Rövidpályás úszó-vb

Megvan az első érmünk

  • MTI

Gyurta ezüstérme mellett Verrasztó hatodik lett 100 vegyesen, Jakabos nyolcadik 200 háton. Gyurta őszintén örül az ezüstéremnek, és annak, hogy megismerte a japán Naoját.

Gyurta Dániel második helyen végzett a 200 méteres férfi mellúszás döntőjében a dubaji rövidpályás úszó-világbajnokságon.

Gyurta, a Jövő SC 21 éves klasszis sportolója 2:03.47 perces idővel lett második, a 2:03.12-vel célba csapó japán Ázsia-bajnok, Tomita Naoja mögött. A mondhatni szokásos gyengébb rajt után Gyurta, aki amúgy 2:00.67 perccel a világcsúcsot tartja, hamar felért legfőbb riválisa mellé, de - bár végig szorosan mögötte haladt - beérnie és lehajráznia nem sikerült. A 200 m háromszoros rövidpályás kontinenselsője, az 50-es uszodában olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok az első magyar úszó, aki 25 méteres medencében vb-második tudott lenni.

"Nagyon őszintén mondom, hogy boldog vagyok - nyilatkozta Gyurta Dániel, aki 100 méteren csütörtökön hatodik, 200-as sikerével pedig az első dubaji magyar éremszerző lett. - Tudom, Magyarországon más a megközelítés, mire elindultam az eredményhirdetéshez, már vagy öten kérdezték meg tőlem, hogy nem vagyok-e csalódott. Majd igyekszem alkalmazkodni és szomorkodni... Holott úgy érzem, erre nincs okom. Érmet nyertem, ez is csillog, és százszor és ezerszer itt történjen ez meg, mint Sanghajban vagy a londoni olimpián. Ennek a versenynek óriási haszna volt, hogy végre megismertem a japán srácot. Ő tökéletesen felkészült belőlem, gyakorlatilag megette a taktikámat: végig tartotta a tempót velem, ha lassítottam, lassított, ha gyorsítottam, gyorsított. Hiába mentem iramot az elején - bár talán nem kezdtem annyira gyorsan, mint szerettem volna -, nem tudtam eljönni tőle. Semmi vész, az igazán fontos eseményekre majd módosítunk a taktikán, hogy ne érhessen semmilyen meglepetés."

"Alapvetően nem rontott el semmit Dani, csak az volt a gond, hogy az, ami az ötvenes medencében működik, huszonötösben nem mindig, vagyis hogy hátulról jőve előzzön a végén - reflektált tanítványa teljesítményére Széles Sándor mesteredző. - Most az utolsó forduló után még rácsúsztatott egy tempót, hogy szusszanjon egyet, aztán lehajrázza a japánt, csakhogy itt nem harmincöt-negyven méter van erre, csak tizenhét-húsz. Azt gondolom egyébként, hogy elemeznünk kell a történteket, mert a délelőtti laza 2:04 alapján szinte biztosnak tűnt, hogy este simán hozza akár a 2:02-t is, ehhez képest az az érzésem, hogy végül is a délelőtti úszás valamelyest kivette az erőt Daniból."

A nőknél 100 m vegyesen Verrasztó Evelyn, a szám idei Európa-bajnoka, kétszeres Eb-ezüstérmese - országos csúcsától csaknem két másodperccel elmaradva (1:00.19 p) - a hatodik lett, a 200 m hátúszás fináléjában pedig Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik helyen végzett (2:06.74 p).
"Nem értem, miért történt ez az egész: kijött mindegyik fal, egy hibám volt, hogy a mellúszás első tempójánál nem fogtam meg eléggé a vizet - ennyi - mondta döntője után Verrasztó Evelyn. - A világbajnokságra készültünk, nem gondoltam volna, hogy lassabban fogok menni, mint az Európa-bajnokságon, vagy pláne mint az előfutamban, vagy az elődöntőben. Világbajnokságon viszont még sohasem voltam hatodik egyéni számban, most már ez is megvan, hogy valami pozitívumot mondjak..."

Magyar szempontból a harmadik versenynap kellemetlen meglepetéseként a világ- és Európa-bajnok Cseh László - akárcsak Verrasztó Dávid - sikertelenül zárta a 200 m vegyes előfutamait: előbbi a 16. helyen zárt 1:56.29 perces idejével, míg utóbbi hat századdal elmaradva a döntőt érő nyolcadik helytől 1:55.47 perccel tizedik lett. A finálét - 1:50.08-as világcsúccsal - az amerikai Ryan Lochte nyerte.