Kézilabda EB

Gyenge játékkal kikaptunk a hollandoktól

A magyar női kézilabda-válogatott kedden délután Hollandia ellen lépett pályára, a dán-norvég közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság II. csoportjának középdöntőjében. A négy közé kerülésre már csak minimális esélye maradt a lányoknak a találkozó előtt, a győzelemre ehhez mindenképp szükség lett volna, de a hollandok a norvégokhoz hasonlóan lerohantak minket az első perctől kezdve. Ezen a napon esélyünk sem volt a németalföldi válogatott ellen, ezzel az elődöntő végleg elúszott, de még a hat közé jutás is rendkívül nehéz lesz.

A hollandok megérdemelten győztek lányaink ellen.

A holland válogatott ha nem is könnyű, de legyőzhető ellenfélnek tűnt a mérkőzés előtt, ehhez képest alaposan megleptek minket, norvég módra, óriási iramban kezdték a mérkőzést, 1-1-ig tartottuk velük a lépést, aztán villámgyorsan elhúztak. Minden indításukat góllal zárták, a magyarok csak kapkodtak, az 5. percben már 4-1-re vezettek a hollandok, Mátéfi Eszter idő kért. Ezután újra betalált az ellenfél (5-1), de aztán összeszedte magát a magyar válogatott, megkezdte a felzárkózást, 5-3-at mutatott a 9. percben az eredményjelző. A következő percekben újra hullámvölgybe került a csapat, a 11. percben 7-3-ra húztak el a hollandok, Tomori Zsuzsanna második találatával jöttünk vissza újra a játékba (7-4). A 14. perben sikerült két gólra megközelítenünk a hollandokat (8-6) Kovacsics Anikó és Tomori vezetésével. Szélről viszont továbbra sem voltunk veszélyesek, ahogyan korábbi találkozóinkon sem. Sajnos nem sikerült feljönni egy gólra, ehelyett az ellenfél ismét elhúzott, a 23. percben már 12-8-ra vezettek. A 26. percben Szucsánszki Zita bünetőjével 13-9-re módosult az állás, 3-0-ás holland szériát törtünk meg. Két percen belül újabb hetest kaptunk, Szucsánszki ismét belőtte (13-10). A 28. percben ellenünk ítéltek hetest (14-10). 20 másodperccel a félidő vége előtt Henk Gröner is kikérte első lehetőségét, ezután már nem történt változás, 15-10-el zárult a játékrész. Lassúak, ötlettelenek voltunk az első félórában, számtalan hibát vétettünk védekezésben és támadásban is, kilenc gólt kaptunk indításból, tulajdonképpen úgy rohantak át rajtunk, ahogy akartak. Szinte nyomát sem lehetett látni a Mátéfi által a találkozó előtt kért szellemes, okos játéknak.

Sajnos a második félidőt is álmosan kezdtük, a 35. percben emberhátrányba kerültünk, Szamoránsky Piroskát küldték le a bírók, a hollandok rögtön büntettek (17-11). A 37. percben már nyolcgólos hátrányban voltunk (19-11). A 40. percben 21-12-re léptek el a hollandok, tanácstalanság, bizonytalanság volt érezhető a magyar lányokon. A 45. percben először kerültünk emberelőnybe, ezt Tomori kihasználta, harmadik góljával 22-14-re módosult az állás. A 48. percben Tóth Tímea kapott egyet fájós könyökére, Kovacsicz Anikó érkezett a helyére. Kezdett megélénkülni játékunk, a 47. percben a holland kapitány másodszor is időt kért, 22-16-os vezetésnél. Tíz perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, de a holland kapus, Marieke van der Wal ismét kivédte a ziccert. Az 52. percben Tomorit kellett ápolni. A meccs után Mátéfi Eszter így értékelt: "csalódott és szomorú vagyok. Minden poszton gyengék voltunk, ilyen teljesítménnyel nem lehet meccset nyerni. Támadásainkat nem tudtuk góllal befejezni, tanácstalanok voltunk, és ezek után nem futottunk vissza védekezni. Ahogy nőtt a különbség, úgy nőtt a hollandok önbizalma, mi meg összezuhantunk. Összesen 25 technikai hibánk volt, ennek a fele lenne elfogadható ezen a szinten. Arra kértem a lányokat, hogy a svédek elleni szerdai meccsen mutassuk meg, mire vagyunk képesek."

Az 55. percben feljöttünk öt gólra (23-18), majd mindkét oldalon piros lapot osztott ki a bíró, magyar részről Tomorit, a hollandokéról Diane Lameint állították ki. Tomori rendkívül sportszerűtlenül visszarúgott ellenfelének. A végére emberhátrányba kerültünk, három perccel a vége előtt már lehetetlennek tűnt az egyenlítés (24-18). Időn túli szabdobással fejeződött be a találkozó, ami ráadásul bepattant a hálóba Herr kezéről, 27-19-re nyert Hollandia, megérdemelten. A mérkőzés legjobbjának a brillírozó kapust, van der Walt választották, magyar részről ismét Szucsánszki Zita kapta az elismerést.

A magyar válogatott messze legjobb tudása alatt játszott, rengeteg hibával, eladott labdával, a hollandok kényük-kedvük szerint futottak le minket. Az ukránok elleni lendületnek, harci kedvnek nyoma sem volt. Csupán Szucsánszki Zita emelkedett ki a mezőnyből, de egyedül nem tudta vállán vinni a csapatot, illetve a második féliddőben végig a kapuban álló Herr teljesítményét dicsérhetjük. Az elődöntő ezzel elúszni látszik, a svédek legyőzéséhez óriási bravúrra lesz szükség, és csak a körbeverésekben bízhatunk, ha a négy közé szeretnénk kerülni. Az eredeti cél, a legjobb hat közé jutás viszont még elérhető, ehhez azonban klasszisokkal jobb teljesítményekre lesz szükség.

Középdöntő, 2. forduló:
II. csoport (Lillehammer):
MAGYARORSZÁG-Hollandia 27-19 (15-10)
Gól: van der Heijden 6, Visser 5/3, Bont 4, Groot 4, Abbingh 2, Snelder 2, Hilster 2, van der Wissel 1, Lamein 1, illetve Szucsánszki 6/3, Tomori 3, Kovacsics 3, Bulath 2, Kovacsicz 2, Sopronyi 1, Szamoránsky 1, Szabó 1.

Később:
Svédország-Franciaország 18:15
Ukrajna-Norvégia 20:15

I-es csoport (Larvik):
Románia-Montenegró 16:45
Spanyolország-Oroszország 18:45
Dánia-Horvátország 20:45