VB 2022

Jordánia hercege januári tornát javasol, és a végrehajtó bizottságba vágyik

  • MTI

Jordánia hercege arra kérte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), hogy a 2022-es katari világbajnokságot inkább télen rendezze meg, s a szomszédos országokban is legyenek mérkőzések.

Husszein bin Al Abdullah herceg az ausztrál hírügynökségnek elmondta, megérti, hogy komoly aggodalmat váltott ki a FIFA döntése, mely szerint első alkalommal rendeznék meg a futball-vb-t a Közel-Keleten.

A december 2-i szavazás után többen jelezték, nem biztos, hogy egy olyan kis ország, mint Katar, képes lesz megrendezni az eseményt, ráadásul a hőmérséklet abban a régióban nyáron akár az 50 Celsius-fokot is elérheti, így komoly veszélybe kerülhet a futballisták egészsége.

A herceg szerint jobb lenne januárban rendezni a vb-t, így Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban és akár Szaúd-Arábiában is sor kerülhetne mérkőzésekre. Katar a szavazáson Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Japánt és a Koreai Köztársaságot győzte le.

A jordán trónörökös úgy fogalmazott, megérti, hogy Ausztrália dühös a vereség miatt, de nem lepődött meg azon, hogy a FIFA egy olyan helyszínt választott, ahol 1,7 millió ember él.

"Szerintem nagyon sok munkát és pénzt fektettek ebbe a pályázatba, és látszott, hogy jó esélyük van a győzelemre - mondta. - Hiszek abban, hogy minden FIFA-tagállamnak joga van világbajnokságot rendezni, ha képes erre, függetlenül az ország méretétől."

A 34 éves herceg a dél-koreai Csung Mong-jun helyére szeretne bekerülni a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságába, amelynek így ő lenne a legfiatalabb tagja.

"Jelenleg kívülállóként figyelem az eseményeket, mint mindenki más - utalt a közelmúlt korrupciós botrányaira a jordán trónörökös. - Hiszem, hogy a hozzám hasonló embereknek csatlakozniuk kell az ilyen szervezetekhez, s remélhetőleg sokat tudunk segíteni abban, hogy ezekből az esetekből egyre kevesebb legyen a jövőben. Vissza kell állítanunk a FIFA jó hírnevét, ezért szeretnék bekerülni a végrehajtó bizottságba."