A Liverpool, a Dortmund és a Villareal is a továbbjutásért küzd

Csütörtök este folytatódnak az Európa Liga csoportkörének küzdelmei, az 5. forduló második felvonásában pályára lép többek között a már szinte biztos továbbjutó Liverpool, a Bundesligában megállíthatatlan, de a nemzetközi porondon botladozó Dortmund, és az Európa Liga-trófeáról álmodozó spanyol Villareal.

Dortmundi gólöröm

D-csoport

Villareal-Dinamo Zagreb
PAOK Szaloniki-FC Bruges

A Villareal világbajnok védője, Joan Capdevila hétfőn nyilatkozott az uefa.com-nak, a játékos szerint a klub egyértelmű célja a sorozta megnyerése, amire a balbekk szerint minden esélyük megvan. Nos, ehhez csütörtök este mindenképp győzniük kell, a sárgamezesek jelenleg a harmadik helyen állnak, igaz, csak egy ponttal maradnak el a PAOK-tól és a Dinamótól. A Villareal hazai pályán fogadja a horvátokat, a hétvégén három szépségdíjas góllal győzték le a Zaragozát, a harmadikok La Ligában. Bára Zágrábi odavágón 2-0-s vereséget szenvedtek, most inkább a spanyolok a mérkőzés esélyesei, de a Dinamot sem kell leírni, a horvát bajnokság éllovasa is remek formában utazik Spanyolországba.
A görögök győzelem esetén már a 32 között érezhetik magukat, a Bruges eddig két pontot kapart össze 4 kör alatt, a PAOK egyértelmű favoritként fogadja a belgákat, annak ellenére, hogy a hétvégén 1-0-ra kikaptak az Atromitosztól görög bajnokin. A kék-feketék szintén vereséget szenvedtek a belga első osztályban, 2-0-re végeztek a St. Trudien ellen.

E-csoport

Sheriff-Tiraspol—AZ Alkmaar
BATE Boriszov-Dinamo Kijev

Az E-csoport rangadóján a kvartett első két helyezettje mérkőzik, a BATE már továbbjutott, a fehéroroszok ezzel történetük legnagyobb sikerét érték el, ezen kívül már sorozatban ötödik bajnoki címüket ünnepelhették a nemzeti bajnokságban. A Dinamo Kijevnek egy döntetlen is elég az üdvösséghez, ha a másik párharc is ikszre végződik. Az ukrán fővárosban 2-2-re végeztek a felek, hasonlóan gólgazdag meccsre számítunk most is. Bár még az Alkmaar és a Tiraspol is továbbmehet, erre vajmi kevés esélyük van, mindkét csapat 3 ponttal áll, győzniük kell ahhoz, hogy életben tartsák reményeiket, de sorsuk már nem saját kezükben van.

F-csoport

CSZKA Moszkva-Lausanne
Palermo-Sparta-Praha

Az F-csoportban a CSZKA Moszkva eddig százszázalékos, már továbbjutott, a még kiadó helyre reális esélyes a Sparta Prahának van. A hárompontos Palermo a hétpontos Prahát fogadja, az olaszoknak csak a győzelemmel van esélyük a 32 közé kerüléshez, és az utolsó fordulóban még a csehek botlásáért is imádkozhatnak. Delio Rossi legénysége a hétvégén 3-1-re leckéztette meg az AS Romát, és az Európa Ligában is hasonló folytatásban reménykednek. A Lausanne eddig egy pontot szerzett, a svájciaknak a tisztes helytállás a céljuk az orosz fővárosban.

J-csoport

Borussia Dortmund-Karpati Lviv
Paris Saint-Germain-Sevilla

A Dortmund verhetetlen a Bundesligában, három hónap alatt mindössze két pontot veszítettek. Az Európa Ligában már kevésbé villognak Jürgen Klopp fiai, öt ponttal a harmadikok, mindenképp győzniük kell a Karpati Lviv ellen, és fél szemmel az ellenfeleket is figyelhetik. Az ukránok eddig nulla pontosak, a Dortmund minden bizonnyal hozza a kötelezőt, bár a Lviv hazai pályán derekasan helytállt a németek ellen, a 4-3-as végeredményt a 92. percben állította be Mario Götze. Jürgen Kloppnak a hiányzók okoznak fejfáját, Lucas Barrios mellett Patrick Owomoyela, Sebastian Kehl és Mohamed Zidan is hiányzik majd sérülés miatt. A csoport rangadóján a kilencpontos Sevilla a tőle egy ponttal lemaradó Paris Saint-Germain-t fogadja, ha a spanyolok győznek, a 32 között vannak, a döntetlen a Dortmund malmára hajtaná a vizet. A Sevilla új edzőjének, Gregorio Manzanónak is a sérültek okoznak fejtörést, Jesús Navas és Luis Fabiano sem léphet pályára Párizsban. A hétvége mindkét csapatnak csalódást keltőre sikeredett, a PSG 2-2-es döntetlent játszott a Lyonnal, a Sevilla 3-1-re kikapott hazai pályán a Getafétől.

K-csoport

Utrecht-Napoli
Steaua Bukarest-Liverpool

A Steaua hullámzó teljesítményt mutat a román bajnokságban- jelenleg a hatodik helyen állnak - és az Európa Ligában is, bár a második, továbbjutó pozícióban állnak a Liverpool mögött, egy vereséggel nehéz helyzetbe kerülnének. A románok egyedül a hazai pálya előnyében, és a Liverpool gyengébb formájában bízhatnak, Angliában 4-1-re végzett a két csapat. A Liverpool a Premier League-ben csak vergődik, az európai porondon kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatnak, ma este minden bizonnyal kivívják a továbbjutást, ehhez egy pont is elég. Bár Roy Hodgson erősen tartalékos összeállít kénytelen pályára küldeni, Steven Gerrard és Jamie Carragher sérült, Fernando Torrest pedig már a hétvégi, Aston Villa elleni bajnokira pihentetve hagyta otthon a mester, de Dirk Kuyt, Raul Meireles, Glen Johnson és Paul Konchesky sem utazott el a csapattal. Az Utrecht-Napoli összecsapáson mindkét csapat számára csak a három pont adna reményt a 32 közé kerüléshez. A hollandok a hétvégén 2-1-re kikaptak a Hercales vendégeként, a Napolit az Udinese verte 3-1-re.

L-csoport

CSZKA Szófia-Besiktas
Rapid Wien-Porto

A L-csoportban a Porto már továbbjutott, a hátralévő két mérkőzésen a csoportelsőség számukra a tét, mögötte a Besiktas hét ponttal lépéselőnyben van az egyaránt három-három pontos Rapid Wiennel és CSZKA szófiával szemben. A Besiktas Szófiába utazik, hazai pályán 1-0-ra verte a bolgárokat, és most is a törökök a favoritok, Bernd Schuster alakulata 2-1-re verte a hétvégi török derbin a Galatasarayt, egy döntetlennel már páholyban érezhetik magukat. A Porto biztos továbbjutóként kulcsjátékosait pihentetve lép pályára Bécsben, az osztrákok még így is rendkívül nehéz helyzetben vannak, csak győzelem és az ellenfelek számukra kedvező botlása mentheti meg őket a kieséstől.