Ghána

Folytatódik a munka a szövetségben a múlt heti rendőrségi rajtaütés után

A FIFA kizárással fenyegette meg az afrikai országot

  • MTI

A múlt heti incidenst követően újraindult a munka hétfőn a Ghánai Labdarúgó Szövetségnél (GFA), amely így szeretné elkerülni, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) által múlt csütörtökön kilátásba helyezett eltiltás életbe lépjen.

A FIFA azért fenyegette meg az afrikai országot a szankcióval, mert múlt kedden a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai rajtaütésszerű akcióban kilenc számítógépet és több mobiltelefont foglaltak le és vittek el a szövetség központjából, így a szervezet szerint leállt az adminisztratív és szervezési munka.

"Komolyan vettük a FIFA figyelmeztetését és szeretnénk elkerülni a büntetést, ez ugyanis az ország érdeke" - mondta Emmanuel Addotey, a ghánai futballcsapatok szövetségének vezetője.

A GFA is bejelentette, hogy hétfőn újra megkezdi a munkát, s igyekszik túllépni az ügyön, bár Randy Abbey, a szövetség szóvivője szerint a lefoglalt felszereléseket még nem kapták vissza.

A FIFA múlt csütörtökön közleményben jelezte, megérti, hogy a ghánai kormány a közpénzek szintjén felügyeli a labdarúgó-szövetség számláit, de a nemzetközi és a kontinentális szövetségtől (CAF) érkezett pénzeszközökkel kapcsolatban az államirányításnak nincs semmilyen jogköre.

A kormány, s Akua Sena Dansua sportminiszter levélben válaszolt a FIFA-nak, s kijelentette: a beavatkozást nem kérte, s az nem is kezelhető kormányzati cselekedetként.

Mindeközben a szervezett bűnözés elleni osztály közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy adócsalás gyanúja miatt foglalta le az irodai eszközöket, amelyeket már megpróbált visszaszolgáltatni, de a GFA irodáit zárva találta. Az intézmény azt is írta, hogy a razzia a futballszövetség pénzügyi tevékenységének vizsgálatához kapcsolódott.

Az ügy hátterében valószínűleg az áll, hogy a ghánai válogatott világbajnoki sikere - a negyeddöntőbe jutás - nyomán több magántőke áramlik a nyugat-afrikai ország labdarúgásába, a privát szponzorok megjelenése pedig - ahogy korábban Kamerunban és Nigériában is - politikai feszültséget szül.