Rövidpályás úszú-vb

Hosszú Katinka nyitja a sort a holnap rajtoló vb-n

Magyar idő szerint szerda reggel 7 órakor a 200 m férfi gyors előfutamaival elrajtol Dubajban az úszók idei záróviadala, a 10. rövidpályás világbajnokság, amelyen kilenc magyar próbál szerencsét. Közülük Hosszú Katinka csobban vízbe először: a világbajnoknő 200 m pillangón mutatkozik be, s hazai remények szerint a 16:30-tól esedékes délutáni-esti program keretében már éremért úszhat a szám döntőjében.

A délelőtti selejtezőkben a négy magyar férfiversenyzőből hármat szólítanak startkőre: a hosszabbik távon vb- és Eb-aranyérmes Gyurta Dánielt 100 m mellen, a vegyesen hasonló titulusokkal büszkélkedő Cseh László pedig - ahogy ő fogalmazott: - "bemelegít" 100 m pillangón, s ugyanebben a számban ezt teszi a novemberben, Eindhovenben 400 m vegyesen - Cseh távollétében - Európa-bajnokká avanzsált Verrasztó Dávid is.

A nyitónapon próbára teszi felkészültségét a hollandiai rövidpályás kontinensviadal kétszeres aranyérmese, Jakabos Zsuzsanna is, aki a fő számának számító 400 m vegyesen a délelőtti szereplést követően a dobogóért küzdhet majd a délutáni fináléban. Már szerdán szerepet kap a 4x200 méteres gyorsváltók vetélkedésében a nyári, budapesti normálmedencés Eb-n győztes magyar kvartett, vagyis Hosszú mellett Dara Eszter, az egyéniben november végén két Eb-aranyat gyűjtött Verrasztó Evelyn, valamint Mutina Ágnes. Ami utóbbit illeti, lehet, hogy csak a staféta jelentette megpróbáltatást vállalja, vagy ahogyan a szövetség, a MÚSZ honlapja fogalmazott kedden: "egyedül Mutina Ágnes betegsége adhat okot némi aggodalomra".

Félő tudniillik, hogy a Dubajba indulás előtt napokon át influenzával küszködő Mutina nem jön teljesen rendbe a rajtra. Kiss László szövetségi kapitány és az edző, Verrasztó Zoltán még nem döntötte el, mely számokat mondják le, ám nagyon valószínű, hogy 400 m gyorson – amelyben Eindhovenben Európa-bajnok lett – nincs értelme indítani a legyengült versenyzőt.

A honlap beszámolója szerint amúgy a küldöttség még várja utolsó tagjának megjöttét: Hosszú Katinka csak kedd este hétkor landol egy Los Angelesből érkező járattal. A csapat, a szakvezetés egy emberként bízik benne, hogy az amerikai rövidpályás bajnokságon remeklő bajnok képes lesz helytállni Dubajban is, ahol amúgy a nevezések alapján mamutmezőny, 148 (!) országból 770 úszó indul.