Európa Liga: több csoportban is eldőlhet a továbbjutás

A Loki csoprtjában PSV-Sampdoria rangadót rendeznek. A Zenit és a Stuttgart kényelmes helyzetben várja az esti mérkőzését, a Juventus pedig megfázhat a kemény lengyel télben.

Debreceni gólörom a PSV ellen

A-csoport

Manchester City-Salzburg

Lech Poznan-Juventus

A Lech Poznan és a Manchester City 7-7 ponttal áll az első két helyen, a Juventus 4 ponttal a harmadik, a Zebráknak eddigi négy döntetlenjük után csak a győzelemmel lehet esélyük a továbbjutásra. De a Juvének jól jönne a City Salzburgi elleni botlása is, bár erre vajmi kevés az esély. Ha a Juve nyer, akkor az utolsó körben, a Manchester City elleni rangadó dönt a nyolcaddöntős helyekről. Del Pieróék számára nem lesz leányálom a lengyelországi mérkőzés, Torinóban 3-3-as döntetlen született – az ellenfél mindhárom gólját az előző idényben a Zalaegerszeget erősítő Artjoms Rudnevs jegyezte -, szerda este akár mínusz 20 fokra is csökkenhet a hőmérséklet Poznanban. Az első csapatból mindössze 13 ember áll del Neri mester rendelkezésére, ezért nyolc tartalék játékos is elutazott Poznanba, Vincenzo Iaquinta szerencsére felépült az influenzából, így del Pieroval együtt rohamozhatják az ellenfél kapuját.A Manchester City otthon fogadja az osztrák Salzburgot, az első mérkőzésen 2-0-ra nyertek idegenben, most is minden jel az angolok sima győzelmére mutat. Roberto Mancini Carlos Tévezt minden bizonnyal pihentetni fogja, de egyébként nem tartalékos összeállítást küld a City of Manchester gyepére, Balotelli, David Silva, James Millner ott lesz a kezdő tizenegyben, haa City begyűjti a három pontot, szinte biztosan ott lesz a 32 között.

B-csoport

Atlético Madrid-Arisz

Rosenborg- Bayer LeverkusenBár még a papíron a Rosenborgnak is van esélye a továbbjutásra, az Atlético és a Leverkusen csatájába legfeljebb a görög Arisz piszkálhat bele. Az EL-címvédő Atlético szeptemberben kikapott Görögországban 1-0-ra, a bajnokságban is hullámzó teljesítményt nyújtanak a spanyolok, jelenleg a hetedikek a tabellán, de itt egy győzelemmel biztos résztvevői lennének a legjobb 32-nek. A gyógyszergyáriaknak a Rosenborg elleni sikerrel érne véget a matekóra, míg a norvégoknak csak a három pont adhat reményt. A Leverkusen a Hoffenheim elleni 2-2-es döntetlennel hangolt az Európa Ligára, míg a Rosenborg már októberben megnyerte a november elején véget ért norvég Tippeligaent (veretlenül), így ellenfeleivel szemben kiesett a heti meccsrutinból.

C-csoport


Sporting-Lille

Gent-Levszki Szófia

A C-jelű kvartettben a Sporting már biztos továbbjutó, a még kiadó egy helyért a Lille, a Gent és a Levszki harcol, az ötpontos Lille egy hajszálnyi előnyben van az egy ponttal lemaradó belgákkal és bolgárokkal szemben. A Sporting a Lille-t fogadja, szeptemberben 2-1-es portugál siker született, most is erre mutatkozik esély. A Gent-Levszki Szófia párharcot illetően az első összecsapáson 3-2-re nyertek a bolgárok, most nehéz megjósolni, hogy mi várható, a hazai pálya mindenesetre a bolgároknak kedvez.


G-csoport

Zenit-Anderlecht

Hajduk Split-AEK Athén

A Zenitet már november közepén orosz bajnokká avatták, Huszti Szabolcs klubja az Európa Ligában százszázalékos, a jéghideg orosz télben a belga Anderlechtet fogadja. A belgáknál minden bizonnyal pályára lép Juhász Roland, Huszti szereplése már jóval kérdésesebb, a középpályás eddig kevés lehetőséget kapott Luciano Spaletti vezetőedzőtől. A belgák arra apellálhatnak, hogy a Zenit játékosai a biztos továbbjutás és közeli szabadság miatt kevésbé lesznek motiváltak. Ariel Jacobs legényeinek mindenképp győznie kellene Szentpéterváron, de emellett a másik összecsapásra is figyelniük kell. A csoport másik meccsén a görög AEK Athén utazik Splitbe, az odavágón a görögök 3-1-re nyertek, és most is ők az esélyesebbek, a horvátok vereség esetén biztosan kiesnek, míg ha begyűjtik a három pontot, az Anderlecht ellen kiharcolhatják a továbbjutást a záró fordulóban.


H-csoport

Young Boys-Stuttgart

Odense-Getafe

A Zenit mellett a Stuttgart a másik százszázalékos klub, tét nélküli mérkőzésre utazik a svájci Young Boyshoz, akiknek 6 ponttal állnak a második helyen, ha nyernek, akkor a 32 közé jutnak. A két hárompontos csapat, a dán Odense és a spanyol Getafe összecsapásán mindkét klubnak csak a győzelem az elfogadható, és fél szemüket így is Svájcra vethetik. Az odavágót a spanyolok nyerték, most szinte lehetetlen megjósolni a találkozó kimenetelét.

I-csoport

Metaliszt-DVSC

PSV-Eindhoven-Sampdoria

A Debrecen ukrajnai szereplésével külön cikkben foglalkozunk, de a másik találkozón is szurkolhatunk honfitársainkért, Dzsudzsák Balázs Koman Vladimirrel kerül szembe szerda este Eindhovenben. A PSV 10 pontjával lényegében már továbbjutott, a hátralévő két találkozón elég egyetlen pontot begyűjtenie. A Sampdoriának mindenképp nyernie kell, míg ha a Harkov győz a Debrecen ellen, akkor az utolsó fordulóban már a döntetlen is elég az ukránoknak a PSV ellen a 32 közé kerüléshez. A genovai klub nincs könnyű helyzetben, igazi rangadóra van kilátás, ahol a magyarok is főszerephez juthatnak. Az első összecsapáson az olaszok végig vezettek, de Dzsudzsák Balázs a 90. percben egyenlített, Koman Valdimir egy sárga lappal zárta az odavágót.