Afrika

Drogba, Eto'o vagy Gyan lehet Afrika legjobbja

  • MTI

Didier Drogba, Samuel Eto'o vagy Asamoah Gyan lehet 2010-ben a legjobb afrikai labdarúgó.

Az ottani Év játékosa címre jelöltek listáját leszűkítve a lehetséges befutónak hármójukat nevezték, s az 53 országot tömörítő Afrikai Labdarúgó Konföderáció december 20-án nevezi meg a győztest a szakvezetők szavazatai alapján.

Az elefántcsontparti Drogba korábban két alkalommal - legutóbb 2009-ben - kiérdemelte már a titulust, mellette az szólhat, hogy angol klubcsapatával, a Chelsea-vel bajnok lett az idén, ráadásul úgy, hogy a Premier League-ben 32 meccsén 29 gólt szerzett. A kameruni Eto'o a múltban háromszor tudott Afrika legjobbja lenni (2003, 2004, 2005), a 2009/10-es szezonban kiemelt szerepe volt abban, hogy olasz klubcsapata, az Internazionale megnyerte a Bajnokok Ligáját, megvédte bajnoki elsőségét, továbbá elhódította az Olasz Kupát is. Gyan esélyeit leginkább a ghánai válogatottal alapozta meg, hazája színeiben remekelt a nyári, dél-afrikai világbajnokságon, ahol a nemzeti együttes a legjobb nyolcba jutott, s az elődöntőhöz is kevés hiányzott, mivel csak büntetőkkel veszített Uruguay legjobbjaival szemben.

A december 4-én ötfősre szűkített listáról Seydou Keita (mali, Barcelona) és Salomon Kalou (elefántcsontparti, Chelsea) esett ki.