Tenisz Davis Kupa

Hiába a szerb szurkolók hangereje, a franciák fordítottak a párosmeccsen

Clement és Llodra 0-2-ről felállva ötszettben verte a Troicki-Zimonics párost

Monfils és Djokovics pénteki győzelmei után 1-1-re álltak a csapatok a Davis Kupa fináléjában, így a párosok meccsén még semmi nem dőlhetett el, de a zárónap egyesei előtt fontos előnyre tehettek szert. Ez végül a franciáknak sikerült, annak ellenére, hogy a tlálkozó elején zavarta őket a hazai közönség. Kétszettes hátrányból tudtak felállni, és végül 3-6, 6-7, 6-4, 7-5, 6-4 arányban nyertek.

Mindkét szerb játékos jól kezdett, a franciáknak azonban gondjaik támadtak az adogatásaik során. Főleg a közönség viselkedése zavarta őket. Látható módon idegesítette őket a hazai nézők fészkelődése és bekiabálásai. Egy nyugatabbra rendezett találkozón talán tehetett volna valamit az érdekükben a székbíró, Belgrádban azonban jobbnak látta visszafogottan fegyelmezni a közönséget.

Szerb szurkolók a Szerbia-Franciaország Davis Kupa döntőn

Így Clement nem tudott megfelelően koncentrálni a saját szervájánál, 0-40-es állás után az első bréklabdájukat kihasználták a szerbek. Innentől csak az eredmény tartására figyeltek, és kisebb hibáktól eltekintve magabiztosan be is húzták az első játszmát.

A második szettben sokáig fej-fej melett haladt a két duó, és bár mindkét oldalon voltak bréklabdák, mindenki hozta az adogatását. Főleg Viktor Troicki volt elemében ezen a téren. Aztán a végjátékban úgy tűnt, megint brékkel nyernek a hazaiak, de 6-5-ös állás után pont az addig remekül szerváló Troicki vesztette el az adogadását, így rövidítés következett. Ott aztán megint összekapta magát a szerb páros, és simán 7-3-mal nyertek, azaz kétjátszmás előnyt harcoltak ki maguknak.

Úgy tűnt, eldőlt a találkozó, de a franciák másképp gondolták. Rögtön az első játékban brékeltek, és végig is tudták vinni az előnyüket. A szurkolók eddigre kicsit elfáradtak, amit a hazai játékosok nehezményeztek is.

Rendkívül higgadtan teniszeztek a felek a negyedik szettben. Ahogy közeledett a játszma vége, egyre magabiztosabban hozták az adogatásaikat. Végül azonban Troicki nem bírta a nyomást, és 5-5-nél elvesztették a szervát a hazaiak. Innen Clement-nak már "csak" be kellett húznia a sajátját, amit meg is tett, jöhetett a döntő játszma.

A sorsdöntő szettben a franciák megint az elején eldöntötték a legfontosabb kérdést: a szerbek első adogatását elvették. Ezt követően már hiába próbálkoztak Zimonicsék, hiába jutottak el több bréklabdáig is, nem tudtak visszajönni. 6-4-re nyerték a gallok a játszmát, és ezzel 0-2-es szettarányból felállva győztek a mérkőzésen.

Így összesítésben vezetnek, de parázs meccsek lesznek vasárnap, az biztos!

Davis Kupa döntő, Belgrád:

Clement, Llodra - Troicki, Zimonics 3-6, 6-7, 6-4, 7-5, 6-4

Az állás összesítésben 2-1 Franciaország javára, a párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.