Zsoké Klub

Overdose testvére 75 millióért került hazánkba!

Soha ennyi pénzt még nem adott hazai versenyló tulajdonos egy angol telivérért árverésen. A magyar szuper-sprinter, Overdose többségi tulajdonosa, Mikóczy Zoltán a jelenleg is zajló versenyló aukción 75 millió forintnak megfelelő összegért (215 ezer guineas) vásárolta meg Overdose kétéves öccsét.

Az angliai Newmarketben tartott tavaszi, úgynevezett Breeze Up, vagyis tréningben álló versenylovak árverésén egyébként is magas árakkal kell számolnia a versenyló futtatásra áhítozó vásárlóknak, hiszen itt már valójában versenyzésre kész állapotban juthatnak szerzeményükhöz, szemben az ősszel általános yearling (éves csikó) árverésekkel.

A szerdai napon elkelt lovak átlagára 27 millió forint körül alakult, ehhez képest is majd háromszoros árat kellett adni Our Poppet kétéves pej mén fiáért.

Overdose öccse még soha nem futott versenyben, hivatalosan még neve sincs, ezt később kell kérelmeznie új tulajdonosának. Ami biztos: Royal Appalause és Our Poppet 2011. április 16-án született Angliában. A történet érdekessége, hogy ez a ló tavaly októberben "csupán" 12 millió forintnyi összegért kelt el ugyan ezen a helyen, az őszi yearling árverésen.

A "kis Dózi" tréningben készült felvétele itt látható:

 

 

Címkék:

Ostinato ismét pénzért futott, mégis hazajön

Harmadik dubaji versenyében a 4000 dolláros pénznyereményt érő hatodik helyen végzett Ostinato, az első magyar versenyló, aki hazánkat képviselhette az Emirátusok fővárosában.

Az 2800 méteres futamban nem a favoritok domináltak, hiszen a nyerő Ahzeemah (Kieren Fallon) 6/1-es oddsz mellett indult, és a helyezetteknek is 5-7 között volt a kurzusa. Miután a favorit Jakkalberryt lejelentették így Tennenbaum lépett elő esélyesnek, de végül csak negyedik tudott lenni.

Ostinato végig jól utazott a mezőnyben, majd a hajrában ritmust váltott és becsületesen küzdött a jobb helyezésekért lovasával, Ted Durcannal a nyergében. A nála magasabbra értékelt Saddlers Rock mögött csupán 3/4 hosszal ért célba, míg a szintén jobbnak tartott Royal Diamond-ot megelőzte 1/2 hosszal, így az elért eredmény jónak számít az erős, 10 lovas mezőnyben.

Az A36 szindikátus várhatóan most egy hosszabb pihenőt ad az ötéves ménnek, hogy fel tudjon készülni az idei európai versenyekre. Hazánkban két futamban lehet érdekelt Ostinato: az 1800 méteres Millenniumi Díjban, május 20-án, illetve a 2400 méteres Kincsem Díjban, amelyre a szeptember 1-én kerül sor a budapesti Kincsem Parkban. A további részletekről a hazaérkezés után érdeklődünk Kovács Sándor trénernél.

Nézze meg Ostinato harmadik dubaji versenyét!

 

http://youtu.be/qvGnDtaCa9c

Címkék:

Ostinato: ez már nem hendikep! A magyar sztár versenyló folytatja Dubajban.

Zsokéja marad, a táv viszont jelentősen növekszik Ostinato következő dubaji futamában.

Az ötéves versenyló menedzsmentje a legutóbbi szereplés után úgy döntött a Dubai Word Cup Carnival elnevezésű versenysorozat utolsó napján, március 30-án, az 1 millió dollár díjazású 3200 méteres Dubai Gold Cup versenyét célozzák meg. Ez az elképzelés egy évvel ezelőtt talán még megmosolyogtatta volna a hazai turfbarátokat, de Ostinato azóta több ízben bizonyította, hogy rendkívül erős nemzetközi mezőnyben is helyt tud állni, fáradhatatlansága nem ismer határt, ahogy azt láthattuk legutóbb is, amikor lehengerlő hajrával jött fel a célegyenesben a negyedik helyre.

A kincsempark.hu, a hazai lóversenyzés hivatalos oldala így haragozza be a hétvégi futamot:

„A Dubai-ban vendégszereplő Ostinato két hendikep után ezúttal egy Gr-3-as, 2810 méteres gyeppályás futamban áll starthoz szombaton. Az A36 szindikátus istálló ötévese 11 erős ellenfelet kapott a 200.000 dollár összdíjazású versenyben, többek között a hétéves angol Jakkalberry-t, aki egy éve harmadik lett Meydan-ban az 5 millió dolláros Dubai Sheema Classic-ban, majd novemberben az ausztrálok legnagyobb futamában a 3200 méteres Melbourne Cup-ban. A népszerű Oszi két hete hatalmas finissel lett negyedik egy 2200 méteres futamban, amennyiben sikerült regenerálódnia újra pénzdíjas helyezést szerezhet. Az idomár Kovács Sándor maximálisan elégedett volt előző lovasával Ted Durcan-nal, így ezúttal is az angol zsoké ül a magyar versenyló nyergében a szombaton délután öt órakor kezdődő versenyben.„

Valóban, ez a verseny már nem hendikep, ahol a lovak közötti képesség különbségeket súlyokkal kiegyenlítik. Eddig Ostinato mindig a legtöbb teherrel a hátán futott ellenfeleivel, most azonban 58 kg-ot fog vinni, csakúgy, mint a mezőny többsége. (A kancák kapnak 2 kg engedményt.) Ez azonban azt is jelenti, hogy a nála magasabbra értékelt lovakhoz képest most hátrányba kerül.

Az ellenfelek

A korábban említett Jakkalberry egy igazi világutazó. Tavaly versenyzett Angliában, az USA-ban, Japánban, Ausztráliában és itt Dubai-ban. A nemzetközi osztályozás alapján 118 a „tudása”, amivel magas favorit, még akkor is, ha tavaly november óta most fut először versenyben.

113-as számra értékelték Saddler’s Rock képességét, aki általában Anglia, Írország és Franciaország nagyobb futamaiban mutatkozik, legutóbb Goodwoodban tudott nyerni, egy csakugyan 2800 méteres versenyben.

112-vel következik Royal Diamond és Averroes. Előbbi valójában csak „öreg korára” ért fel a legjobbak szintjére, hiszen tavaly ősszel, hatévesen nyert egy hosszútávú futamot (Irish St. Leger) kimagasló formával, amelyet soha azelőtt nem mutatott. Averroes az utóbbi időben nem nagyon mozdul ki Meydanból, tavaly a Dubai Gold Cupban elért nyegyedik helyezésével elérte a csúcsot, azóta haloványabb, sőt, januári és februári futása kimondottan gyászosra sikerült.

És itt már az Ostinatoval egyformán 109-re értékelt Tenenbaum következik. Ez a négyéves telivér most került az Emirátusokba, előtte francia pályákon versenyzett, amelyek során rendkívüli távbírásról tett tanúbizonyságot.

Hendikep győzelem után indul Star Empire (106-os a nemzetközi ranglistán) zsokéjával, a nálunk is ismert Christophe Soumillionnal.

Szintén 106-tal szerepel a neve mellett Ahnzeemah, azzal a Kieren Fallonnal a hátán, aki Ostinato-t lovagolta első dubaji versenyében. A többiek ennél alacsonyabb ranlistaszámmal szerepelnek, így reméljük nem szónak bele a küzdelembe.

NAD AL SHEBA TROPHY SPONSORED BY HARAS ESTRELA ENERGIA (Group 3) (Gyep pálya) 2810 méter, 12 induló. 2013. március 2., magyar idő szerint 17:00. Közvetíti a SKY csatorna.

Címkék:

Ostinato nagy hajrával negyedik

Ted Durcan tökéletesen betartotta az utasítást, egész úton a mezőny végén utazott Ostinato-val, aki ismét jelesre vizsgázott küzdenitudásból. Kovács Sándor idomítottja 200 méterrel a vége előtt még az utolsó helyen galoppozott, a célba azonban már három és fél hosszra a nyerő Kassiano-tól (Silvestre De Sousa) negyedikként ért be. Az A36 Szindiktáus ötévese javuló formát mutatott a 2200 méteres, erős iramú versenyben, 6000 dollárt keresett, ennek ellenére még kérdéses, hogy kint marad-e Dubai-ban egy harmadik futásra vagy visszatér Dunakeszi- Alagra. (forrás: kincsempark.hu)

A Zsoké Klub kérdésére Ostinato egyik résztulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy megfontolják egy következő futás lehetőségét, amelyre március 9-én kerülhetne sor ugyanitt, Meydanban. A Dubai City of Gold elnevezésű versenyt 2400 méteres távon, és gyepen tartják, ami megfelelő opció lehet az ötéves mén számára. A futam nemzetközi besorolás szerint Group 2-es kategóriájú, ami csupán egy szinttel marad el a nemzetközi élvonaltól, így "Oszi" újabb nehéz feladatok kapna. Elég csak megemlíteni néhány nevet az utóbbi évek nyerői közül: 2011-ben az a Monterosso volt a győztes, aki egy évvel később a 10 millió dolláros Dubai Word Cupban sem talált legyőzőre, 2010-ben Campanologist volt a nyerő, aki ezt követően Kölnben a Preis von Europa, majd a San Siroban a Gran Premio Jockey Club Italiano versenyében aratott sikert, s ezek mind Group 1-es futamok.

 

Címkék:

Az 5 millió dolláros futamba kerülés a tét

Soha nem volt még lehetősége magyar versenylónak, hogy eséllyel pályázzon a világ egyik legmagasabb díjazású futamában való részvételre: az ötéves Ostinato csütörtök délután kivívhatja magának a jogot az 5 millió dollár összdíjazású Dubai Sheema Classic 2400 méteres versenyében való indulásra, amelyre március 31-én kerül sor a dubai Meydan lóversenypályán.

Ostinato tulajdonosi csoportjának vezetője, Sárközi Péter elmondta, hogy az A36 szindikátus néven szereplő tulajdonosi kör tagjai lószerető, lóversenyrajongó és kísérletező kedvű emberek, akik most megadják a sanszot kedvenc lovuknak, hogy a nemzetközi lóversenyvilág élvonalában mutassa meg gyorsaságát és kitartását. Ostinato eddigi karrierje már önmagában is csodálatraméltó, hiszen mindössze 4000 Euroért került a versenyló futtatói klub tulajdonába egy éves csikó korában, hogy később az évtized versenylovaként emlegessék idehaza. „Új lovast kerestünk Oszira, mert az előző futamban látott lovaglással nem voltunk megelégedve. Ted Durcantól most azt kértük, akármi is történik, az utolsó pillanatokig ne engedje élre menni Ostinato-t, tehát egyértelműen várásra lovagoljon. Ez a taktika már számtalanszor sikerre vezetett, most is ez lehet a megoldás kulcsa” – vélekedik Sárközi. Arra a kérdésünkre, hogy milyen formában van Ostinato, nagyon bizakodó választ kaptunk az A36 istálló menedzserétől: „Kovács Sándor, a ló trénere elmondta, hogy a záró galopp nagyon jól sikerült, a három héttel ezelőtti futás reményeink szerint előrehozhatta. Frissen, jól mozgott, az étvágyával semmi gond, kipihente az előző versenyt, harcra, győzelemre kész vagyunk. Célunk a Dubai Word Cup napján lefutásra kerülő második legmagasabb díjazású futamba kerülés. A Dubai Sheema Classic egy 2400-es gyep pályás futam, ahol 3 millió dollár az első díj, de még a hatodik helyezett is 100 ezret kap. Ebbe a futamba 50 ezer dollár a nevezési díj, amit a mostani futással szeretnénk megkeresni.”

A csütörtöki futam hivatalos neve RANGE ROVER EVOQUE TROPHY (Handicap) (Tapeta) (3yo+ 100-110), ami annyit tesz, hogy egy hendikep (esélykiegyenlítéses) verseny, ahol 3 éves és idősebb telivérek indulhatnak, amelyek nemzetközi osztályozása 100-110 között van. Ostinato értékelése jelenleg 110, ezért ő fogja a legtöbb súlyt vinni a versenyben, egész pontosan 60 kg-t. A Tapeta a futópálya speciális borításának a neve, amit kimondottan lóversenypályák részére fejlesztettek. A verseny díjazása 120 ezer dollár, ebből 72 ezer jár a győztesnek. A futam távja 2200 méter, tehát 200 méterrel hosszabb, mint a legutóbbi előkészületi verseny, de ugyanannyival rövidebb, mint a fő célként kitűzött Dubai Sheema Classic távja.

Esélyelemzés Ostinato mostani ellenfeleiről annyit tudni, hogy a négyéves Royal Empire folyamatos javulásban van, januárban egy győzelmet és egy második helyezést szerzett. Kassiano szintén jó formában van, szintén egy győzelem, egy második hely az idei mérlege. Jamr az egyetlen ló a mezőnyben, akivel már futott együtt Ostinato, a múlkori futamban 5 hosszal végzett a magyar versenyló előtt, viszont a következő versenye nem jól sikerült, elég messzi hetedik volt egy hete. A mezőny érdekessége egy brazil tenyésztésű telivér, a hétéves Jardim. Utolsó nyolc futásából is Meydanban csupán egyszer tudott dobogóra kerülni, mégpedig tavaly februárban, amikor második helyen ért célba. Az ír tenyésztésű hatéves Modun idén még nem szerepelt, egyébként 15 futásból 3 győzelem a mérlege a Racing Post adatbázisa szerint. A „korelnök” Tajaaweed az USA-ban született és már nyolcadik évét tapossa, ami a galopp versenylovaknál veterán kornak számít. Idei 5. és 8. helyezéseivel nem tűnik veszélyesnek. Ami a zsokékat illeti a jelenlegi bubai ranglistavezető Silvestre de Sousa a legkisebb teherrel versenyző Kassiano-t viszi, míg a Jardim-ot lovagló Cristophe Soumillion azért érdemel figyelmet, mert neki a legjobb a győzelmi statisztikája, átlag minden negyedik futamát megnyeri.

Remélhetőleg azonban a célegyenesben a narancssárga test, kék ujjak (az A36 istálló versenyszínei) fognak dominálni, ami azt jelenti, hogy Ostinato egy nagy lépéssel közelebb kerül egy álomhoz.

Ostinato első dubai versenyét itt megnézheti: http://youtu.be/vjGs5lmexuw

Ostinato új zsokét kapott Dubaiban

Ostinato újra Tapetan fut Dubai-ban

A menedzsment változtatott a korábbi terveken, és Ostinato-t nem egy gyeppályás futamban, hanem a 2200 méteres Tapeta-n megrendezésre kerülő versenyben indítja csütörtökön a sivatagi lóversenykomplexumban.

A 120.000 dolláros hendikepben hat ellenfele van "Oszinak", aki 60 kg-val ismét a topsúlyt viszi, nyergében az angol Ted Durcan-nal. Az legutóbbi futásakor a hatszoros angol bajnok, Kieren Fallon lovagolta a magyar négylábút, azzal a teljesítménnyel azonban a tulajdonosok nem voltak elégedettek, ezért döntöttek a zsokéváltás mellett. A 40 éves Ted Durcan karrierje során több kiemelkedő futamban győzött (pl.: Angol St, Leger 2009-ben, Angol Kancadíj 2007-ben) valamint sokatmondó adat, hogy nagyon ismert versenylovas Dubaiban, ahol hétszer nyerte el a "champion jockey" megtisztelő címet, vagyis a legeredményesebb lovasként zárta a szezont!

Kovács Sándor idomítottjának most sem egyszerű a helyzete, a legnagyobb favorit a godolphinos Kassiano (Silvestre De Sousa) hét futásából ötször győzött, ráadásul már Meydan-ban sem nyeretlen, de istállótársa, a hétből hármat nyerő Royal Empire (Mickael Barzalona) is komoly esélyesnek tűnik.

A futam magyar idő szerint 15.45 –kor indul.

 

Forrás: kincsempark.com

Startol az új fogadási rendszer a lóversenyen: 20%-kal több nyeremény!

Ügető szezonnyitó, új fogadási rendszerrel és jackpottal

Vasárnap délután hét magyar és három francia futammal kezdődik a 2013-as ügetőszezon. A nyitónap különlegessége, hogy a játékosoknak bemutatkozik az új fogadási rendszer, amellyel a korábbiakhoz képest több új típusú játékot is kínál a lóverseny fogadásszervező.

Az első nap fogadási kínálatából érdemes kiemelni a Franciaországban nagyon népszerű Multi játékot a Prix d'Amerique futamában, amelyet 300.000 Ft jackpot tehet még népszerűbbé. Szintén a fogadási kedvet növelheti, hogy az idei évtől a Tét és a Hely játékban a nyertesek 20%-al több pénzt kapnak, mint korábban, ugyanis a fogadásszervező (totalizatőr) mostantól a nyereményalap 85%-át fordítja nyereményre 69% helyett. A versenynap 14 órakor kezdődik.

A magyar program csütörtökön este, míg a francia egy nappal később kerül fel a hivatalos honlapra, a teljes fogadási programot tartalmazó Magyar Turf újság szombaton jelenik meg.

Forrás: kincsempark.hu

Ostinato bíztató kezdése Dubaiban

Ostinato első futására, csütörtökön, helyezetlenül végzett Meydanban, amikor a nyerő Elderly Paradise (lovasa Christophe Soumillon) mögött hat hosszal hatodikként ért célba. Második a verseny egyik esélyese, Jamr (A De Vries), míg harmadik a 20/1-es oddsz mellett induló High Twelve (Richard Mullen). A 3/1-es favorit, Novelty Seeker (Mickael Barzalona) lett negyedik.

A 150.000 dollár összdíjazású versenyben Ostinato elég rossz startot vett így eleinte a mezőny végén tartózkodott, majd lovasa Kieren Fallon úgy gondolta, korán versenybe dobja a magyar reménységet, mivel a ló nagyon menni akart és pillanatok alatt az élre állt az ötéves telivérrel. A célegyenesbe "Oszi" hozta a mezőnyt, ami hendikep versenyhez méltóan szinte egy csomóban tört a cél felé. A távoszlop után a top súllyal versenyző Ostinato fáradni kezdett, így alakult ki a végső sorrend.

Az első benyomások alapján bízhatunk egy jó folytatásban, hiszen ez a verseny sokat hozhatott rajta, és a futott formája alapján lesz keresnivalója a további futamokban. Ennek azonban feltétele, hogy a biztató bemutatkozása után ismételje berlini csúcsteljesítményét.

A verseny eredménye itt található:

http://www.racingpost.com/horses/result_home.sd?race_id=571798&r_date=2013-01-24&popup=yes#results_top_tabs=re_&results_bottom_tabs=ANALYSIS

Címkék:

Overdose után most Ostinato próbálkozik Dubaiban

Ami nem sikerült tavaly Overdose-nak, most sikerülhet Ostinatonak, a jelenleg legmagasabban jegyzett hazai versenylónak!

Az A36 szindikátus istálló tulajdonosi csapata, a tavalyi várakozáson felüli külföldi turné után, idén máris nagyra törő terveket kezdett kovácsolni, amikor úgy határoztak: ezúttal Dubaiban próbálnak szerencsét.

Kovács Sándor champion idomár ötévese még júliusban hívta fel magára a nyugati turfvilág figyelmét, amikor nehéz versenyben (ázott, mély pálya) közeli harmadik helyen végzett Münchenben. Ezután következett az októberi Német Egyesítés Díja a berlini Hoppegartenben, ahol másfél hosszal a 2011-es Német Derby győztes Pastorius mögött ért célba szintén harmadiknak. A tavalyi szezont egy helyezetlen szerepléssel zárta a kiváló mén, de tegyük hozzá, hogy az a római futam nemzetközi besorolását tekintve Group 1-es verseny volt, ami a lóversenyben egyenlő a Bajnokok Ligájával.

Ilyen előzmények után várhatjuk "Oszi" vendégszereplését a távoli Egyesült Arab Emirátusok legfényűzőbb versenypályáján, Meydanban, január 24-én, csütörtökön. A 2000 méteres futam érdekessége, hogy hendikep versenyről van szó, ahol a lovak nemzetközi osztályozása alapján kapják a kirótt terhet. Ostinato erősségét jól mutatja, hogy jelenleg ő a második legmagasabb értékkel szerepel a 21 nevezett ló között, mivel a 111-es hivatalos száma majdnem a legmagasabb a csapatban. Ennek megfelelően a nyeregben vitt terhe is viszonylag magas, 59,5 kg, míg a legkisebb súllyal versenyző telivér csak 52 kg-ot fog cipelni a hátán. No, de pont erre való a hendikep, mégpedig az esélyek kiegyenlítésére. (A vitt teherbe a zsoké súlya és a nyeregfelszerelés is beleértendő.)

 

Ilyenkor a pillanatnyi forma talán még többet nyom a latba, így nagy szerepet játszik, vajon hogyan sikerült az öt éves Ostinatonak az akklimatizálódás a különleges körülményekhez, mennyire pihente ki magát a tavalyi szezon után és vajon hogyan fog neki tetszeni a dubai pálya híres futófelülete, amelyet Tapeta névvel illetnek és valami különleges keverék alkotja. Erre remélhetőleg választ kapunk a lovastól, aki nem más, mint Kieren Fallon, a hatszoros angol zsoké ranglista győztes (British Champion Jockey).

Ha az ír születésű, 48 éves versenylovasról csak annyit említünk meg, hogy háromszor nyerte az Epsom Derby-t, kétszer az Ír Derbyt, négy alkalommal az angol 2000 Guineas-t (a mi Nemzeti Díj-unk megfelelője), szintén négyszer az Oaks-ot (angol Kancadíj) és kétszer a Prix de l'Arc de Triomphe-ot, - számtalan további nagydíj győzelmét nem tovább sorolva - akkor ezzel elhelyeztük őt a nemzetközi  turfvilág színes palettáján, még akkor is ha karrierjét időnként néhány szakmai és magánéleti botrány árnyékolta is be, no de, a sztárok már csak ilyenek...

Sárközi Péter, az A36 szindikátus résztulajdonosa és menedzsere egyelőre nagyon szűkszavúan nyilatkozott a várható eredményről, de eléggé biztató jelnek vehetjük, hogy személyesen utazik ki néhány tulajdonostársával az arab fővárosba.

(További versenyinformációk: http://www.dubairacingclub.com/race/racing-info/entries)

Címkék:

Ostinato: az új magyar sztár versenyló!

"Közeli harmadik helyen végzett Ostinato a ma délutáni Gr.III-as versenyében, Berlin-Hoppegartenben. A futamban végül heten álltak starthoz, és az A36 Szindikátus kitűnősége ismét bizonyított, ezúttal még erősebb mezőnyben, csak a Derby-nyerő, most is magas favorit Pastorius és a szintén klasszis Durban Thunder tudta megelőzni. Ostinato jól jött a végén, és a nyerőtől 2 hosszon belül, nagyon közel a második helyezetthez ért célba, nyergében Kerekes Károllyal. Bravó "Oszi", ez hatalmas eredmény!"

Ezekkel a szavakkal méltatta a hazai lóverseny sport mértékadó oldala a jelenleg versenyző legjobb magyar telivér teljesítményét. Mit jelent ez az eredmény? Hová tegye ezt a futást a lóversenyekben járatlan, csupán Overdose méltán népszerű alakításai okán tájékozott érdeklődő?


Bővebben...