VB-2022

Újabb vesztegetési botrány körvonalazódik a FIFA-nál

  • MTI

Újabb vesztegetési botrány körvonalazódik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA), ezúttal a múlt csütörtöki szavazás körül, melynek során eldőlt, hogy a 2018-as világbajnokságot Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezi.

Oroszország és Katar rendezheti a 2018-as és 2022-es foci-vb-t

A New York-i Wall Street Journal hétfői beszámolója szerint a katari pályázati bizottság egy korábbi tagja azt javasolta, hogy fizessenek 79 millió dollárt az argentin szövetségnek, melynek vezetője, Julio Grondona egyben a FIFA végrehajtó bizottságának is a tagja. Ez a testület döntött a vb-házigazdákról Zürichben. Az argentin FIFA-alelnök csak annyit fűzött az értesüléshez: "Lassan 80 éves leszek, nem foglalkozom az ilyen hírekkel."

A szavazáson eleve nem vehetett részt a bizottság két tagja. A tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság egy évre eltiltotta, mert egy a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.

Egy hete a BBC három sportvezetőt említett meg, akik állítólag 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A műsor a dél-amerikai szövetséget irányító Nicolas Leoz mellett a brazil Ricardo Teixeirát, a 2014-es világbajnokság szervezőbizottságának elnökét és a kameruni Issa Hayatout - aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja - nevezte meg.