Premier League

Manchesteri siker a szuperrangadón

A tabellaelsőség volt a tét a Premier League 17. fordulójának záró mérkőzésén, a Manchester United-Arsenal találkozón. De az angol élvonal egyik örökrangadóját a hagyományok miatt is kiemelten kezelte mindkét csapat. A Vörös Ördögök újabb lépést tettek a bajnoki elsőség felé, ezzel a Manchesterrel szemben nem tudott mit kitalálni Arsene Wenger, Pak találatával begyűjtötte a három pontot a hazai alakulat, pedig Rooney büntetőt is rontott. Fabregas is beállt a hajrára, de vele sem tudtak egyenlíteni az Ágyúsok.

A Manchester United nyerte a 17. forduló rangadóját

Az előzetesen várt kezdőcsapatokhoz képest Ferguson változtatott, a PL góllövőlistájának vezetője, Dimitar Berbatov a cserepadra került, Wayne Rooney egyedüli csatárként nézett farkasszemet Wojciech Szczesnyvel, az Arsenal kapusával, aki ezen a találkozón debütált az angol élvonalban, az Ágyúsok eddigi legfiatalabb hálóőreként.

Nem panaszkodhattunk az iramra az első játékrészben, mindkét oldalon hajtottak, helyzetből viszont kevés adódott, kissé pontatlanok voltak a játékosok, főleg az Arsenalnál, sok volt az eladott labda, az Ágyusok védelme is többször ingatagnak mutatkozott. A 22. percben Nani került ziccerbe, Fletcher beadását Squillaci tálcán kínálta a portugálnak, éppen a lába elé fejelte, a kapáslövés centikkel kerülte el a kaput. A vendégek többnyire távoli lövésekkel próbálkoztak, a hazai védelem remekül muzsikált. A 40. percben aztán vezetéshez jutott a Manchester, a vörösmezesek addig is - ha csak hajszállal is - fölényben játszottak, bár a gólhoz a szerencse is kellett: Nani adott be középre, Chlichy lábán megpattant a lövés, Pak Dzsi Szung fejelt bele a labdába, amely a kapufáról a hálóba pattant (1-0). Arsavin és Samah még a félidő vége előtt besárgult. Megérdemelten vonult a szünetre a United, az Ágyusoknál Samah, Nasri sehol sem volt, és a hátsó alakzat sem tűnt életbiztosításnak.

A második félidőt változatlan felállásban kezdték a csapatok, pedig Fabregas nagyon hiányzott a középpályáról. A folytatásban is a hazaiak uralták a játékot, Wenger fiai percekig nem jutottak el az ellenfél térfelére. Az 55. perc környékén aztán fordult a helyzet, az Arsenal szorította be kapuja elé az ellenfelet. Néhány percen belül mindkét oldalon óriási helyzet maradt ki: előbb Anderson lövését hárította bravúrral Szczesny, majd Samah lövése kijött van der Saarról, a kipattanót nem tudta bekotorni Arsavin, a védők tisztáztak. Majd az 59. percben kontrából Nani indult, de a kapu fölé szállt a lövés. A 64. percben aztán érkezett Cesc Fabregas és Robin van Persie, az Arsenal nagyon hajtott az egyenlítésért. A 72. percben kétes büntetőhöz jutott a Manchester, Chlichy kísérte a tizenhatos jobb oldalán Nanit, de elcsúszott, estében pedig a kezére pattant a labda. Rooney aztán hatalmas erővel az égbe bombázta a büntetőt, maradt az 1-0! A 77. percben Theo Walcottot is pályára küldte Arsene Wenger. Az Arsenal az utolsó percig rohamozott, de sokszor hibáztak, emiatt több veszélyes kontrát vezettek a manchesteriek. A végén még pályára küldte Sir Alex Ferguson Ryan Giggs-et. Benne volt a vendégcsapat játékában a gól, talán igazságosabb lett volna a döntetlen, de Fabregasék nem tudták feltörni az ellenfél védelmét.

A Manchester United ezzel visszavette a vezetést a tabellán, 1 pont az előnye városi riválisával, a Man. Cityvel szemben, és egy mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál. Az Arsenal a harmadik helyre csúszott vissza.

Premier League, 17. forduló:

MANCHESTER UNITED-ARSENAL 1-0 (1-0)
Manchester, Old Trafford. Vezette: Howard Webb.

Manchester United: Van der Sar - Rafael Da Silva, Ferdinand, Vidics, Evra - Nani, Fletcher, Carrick, Anderson (Giggs, 85.), Pak Dzsi Szung - Rooney. Menedzser: Sir Alex Ferguson. Cserepad: Kuszczak, Brown, Smalling, Giggs, Obertan, Chicharito, Berbatov.
Arsenal:
Szczesny - Sagna, Koscielny, Squillaci, Clichy - A. Song, Rosicky (van Persie, 64.), Wilshere (Fabregas, 64.), Nasri - Arsavin - Samah. Menedzser: Arsene Wenger. Cserepad: Fabianski, Djourou, Denílson, Fabregas, Walcott, Van Persie, Bendtner.
Gólszerző: Pak (41.)
Sárga lap: Samah (43.), Arsavin (45+2.), Nasri (73.), Song (84.).

Pak győztes gólja a 41. percben

Wayne Rooney kihagyott büntetője