Forma-1

Svájc, a Forma-1 "hazája"

Mi a közös Michael Schumacherben, Fernando Alonsóban, Bernie Ecclestone-ban, Dietrich Mateschitz Red Bull-vezérben, a Fiatot - és közvetve a Ferrarit - birtokló Agnelli-családban? Mindannyian az alpesi országban élnek, amely a rendkívül kedvező adózási feltételek miatt mindig is népszerű volt a sokmilliós vagyont felhalmozó sportolók körében.

Svájci tájképA közelmúlt és a jelen Formula-1-es pilótáinak többsége svájci bejelentett lakhellyel rendelkezik, persze a márciustól novemberig tartó szezon miatt valójában nagyon kevés időt töltenek az adóparadicsomban, a lakcímkártyával leginkább bankszámlájuk jár jól. Emellett minden itt élő sportoló, híresség elismeri, hogy Svájc rendkívül nyugodt, békés környezetet biztosít, ahol nem kell paparazzik hadától tartaniuk.

A Bilan című svájci üzleti magazin összeszedte a sportcelebritásokat, eszerint a leggazdagabbak sorát Bernie Ecclestone vezeti, 3 ezer millió eurós vagyonával. Az F1 kereskedelemi jogait birtokló brit üzletember a berni kantonban, Gstaad városában, az Olten Hotel lakosztályában lakik hivatalos papírjai szerint. Szorosan követi őt Dietrich Mateschitz, a Red Bull nagyfőnöke: a 66 éves osztrák vagyona is közelíti a 3 ezer millió eurót. A dobogóra fért még az olasz Agnelli-család, a Fiat-csoport tulajdonosa, egész pontosan Margherita Agnelli, Giovanni Agnelli közvetlen örököse, aki 1500 milliós bankszámlát vezet Svájcban, hivatalosan pedig a Genf és Lausanne között lévő hatalmas birtokán él.

Nem messze innen, a Genfi-tó partján, Gland városában él Michael Schumacher, a sportág ikonja, minden idők legsikeresebb pilótája. 2008-ban egyébként lakhelyet váltott az országon belül, a Vufflens-le-Chateau-i Villa La Chenai névre hallgató villájából költözött ki a família, amit azóta sem tudtak sem eladni, sem kiadni. Pedig havi cirka 5,2 millió forintért bárki eltölthet 30 napot az élő legenda egykori otthonában. Schumacher 700 millió eurós vagyonával a második laggazdagabb sportoló a világon, Tiger Woods mögött és Michael Jordan előtt. Schumi ténylegesen is Svácban él már 1996 óta, hobbijának is itt hódol, egy alsóbb osztályú kiscsapatnak igazolt focistája.

2007 világbajnoka, a finn Kimi Räikkönen Zürich közelében, Baar városában tengeti szabad napjait, 150 millió eurójával. Utóda, Fernando Alonso tavaly költözött Luganóba, az olasz határ közelébe. Lewis Hamilton 2007-ben telepedett le a szövetségi köztársaságban, míg az idei győztes, Sebastian Vettel már több mint egy éve egy kis faluban, Walchwillben él.

De a felsoroltakon kívül Pedro de la Rosa, Nick Heidfeld, Timo Glock, Adrian Sutil és Heikki Kovalainen is Svájcba tér haza feltöltődni, és több szponzorcég is itt vetette nyilvántartásba magát.

A legvagyonosabb sváci viszont nem a sport világából érkezett: a svéd Ingvar Kamprad Ikea-alapító 25 milliárd eurós vagyona - egyelőre - felülmúlhatatlan.