereséget és még nagyobb erőbedobással, pluszmunkával készültünk a Ferencváros elleni derbire. Kapusedzőnk, Pálinkás András, amikor visszajött az U21-es válogatottól, meg is említette, hogy milyen jó állapotban van a csapat. Ez a Ferencváros ellen látszott is, hiszen klubtörténeti győzelmet arattunk. Akkor optimális összeállításban tudtunk játszani, a megszokott és jól működő védelem előtt a belső középpályán Egerszegi Tamás és Nikola Mitrovics játszott, a széleken pedig Simon Krisztián és Böőr Zoltán, akinek baloldali játékával megleptük a Ferencvárost. Az oldalvonal mellett sok támadást tudtunk szervezni, ennek nagy szerepe volt a győzelemben. A derbin a szélső hátvédek is hatékonyan segítették a támadásokat, például az első gólunk is Pollák Zoltán beadásából született. Többen mondták, hogy ezután a győzelem után pár játékos „elszállt”. Tény, hogy ezzel sokat kellett foglalkoznunk, de ha az utána következő Debrecen és Szolnok elleni meccset is ideveszem, akkor láthatjuk, hogy ez volt a legeredményesebb időszaka a csapatnak. Debrecenből pontot tudtunk rabolni és hazai pályán, közönségünk nélkül Balogh Balázs góljával legyőztük a Szolnokot. Ekkor jártunk az őszi szezon felénél: a bekapott öt gól mellett tizenkettőt lőttünk, emellett 13 pontot szereztünk, ez pozitív eredmény volt a megfiatalított csapattól” – mesélte az újpesti tréner.

Mészöly Géza szerint nem voltak szakmai jelei a visszaesésnek, de ez fiatal játékosoknál érthető.

Összességében a jól sikerült nyári felkészülés után az őszi idény első felében a csapat kiegyensúlyozottan és jól teljesített, fizikálisan és mentálisan is rendben voltunk, valamint a mutatott játékkal sem volt probléma. Ekkor semmiféle szakmai jele nem volt a későbbi visszaesésnek, bár a fiatal játékosoknál mindig várható egy-egy hullámvölgy, ami be is következett. Az eredményességet nagyban befolyásolta az a három-négyhetes periódus, amely a zalaegerszegi meccsel kezdődött, de később a Pápa vagy a Honvéd legyőzése jelezte, hogy visszatértünk a jó útra. Az utolsó két idegenbeli mérkőzésünkön nem tudtunk bravúrt „hozni”, pedig ezzel pontszámban megkezdhettük volna a felzárkózást az élmezőnyhöz” – nyilatkozta az egykori válogatott futballista.

megosztom