Kézilabda EB

Hollandia ellen nyerni kell, de már nem csak rajtunk múlik a továbbjutás

A dán-norvág közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének II. csoportjában Hollandia lesz kedden 16:15-től a magyar válogatott soron következő ellenfele. Mátéfi Eszter csapatával alaposan kibabráltak a svédek, akik meglepetésre legyőzték a topfavorit norvégokat. Így, ha meg is nyerik két hátralévő, a hollandok és a svédek elleni mérkőzésüket a magyar lányok, csak a riválisok számunkra kedvező egymás elleni eredménye esetén nyílik lehetőségük az elődöntőbe kerülésre.

Tóth Tímea jobb formát ígér a hollandok ellen

Hogy teljes legyen a kép: a magyaroknak hátralévő két meccsüket mindenképp hozniuk kell, előzetesen a hollandok és a svédek is verhető ellenfélnek tűntek, de a svédek bravúrja a minket 21 góllal alázó norvégok ellen kissé átrajzolta az erőviszonyokat. Két győzelmünk mellett a svédeknek a franciák ellen, vagy a norvégoknak az ukránok, estleg a franciák ellen kellene pontot veszteniük. A lányok egyelőre csak a soron következő feladatra koncentrálnak, ma este a hollandok ellen lépnek pályára Lillehammerben. Pálingeréknek muszáj nyerniük, de ez nem tűnik lehetetlen feladatnak, a hollandok eddig a csoportkörben csak Ukrajnát verték (25-13), Németországtól (27-30) és Svédországtól (25-18) kikaptak. A középdöntő első felvonásán a franciák szoros küzdelemben, 23-21-re verték a németalföldieket. Negyedik vereségüket reményeink szerint a magyaroktól könyvelik el. Legutóbb a 2009-es Telenor Kupán találkoztunk Hollandiával, akkor 27-25-re győztünk.

Lányainknak az ellenfél legeredményebb játékosára, Maura Wisserre különösen ügyelniük kell, aki 28 találatával az Eb góllövőlistáját is vezeti. Kapusuk, Debbie Klijn szerint a csapat a hátralévő mérkőzéseken élvezni fogja a játékot, és nem adja magát könnynen ellenfeleinek:
"Nyilvánvaló, hogy támadójátékunk több sebből vérzik. Remélem, a magyarok ellen összeszedettebben fogunk teljesíteni"
- nyilatkozta a hálóőr az Eb hivatalos oldalának.

Henk Gröner szövetségi kapitány szintén bízik lányaiban:
"Fiatal csapatunk fokozatosan lépeget előre, itt a helyünk az Eb-n!"

Mátéfi Eszternek nincs könnyű dolga, többen is kisebb sérülésekkel bajlódnak, de várhatóan mindenkit harcra lehet fogni hétfő este.
"Nem szabad alábecsülnünk ellenfelünket. Ha okosan, szellemesen játszunk, teljesítményünk is javul, és akkor nem járunk úgy, mint az ukránok" - mondta a magyar kapitány.

A kerethez szombaton csatlakozott balátlövő, Tóth Tímea jobb teljesítményt ígér a hollandok ellen:
"Megpróbálok minél többet hozzátenni a csapat teljesítményéhez a következő mérkőzéseken. Ha a védelmünk megfelelően működik, nem történhet baj sem Hollandia, sem Svédország ellen."

A keddi program:
Középdöntő, 2. forduló:
I-es csoport (Larvik):
Románia-Montenegró 16:45
Spanyolország-Oroszország 18:45
Dánia-Horvátország 20:45
II. csoport (Lillehammer):
MAGYARORSZÁG-Hollandia 16:15
Svédország-Franciaország 18:15
Ukrajna-Norvégia 20:15