Triatlon

Szőnyi Ferenc diadala a mexikói ultratriatlon-világbajnokságon

  • MTI

Szőnyi Ferenc nyerte meg vasárnap a Mexikóban rendezett ultratriatlon-világbajnokságot, amelyen több mint 4500 km-t kellett teljesíteniük a résztvevőknek.

A csapat tájékoztatása szerint a Monterreyben lebonyolított, hússzoros vb-n - amelyet a világ leginkább embert próbáló sportversenyének tartanak - az indulókra 76 km úszás, 3600 km kerékpár és 884 km futás várt. Ez a táv megfelel annak, mint ha valaki hosszában átúszna egy Balaton nagyságú tavat, Észak-Norvégiából kerékpárral eljutna Budapestre, majd onnan elfutna Bukarestbe. Ez az olimpiai triatlonversenyek több mint 88-szorosa, az utolsó versenyszáma pedig a hagyományos maratoni futás hússzorosa.

Az erőpróbán hárman képviselték Magyarországot, Szőnyi mellett - aki tavaly tízszeres távon, világcsúccsal nyert - Vőneki Antal a tízszeres Ironman-távon negyedik lett, ezzel összetettben 140 ponttal ő lett az idei Világkupa-győztes. Rokob József hetedik lett a Deca Ironman tízszeres távján.

Szőnyinek a tavalyi tízszeres mexikói versenyével ellentétben nem naponta kellett egy-egy Ironman-etapot teljesítenie (3,8-180-42km felosztásban), hanem a résztvevők maguk osztották be, hogy mikor és mennyit alszanak. Így történhetett meg, hogy Szőnyi az éllovas német Uwe Schiwont a futótáv 230 km-e környékén megelőzte, a magyar versenyző ugyanis riválisának alvását kihasználva a 6 fokos mexikói éjszakában már hajnali fél négykor elindult futni, majd mire a német felkelt, már jelentős előnnyel vezetett előtte. Végül a magyar triatlonos közel 20 nap, pontosabban 481 óra 51 perc alatt teljesítette a távot, és közép-európai idő szerint 17 óra 54 perckor a nemzeti színű lobogóval a kezében szakította át a célszalagot.

Komáromban - Szőnyi lakhelyén - a vb alatt különböző tömegsport-rendezvényeket szerveztek, ahol a rajongók ingyenesen úszhattak a város uszodájában, kerékpározhattak, vagy éppen futhattak neves sportolók és edzők vezetésével. A kezdeményezéshez hét komáromi iskola is csatlakozott.
A csapat a tervek szerint szerdán 14:30 órakor száll le a Ferihegyi repülőtéren.