NFL

Megszakadt Favre 18 éves sorozata

  • MTI

Megszakadt Brett Favre-nak, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Minnesota Vikings játékosának elképesztő sorozata, miután hétfőn este sérülés miatt ki kellett hagynia a New York Giants elleni mérkőzést.

A 41 éves irányító 1992. szeptember 27-én volt először kezdő pályafutása során - akkor még a Green Bay Packers soraiban -, a mostani találkozóig pedig minden egyes összecsapásán ő vezette aktuális együttesét, sorozatban 297 meccsen.

"Mindegy volt, hogy mikor szakad meg, most vagy még az előző szezonban, nagyon büszke vagyok rá, nagy sorozat volt" - nyilatkozta a rekordról Favre, akit az elmúlt héten elszenvedett vállsérülése akadályozott abban, hogy ismét kezdő legyen. A történelmi összecsapást ráadásul rendhagyó körülmények között rendezték meg: a Minnesota nem tudta elvállalni a házigazda szerepét, mivel stadionjának tetőszerkezete a hatalmas havazás miatt beszakadt, ezért Detroitba tették át a találkozót, amelyet egyébként a Giants nyert meg 21-3-ra.

Favre - aki 19 szezont töltött a profik között - tavalyelőtt még a Green Bay Packers alkalmazottjaként úgy döntött, nem folytatja tovább, ám visszatért, igaz, már a New York Jets színeiben. Egy éve szintén úgy tűnt, befejezi karrierjét, végül mégis kétéves szerződést írt alá a Vikingekkel, akik legnagyobb riválisai a Green Baynek, melyben 1992 és 2007 között szerepelt. Az irányító már most a sportág legendás alakjának számít, amit a statisztikák is alátámasztanak: az NFL történetében többek között ő adta a legtöbb hatpontos gólt (touchdown) érő passzt (507), a legtöbb yardot passzolta (71.775), neki a volt a legtöbb passzkísérlete (10.161). Háromszor választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP: 1995, 1996, 1997), Pro Bowlon (All Star-gála) pedig 11-szer kapott lehetőséget.