Kézilabda EB

Svédországtól is kikaptunk, nyolc közé sem jutott a magyar csapat

Nem tudott élni a lehetőséggel a magyar női kézilabda válogatott, a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában kikaptunk Svédországtól. Az első félidőben parédéztak a magyar lányok, de a második játékrészre elfogyott a lendület, kulcsembereink elfáradtak, míg a svédek egyenlítettek, majd felőrölték a magyar csapatot. Válogatottunk az újabb vereséggel kiesett, a 9. vagy 10. helyen zárja a tornát.

Szucsánszki Zita dob kapura a Svédország-Magyarország női kézilabda Európa-bajnoki mérkőzésen.

Alig egy nappal a keddi, hollandok elleni fájó és váratlan vereség után a svédek ellen léptek pályára a magyar lányok. A mérkőzés előtt Pálinger Katalint köszöntötték, Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes kapusunk 250. alkalommal húzta magára a címeres mezt.

A két válogatott eddig 23 alkalommal mérkőzött egymással, 17 győzelem és négy döntetlen mellett mindössze kétszer kaptak ki a magyarok, utoljára a 2001-es világbajnokság csoportmérkőzésén. Az Európa-bajnokság selejtezőiben is azonos csoportban szerepeltünk, április 1-jén idegenben Tóh Tímea vezérletével 27-26-ra győztünk, a három nappal későbbi békéscsabai visszavágón pedig Magyarország 26-24-re diadalmaskodva jutott ki a kontinensviadalra.

Szucsánszki Zita hatalmas góljával szereztük meg a vezetést a 2. percben (1-0), a magyar csapat vezéregyénisége 27. alkalommal volt eredményes a tornán, a svédek egy percen belül egyenlítettek. Szucsánszki lehengerlően kezdett, első négy találatunkat a Ferencváros játékosa lőtte (4-2). Az ötödiket Bulath Anita, szép, látványos játékkal nyitottunk. Pálinger Katalin a 9. percen büntetőt védett, úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A svéd kapus nem tudott mit kezdeni velünk, Kovacsics Anikó négyre növelte előnyünket a 12. percben (7-3). A másik oldalon Pálinger bravúrt bravúrra halmozott. A 18. percben kedden piros lapot kapott Tomori is pályára lépett, az európai szövetség nem tiltotta el a mai találkozóra súlyos szabálytalansága miatt. Anna-Maria Johannson két hatalmas góljával 8-5-re feljöttek a svédek, kissé megtört a lendületünk, Szucsánszki kétperces kiállítását ki is használták (8-6). Visszatérése után hetest értékesített, hétperces magyar gólcsendet szakított meg ezzel a 21. percben (9-7). Ismét meglódultak a lányok, a 26. percben Per Johansson svéd kapitány időt kért, négygólos hátrányban (11-7). A svédek belehúztak (12-10), az utolsó percben Mátéfi Eszter is kihasználta lehetőségét, de az eredmény már nem változott. Kétgólos előnnyel (12-10) vonult a szünetre a magyar csapat, az első játékrész végére kissé kiengedtek a lányok, de bizakodásra adott okot teljesítményük. Kovacsics Anikó, Bulath Anita, Pálinger Katalin mellett a 12 magyar gólból hetet vágó Szucsánszki villogott a magyarok közül.

A második felvonás rögtön egy svéd büntetővel kezdődött, Pálinger előbb védett, de a kipattanó a hálóba került, egy gólra feljött az ellenfél (12-11). A fordulásból Bulath Anita bombázott a svéd kapuba (13-11). A 33. percben emberelőnybe kerültünk, először a találkozó során, Szabó Valéria nem hibázott (14-11), ahogy Kovacsicz Mónika sem (15-12). A 37. percben ismét egy gólra közelítettek meg minket a svédek (15-14), majd Jacobsen révén egyenlítettek (15-15). Pálinger ismét ziccert védett, a 40. percben mégis egyenlítettek (15-16), a második félidőt sajnos álmosan kezdtük. Szucsánszki a 42. percben hetesből egyenlített (16-16). Szabó a 43. percben visszaszerezte a vezetést (17-16), kezdték összeszedni magukat a lányok. Bulath Anita harmadik góljával vezettünk ismét kettővel (18-16). A 48. percben újra döntetlenre jöttek fel a svédek (18-18), indult minden elölről. Torstenson hetesből ismét a svédeket juttatta előnyhöz az 50. percben (18-19). Nyerő emberük, Johansson góljával aztán már két gólra húztak el (18-20). Mátéfi Eszter ekkor időt kért, gyorsaságra, hatékonyabb védekezésre ösztökélte a lányokat. Kulcsembereinkből sajnos érezhető módon fogyott az erő, az 52. percben már 18-21-et mutatott az eredményjelző. A következő percekben kivédekeztük a svéd helyezteket, de az ellenfél védelmét nem tudtuk feltörni, öt perccel a vége előtt változatlanul három gólos előnyben volt Svédország. Szucsánszki 12 perces magyar gólcsend után talált a hálóba (19-21). Az 56. percben kiállították Szekerest, ismét hárommal léptek el a svédek (19-22). A végére teljesen elfáradtunk,Torstenson nyolcadik góljával (19-23) eldőlt a meccs, a svédek ekkor már az oldalvonal mellett ölelkeztek.

A lányok teljesen összezuhantak az utolsó húsz percben, Pálinger Katalin nem tudta első félidős formáját hozni a folytatásban, Szucsánszki Zita is beleszürkült a mezőnybe. Mátéfi Eszter bizalmat szavazott Tomori Zsuzsannának, de a Győr játékosa csak árnyéka volt önmagának, talán nem kellett volna annyi ideig a pályán hagyni, és Tóth Tímea is gól nélkül zárta a mérkőzést. A Hollandia-Norvégia találkozótól függetlenül 5. helyen zártuk a csoportot, és kiestünk, a 9. vagy 10. helyen zárjuk a kontinensviadalt. Svédország története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejutott az elődöntőbe.

Nyilatkozatok a mérkőzés után:

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány:
"Amíg bírtuk erővel, közel 45 percig, addig jól játszottunk. Elfáradtunk, nem tudtunk újítani, elmaradtak a gólok, és ezért kikaptunk. Sajnálom, mert becsületesen küzdöttünk. Amennyiben Görbicz vagy Zácsik ismét a csapat rendelkezésére áll, újabb lehetőségek jönnek, és ez az eredményekben is megmutatkozik majd."

Pálinger Katalin, a magyar válogatott kapusa:
"Az első félidőben jó volt a védekezés, de fokozatosan elfogyott az erő és az ötlet. Ekkor már a lövéseink sem voltak jók, és a rutinosabb, higgadtabb svédek ezt kihasználták. Küzdöttünk, de most ez ennyire volt elegendő."

Középdöntő, 3. forduló:

II. csoport (Lillehammer):

Svédország-Magyarország 24-19 (10-12)
Gólszerző: Torstenson 8/3, Johansson 6, Wiel Fredén 4, Gulldén 2, Boson 2, Rosengren Jacobsen 1, Flognman 1, illetve Szucsánszki 8/3, Bulath 3, Szabó 2, Vérten 2, Kovacsics 2, Szamoránsky 1, Kovacsicz 1.