FIFA

Nem változik a helyszínválasztás rendszere

"Politikai döntés volt, de jól tettük" - Valcke

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az elmúlt heti szavazást megelőző és követő viták ellenére sem szeretne változtatni a futball-világbajnokságok helyszínének kijelölési menetén.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára hétfőn azt mondta, a szervezet végrehajtó bizottsága jelenleg nem tárgyal a voksolási rendszer módosításáról.

A szövetség múlt csütörtökön úgy döntött, hogy a 2018-as vb-t Oroszország, míg a 2022-es tornát Katar rendezheti, de az eredményhirdetés után felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a politika túl nagy szerepet játszott a szavazásban.

"Igen, politikai döntés volt, de összességében pozitív reakciókat tapasztaltunk - fogalmazott Valcke. - A sportág rajongói jól fogadták a végeredményt. Oroszország egy nagyobb futballnemzet, megérdemli a rendezési jogot, a Közel-Kelet pedig része a világ labdarúgócsaládjának."

A végrehajtó bizottságban az idén 24 helyett csak 22 tag szavazott, mert két tagot korrupció miatt korábban eltiltott a FIFA etikai testülete.

"Az ügyet lezártuk - mondta ezzel kapcsolatban a főtitkár. - Akiket csaláson kaptunk, azokat megfelelően megbüntettük, jól reagáltunk, mert ezeket a tagokat eltiltottuk. Nincs miért szégyenkeznünk."

Valcke hozzátette, a 2026-os világbajnokság helyszínéről döntő szavazást 2018 előtt biztosan nem tartják meg.