Europa Liga

Malinauskas vette el a pontot a Lokitól

Ismét egy kapusbaki babrált ki a derekasan küzdő Debrecennel, öt mérkőzés után is pont nélkül áll a magyar bajnokcsapat. Az utolsó fordulóban a szintén kiesett Sampdoria ellen bizonyíthatnak Herczeg András fiai.

Nem a legkellemesebb körülmények között kezdődött a Debrecen vendégjátéka Harkivban, hiszen mínusz 12 fok várta a csapatokat. A játékosok szinte kivétel nélkül harisnyában futballoztak, amihez az UEFA-ellenőr engedélyére is szükségük volt.

Az ukrán csapat számára volt nagyobb tétje a mérkőzésnek, hiszen egy győzelemmel akár tovább is juthattak volna a csoportból, míg a DVSC csak a becsületéért, és az első megszerzett pontjáért küzdött a dermesztő hidegben.

Az első lehetőség a Loki előtt adódott, de Bódi lövését az ukrán kapus kitornászta a jobb alsó sarokból. Az ukránok ezután fokozatosan vették át a játék irányítását, a 24. percben Valjajev került helyzetbe egy szöglet után, de Malinauskas ekkor még védeni tudott. Komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani az első félidőben a csapatok.

A második félidő jól indult a Debrecen számára, hiszen a 48. percben Kabát beadása után Cvitkovics talált közelről az ukrán kapuba. Nem örülhettünk azonban sokáig a vezetésnek, hiszen négy percre rá Olinyik lövése után a kapufáról Bódira, róla pedig a kapuba került a labda. A DVSC-TEVA azonban nem omlott össze, hanem szívósan védekezett tovább, pedig a Metaliszt minden erejével a győzelem megszerzésére tört. A 83. percben már nem sok hiányzott ahhoz, hogy az ukránok megszerezzék a vezetést, hiszen a Debrecen litván kapusa, Malinauskas olyan sután nyúlt a labdához, hogy öléből épphogy a kapu fölé pördült a játékszer. A 88. percben viszont már gólt eredményezett a kapus hibája, Vorobej előbb a kapufát találta el, majd Oleinek cselezgetett a kipattanóval a bal oldalon, egy csellel beljebb lopta magát , majd éles szögből a beadásra kimozduló Malinauskas mellett a rövid sarokba passzolt. Így hiába küzdött remekül a csapat, mint oly sokszor ebben a szezonban, ismét a saját kapusa babrált ki a DVSC-vel.

Metaliszt Harkiv – DVSC-TEVA 2-1 (0-0)

Harkiv, 32000 néző.

Vezette: Stalhammar (Flink, Bergsten – svédek)

Metaliszt: Startsev – Villagra, Obradovics, Gueye, Psenyicsnyih – Bordian (Liszenko 46., Selajev 92.), Valjajev, Edmar – Olinyik, Cleiton Xavier - Devics (Vorobej 73.)

DVSC: Malinauskas – Bernáth, Simac, Mijadinoszki, Laczkó – Kiss Z. – Bódi (Yannick 55.), Varga J., Szakály (Ramos 80.), Czvitkovics – Kabát (Coulibaly 64.)

Gól: Czvitkovics (48.), Bódi (öngól 52.), Olinyik (88.)

A csoport másik mérkőzésén a Sampdoria-PSV összecsapáson Koman Vladimir kezdőként lépett pályára a hazai csapatban. Az első félidőben egy kisebb technikai szünet szakította meg a mérkőzést, de az olaszoknak sikerült megjavítaniuk a világítást. A 40. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat, Ziegler beadására Pazzini érkezett, és a holland kapuba csúsztatott.

A szünetben így jól alakultak a dolgok az olaszok számára, hiszen a csoport másik mérkőzése a Metaliszt Harkiv-DVSC-TEVA összecsapás döntetlenre állt, míg a Sampdoria vezetett.

A szünet után hamar válaszoltak a hollandok, Afellay beadását Toivonen fejelte néhány méterről a hazai kapuba. A Sampdoria újra megszerezthette volna a vezetést Volta révén, azonban ő közvetlen közelről sem talált be a holland kapuba. Dzsudzsák Balász is próbálkozott egy távoli lövéssel, de a Curcin lelassuló labdát egy olasz védő tisztázni tudta. A 90. percben azonban így is megszerezte a győztes gólt a PSV, Toivonen ismét közelről talált a hazaiak kapujába. Az eredmény azt jelentette, hogy a holland PSV mellett az ukrán Metaliszt Harkiv jutott tovább a csoportból, a Sampdoria és a DVSC viszont kiesett.

Sampdoria-PSV Eindhoven 1-2 (1-0)

Sampdoria: Curci-Cacciatore, Gastaldello, Lucchini (Volta 24.), Ziegler-Dessena, Palombo, Poli (Mannini 77.), Koman (Guberti 69.)-Marilungo, Pazzini

PSV: Isaksson-Manolev, Marcelo, Bouma, Pieters- Hutchinson, Engelaar, Afellay- Reis, Toivonen, Dzsudzsak

Gól: Pazzini (45.), Toivonen (51., 90.)