Premier League

Manchesteri rohamra készül az Arsenal

Elérkeztünk a Premier League év végi nagy hajrájához: A Chelsea, az Arsenal és a Manchester United mérkőzik egymással a soron következő fordulókban, az első felvonásban hétfő este a MU fogadja az Arsenalt. Gigászok csatája várható a PL 17. körének zárómérkőzésén, a két mester, Wenger és Ferguson mindenkit igyekszik bevetni, aki csak él és mozog, talán még Cesc Fabregas is meggyógyul erre a másfél órára.

WEnger és Ferguson. Gigászok csatája

Bőven van miért visszavágnia az Arsenalnak hétfő este: az elmúlt tíz mérkőzésből - az angliai sorozatokat tekintve - hatszor nyert a United, és mindössze kétszer az ellenfél, kétszer ikszeltek a felek. Idén januárban az Emiratesben 3-1-re alázta a Ferguson-csapat Wenger fiait. Utoljára 2006. szeptember 17-én tudott nyerni az Old Traffordon az Arsenal.

Rooneyék elmúlt tíz PL-mérkőzésükből ötször ikszeltek, ötször győztek, a Bajnokok Ligájában hibátlan a mérleg - négy győzelem, két döntetlen -, utoljára 2010. április 3-án, a Chelsea tudta megverni őket az angol élvonalban. Ez a veretlenségi sorozat már-már az Ágyúsok 2003-2004-es szezonjára hajaz, akkor Arsene Wenger csapata 38 meccséből huszonhatot megnyert, tizenkettőn pedig döntetlent játszott, a veretlenül nyert bajnoki cím szigetországi rekordnak számít. Fabregasék hétszer nyertek, háromszor kikaptak a bajnokságban az elmúlt 10 fordulóban, a BL-ben az első három csoportmeccsen taroltak, végül mégis nyögvenyelősen jutottak tovább a nyolcaddöntőbe. A nemzetközi és a hazai eredmények alapján a MU tűnik esélyesebbnek a három pontra, de az Ágyúsok igazi rohamra készülnek, izgalmas, hajtós, gólokban gazdag meccsben reménykedünk.

Manchesteri részről Rio Ferdinand és Paul Scholes mellett Wes Brown és Johnny Evans is felépült, Hargreaves, Owen és Valencia továbbra is csak a lelátóról figyelheti a rangadót. A vendégeknél Vermaelen, Diaby és Fabregas sérült, de a katalán csapatkapitány szereplését nem zárta ki teljesen Arsene Wenger, Walcott várhatóan bevethető lesz. Wojciech Szczesny, a harmadik számú kapus hétő este debütálhat a Premier League-ben, miután Lukasz Fabianski a lábával bajlódik, Manuel Almuniában pedig nem bízik Wenger, a spanyol halóőr nem jó ómen a MU ellen, a legutóbbi találkozón, idén januárban öngólt jegyezhetett.

Nasri és Samah bombaformában játszik az Arsenalban, a túloldalon Berbatov villogott az elmúlt hetekben, de Nani és Pak játékára sem lehet panasz, és Wayne Rooney is kezdi visszanyerni régi fényét.

Az Arsenal jelenleg egy ponttal vezeti a bajnoki tabellát a Man. City, és kettővel a Man. United előtt, de Fergusonék egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Nyilatkozatháború a találkozó előtt:

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere:
"A játék számít, nem a felhajtás" - a francia tréner szerint túl nagy a reklám, a csinnadratta a mérkőzés körül, szerinte a 90 perc és 22 játékos a főszereplő, csak erre kell koncentrálni.

"Ez tulajdonképpen normális, de amikor a bíró lefújja majd a meccset, a kutyát sem fogja érdekelni, mit mondtál a találkozó előtt, csak az, ami a pályán történt."

"Ugyanez volt a minap a Bercelona-Real Madrid előtt, mindenki csak beszélt, beszélt és nyilatkozott, aztán amikor a játék véget ért, hirtelen egyirányú lett a forgalom."

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere:
"Ez nem ismétlődik meg szerintem" - utalt a "Főnök" az ellenfél veretlenségi rekordjára. "Óriási teljesítmény volt, de jelen pillanatban elképzelhetetlennek tartom, hogy veretlenül nyerjünk bajnokságot."

"Az idei egy egészen elképesztő szezon, az Arsenal, a Tottenham és a Chelsea szinte azonos erőt képvisel. Nyersz egymás után egy-két mérkőzést, az élbolyban találod magad, aztán kétszer veszítesz és máris futhatsz a többiek után."

"Nem hinném, hogy az Arsenal elleni mérkőzésen kell megmutatnunk, hogy milyen jó csapat vagyunk, már számtalanszor bizonyítottuk az elmúlt években, hogy a miénk az egyik legjobb gárda az országban. Az Arsenal is ebbe a kategóriába tartozik, óriási presztízse van ennek a találkozónak, két nagy múltú klubról van szó. Mégsem hiszem, hogy a győztesre egyértelműen ráfoghatják, hogy az a jobb csapat, ez majd a szezon végén derül ki. Reméljük, akkor majd nekünk áll a zászló."

Ryan Giggs, a Manchester United walesi középpályása, aki 851. alkalommal léphet pályára a vörös-fehér mezben hétfő este:
"Az Arsenal és a Chelsea vár ránk a következő hetekben. Vannak, akik azt mondják, nem történik nagy baj, ha pontokat vesztünk, hiszen ellefeleink is megbotlottak már többször a bajnokságbn, de nekünk mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük ezeket a mérkőzéseket."

"Az Arsenal rendkívül tehetséges játékosokból áll, nem fognak megijedni az Old Traffordon. Legjobb formánkat kell nyújtanunk, nyernünk kell, és akkor nem kell számolgatni."

Premier League, 17. forduló:
Manchester United-Arsenal
. Manchester, Old Trafford, 21.00.

A várható kezdőcsapatok:

Manchester United: Van der Saar - Rafael, Ferdinand, Vidics, Evra - Nani, Fletcher, Anderson, Pak - Rooney, Barbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson.

Arsenal: Szczesny - Sagna, Squillaci, Koscielny, Clichy - Rosicky, Song, Wilshere, Nasri - Arsavin, Samah. Menedzser: Arsene Wenger.