Kézilabda Eb

Meglepetések az első mérkőzéseken

Kikapott Oroszország és Németország is

A montenegrói válogatottról többen mondták, hogy az Eb meglepetéscsapata lehetnek, ez egyelőre beigazolódott. Legyőzték a világbajnok Oroszországot. Svédország győzelme sem papírforma Németország ellen, Románia viszont legyűrte a két éve ezüstöt szerző spanyolokat.

A B csoport rangadóján Montenegró kezdett jobban, de a másik oldalon Trefilov mester megvariálta a támadásokat, így az oroszok 6-0-s sorozatot produkáltak. Elöl Turey villogott, hátul pedig Szidorova a kapuban. Végül a szünetig meggyőzőnek tűnő, ötgólos előnyt szerzett Oroszország.

A második játékrész viszont teljesen ellentétesen alakult. Kindl Gabrielláék negyedóra alatt egyenlítettek, kihasználva az orosz védekezés gyengeségeit. A záró tíz percben mindkét oldalon sokat hibáztak a csapatok támadásban. Kevés gól esett, végül az utolsó pillanatokban Bojana Popovics és Maja Savics révén nyerték meg a mérkőzést a montenegróiak.

Ezzel borult a papírforma a B csoportban, Montenegró lépett elő a csoport nagy esélyesévé. Oroszország Horvátország és Izland ellen javíthat, és valószínűleg fog is.

Montenegrói játékosok örülnek az Oroszország elleni győzelem után

Románia szintén ötgólos előnyt szerzett harminc perc alatt, de nekik ez elég is volt Spanyolország ellen. Az ibériaiak szereztek ugyan vezetést a meccs elején, de Bradeanuék szorosabbra húzták a védekezésüket, és pontosabbá váltak támadásban, így fordítani tudtak. A spanyolok közül csak Marta Mangué játszott jól, így a románok megnyugtató előnybe kerültek a szünetre.

Ezzel gyakorlatilag minden eldőlt, hiszen fordulás után sem tudtak újítani a déliek, és már nyolc gól is volt a két együttes között. Végül a spanyolok feljebb jöttek, de így is négy góllal kikaptak. Románia tehát megtette az első lépést a továbbjutás felé.

Németországot a C csoport nagy esélyeseként mutattuk be, erre rögtön ránk cáfoltak. Jobban kezdtek ugyan mint Svádország, de már az első félidőben is voltak gyenge pillanataik. Két hetest hagytak ki, amit a skandinávok gyorsan ki is használtak. Nina Wörz helyére Anna Lörper jött irányítani, és ennek köszönhetően össze is kapták magukat a németek. A félidőben 14-12-re vezettek.

A szünet után elsősorban Gabriella Kain emelkedett ki a svédek közül, de a társak sokáig nem tudták kihasználni a remek védéseit. Szerencséjükre a németek is kiestek a ritmusból. Végül Torstenson jött bele a góllövésbe, és kiegyenlítette az állást.

Ezt követően a másik oldalon is a kapus, Woltering emelkedett csak ki, ő tartotta meccsben a németeket. Nagy különbség nem alakult ki a két együttes között, de Svédország vezetett. 26-24-es vezetésüknél Németország kért időt, de másfél perccel a vége előtt a svédek találtak be, és ezzel el is dőlt a találkozó. A végeredmény 27-25 lett.

Eredmények:

Németország - Svédország 25-27 (14-12)

Montenegró - Oroszország 24-22 (10-15)

Románia - Spanyolország 30-26 (15-10)