FIA-díjkiosztó

Vettel első, Loeb hetedik trófeáját vette át Monacóban

"Hihetetlen, hogy nyertünk" - Vettel

A Nemzetközi Automobil Szövetség átadta az idei év legjobb autóversenyzőinek és konstruktőreinek járó trófeákat Monacóban. Vettel csodálatos dolognak tartja a győzelmet, Loeb szerint ugyanolyan jó érzés hetedszer nyerni, mint először. Ecclestone magát is hátba veregette kicsit.

A Forma-1-es világbajnok, Sebastian Vettel hihetetlennek nevezte a győzelmet. "Ez egy fantasztikus este nekem és a Red Bullnak is. Óriási érzés, hogy itt lehetek, és átvehetem a világbajnoki serleget. Erről álmodtam, amióta versenyezni kezdtem. Köszönöm a Red Bull és a Renault dolgozóinak is az erőfeszítéseiket és az elhivatottságukat. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk" - mondta a fiatal német.

Vettel és Loeb az FIA díjkiosztóján Monacóban

Csapatfőnöke, Christian Horner szerint "kemény, de elképesztő év volt ez a Red Bull Racingnek. Tökéletes zárás az, hogy most átvehetjük a győztesnek járó trófeát."

Horner a versenyzőit is méltatta: "Seb a valaha volt legfiatalabb világbajnok, és nagyon meg is érdemelte. Annak köszönhető a győzelme, amit a pályán teljesített, és csak gratulálhatunk hozzá. Mark is csodálatosan dolgozott idén. Négy futamot nyert, és remekül versenyzett egész évben. Mindketten nagyon tehetségesek, és nagyszerű érzés, hogy a csapatunk tagjai. Köszönöm mindenkinek, elsősorban Dietrich Mateschitznek a támogatást" - üzent még utoljára a főnökének.

A versenyszervezőknek járó különdíjat számunkra kissé furcsa módon a koreaiak kapták. Azért furcsa a döntés, mert a pályájuk nem készült el a futam idejére, és a körülményekhez is nehézkesen alkalmazkodtak. Valószínűleg megelőlegezték nekik a bizalmat.

Részben Bernie Ecclestone is kapott egy elismerést, részben saját magától. A legjobb közvetítésért járó díjat ugyanis a Abu Dzabi Media Company és a Formula One Management kapta megosztva az arab miniállamban rendezett nagydíj közvetítéséért. Utóbbinak épp Ecclestone az igazgatója. Azért az elismerést nem ő vette át.

Szintén itt kapta meg hetedik világbajnoki serlegét Sebastien Loeb. "Ez a cím ugyanolyan érzelmeket mozgatott meg bennem, mint az első, mivel épp Franciaországban, a sajátjaim előtt nyertem meg. Fantasztikus érzés volt otthon győztesként áthaladni a célvonalon. Örülök, hogy megoszthatom ezt a díjat a Citroën csapattal. Olyan autót raktak alánk, amivel átlagban 21 pontot tudtunk szerezni a csapattársammal futamonként. Ez volt az egyik legkiegyensúlyozottabb évünk, ha nem a legkiegyensúlyozottabb" - mondta a francia.