Kézilabda Eb-tipp

Az oroszok a favoritok a B csoportban

Elvileg orosz, montenegrói, horvát, izlandi lesz a sorrend

  • Maruzsa István

Izland tapasztalatot szerezne, mást nem is nagyon fognak. A horvátok fiatalodó csapata simán továbbjut a csoportból, de további sikerek nem várnak rájuk. Montenegró először vesz részt önállóan az Eb-n és más sportágakhoz hasonlóan a kézilabda élvonalába is berobbanhatnak. Oroszország a torna egyik nagy favoritja, megállíthatatlanok.

A skandináv szigetország női csapata először jutott ki Európa-bajnokságra, mindössze jobb egymás elleni gólkülönbséggel előzték meg az osztrákokat a selejtezőkben. Sok esélyt a további sikerekre nem adunk nekik. Rutintalanok, kissé képzetlenek is a többiekhez képest. Lelkesedésükkel sok mindent pótolhatnak, de a csoportellenfeleiknek így sem okozhat gondot a legyőzésük. A jelenlétük mindenesetre örömteli, nem árt, ha színesedik a női kézilabda palettája. Csak aztán nehogy néhány év múlva újabb vetélytársainkká váljanak!

Horvátország válogatottjában idősebb és fiatalabb játékosokat is találunk, akik pont a megfelelő arányban vegyülnek. Megvannak a megfelelő tudású játékosaik, akik eldönthetnek egy-egy meccset, és a fiatalok is sokat fejlődhetnek. Összességében inkább a jövő, mint a jelen csapata, de mindenképp megnehezíthetik bárki dolgát. Nagy meglepetés lenne, ha nem jutnának tovább a csoportból, de a továbbiakban valószínűleg nem jutnak messzire. A másik ágról a középdöntőbe várható csapatok ugyanis mind erősebbnek tűnnek.

Érdekes, hogy Montenegró szinte minden sportágban legalább olyan jól, ha nem jobban jött ki a Szerbiától való elszakadásból, mint az északi szomszédja. Ők sem jutottak még ki önállóan Eb-re, de a korábbi szövetségi formában azért már épp elég rutint szereztek. Akár az oroszok dolgát is megnehezíthetik, és a középdöntőben is sokaknak okozhatnak álmatlan éjszakákat. A középső embereik bármire képesek, a védekezésüket Kindl Gabriella is erősíti, akár a négy között is ott lehetnek.

Jevgenyij Trefilov az orosz női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Főleg, ha Oroszország álmoskásan kezd. Egymás ellen játsszák ugyanis a nyitómeccsüket, és a déliek egy jó rajttal rögtön megalapozhatják a sikeres tornájukat. Trefilovékat viszont akkor sem kell féltenünk, ha rosszul kezdenek. A továbbjutásuk nem kérdés, és ha egyszer belendülnek, nem nagyon van csapat, amelyik megállíthatja őket. Magasak, erősek, technikásak, egy (kissé ideggyenge) zseni ül a kispadjukon, a torna favoritjai. Ha nem döntőznek december 19-én, az számukra kudarc. Esetleg az lehet enyhítő körülmény, ha már az elődöntőben összefutnak a norvégokkal. Rajtuk kívül ugyanis nem látunk mást, aki megállíthatná az orosz csapatot.

hatharom-tipp a B csoport végeredményére:

1. Oroszország
2. Montenegró
3. Horvátország
4. Izland