Sporttámogatás

A sport a jövő évi költségvetés nyertese - Balogh Gábor

Balogh Gábor szerint objektívebb támogatási szempontrendszert kell kialakítani a sportban.

Balogh_Gábor_afp

Balogh Gábor, miniszterelnöki sporttanácsadó volt az m1 Sport7 című műsorának a vendége, aki a kormányzat sporttal kapcsolatos terveiről beszélt.

„A kormány hosszú távon gondolkodik, a jövő évi költségvetés egyik fő nyertese a sport. Az elkövetkezendő évben el fog indulni a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának az előkészületi munkája, és ugyanúgy elkezdődik az olimpiai központok felújítása is. A stadionnal kapcsolatban még nem dőlt el, hogy lesz-e benne atlétika pálya, ehhez további egyeztetésekre van szükség. 2011-től szeretnénk megvalósítani, hogy napi egy testnevelésóra legyen az iskolákban, ami a kormány által tett ígéret is volt. Ehhez több mint 200 tornaterem kell, amit a Széchenyi-terven belül akarunk megvalósítani. Bár ez a program külön a versenysportot nem támogatja, de vannak kapcsolódási pontok a sport világával, mint például a sportegészségügy vagy a sportturisztika, ahol szeretnénk ezt megjeleníteni célként” – mondta az egykori olimpiai ezüstérmes öttusázó.

A sporttanácsadó természetesen a versenysport és a tömegsport viszonyára is kitért.

„Tömegbázist kell kialakítanunk, márpedig legkönnyebben az iskolákban tudjuk a gyerekeket megfogni a sporttal. Szeretnénk támogatni olyan szabadidősport és tömegsport programokat is, ahol minél szélesebb rétegeket tudunk megcélozni. Egyensúlyba kell hozni a versenysport és a szabadidősport támogatását, ugyanis nemcsak az a fontos, hogy olimpiai bajnokokat neveljünk, hanem szeretnénk egy egészségesebben élő nemzetet is Magyarországon. Az ifjúsági olimpián látszott, hogy tehetséges a magyar utánpótlás, már most is kitűnt, hogy kik azok a sportolók, akiket a londoni olimpia előtt támogatni kell. Elengedhetetlen egy objektívebb támogatási szempontrendszert kialakítani, ami eredmények alapján működik” – nyilatkozta Balogh Gábor a kormányzati tervekről.

Szóba került a miniszterelnök, Orbán Viktor labdarúgáshoz való viszonya, valamint az is, hogy miért élvezhet elsőbbséget a futball a többi sportággal szemben.

„Orbán Viktor számára a labdarúgás egy "szerelem", amit teljesen meg tudok érteni. Azt kell, hogy mondjam, hogy igazán jó magyar sport nincs igazán jó magyar futball nélkül. A társasági adó kedvezményben, ami most Brüsszelben van az EU előtt, nemcsak a labdarúgást támogatnánk, hanem a kézilabdát, a kosárlabdát, a jégkorongot és a vízilabdát is. A labdarúgást természetesen nagyobb arányban kell támogatni, mert nagyobb háttérbázist és létesítményeket foglal magában, de az egész magyar sport bázisát meg akarjuk teremteni 10 évre előre. Ha a sportot a régi időkhöz méltóan szeretnénk felemelni, akkor egy sportiskolai rendszerben kell gondolkodnunk és a sportegészségügyi kérdéseket is napirenden kell tartanunk” – fejtette ki az egykori világbajnok sportoló.