Hatharom / Blog / Bejegyzések
Első szerelem, Argentína
Nyolcéves lehettem, meccsre mentünk apámmal. Már nem emlékszem hova, de megengedte, hogy elöl üljek a Skodában, úgyhogy szerintem a...

Nyolcéves lehettem, meccsre mentünk apámmal. Már nem emlékszem hova, de megengedte, hogy elöl üljek a Skodában, úgyhogy szerintem a Dózsa játszott valakivel. Nem hozott lázba, mert épp belezúgtam Argentínába. Megkaptam gombfociban a 78-as csapatot és másról sem tudtam beszélni. Miért nem keltettél fel 78-ban a meccsekre? - kérdeztem tőle és a válasza tökéletesen jelzi, hogy milyen viszonyban áll a humorral. Mit hülyéskedsz?! Kétéves voltál, inkább ülj rendesen!

Az Argentína-Magyarország találkozó 1978. június 2-án, magyar idő szerint éjjel, fél egykor kezdődött és ismerek egy házaspárt, amelynek június 1-jén, szombaton volt az esküvője. Mesélték, hogy minden a tervek szerint alakult, vacsora után jött a menyasszonytánc, érkezett a pótmenyasszony, majd éjfélkor bekapcsolták a tévét és megnézték a meccset. Én nem mentem volna nászútra a vereség után - mondtam nekik, de ők elmentek és a mai napig boldogan élnek. Egy tanárnőm arról mesélt, hogy a vb előtt Zico volt a kedvence, de aztán menthetetlenül belezúgott Rob Rensenbrinkbe és a holland sztár képeivel tapétázta ki a szobáját. Kibőgte a lelkét, amikor a döntő 90. percében, 1-1-nél, Rensenbrink a kapufát találta el.

Habár apám tényleg nem keltett fel a meccsekre, de nekem is van személyes sztorim a vb-ről: beszélhettem az akkori szövetségi kapitánnyal, Baróti Lajossal. Róla többek között azt kell tudni, hogy négy vb-n irányította a magyar válogatottat, 1958-ban, 1962-ben, 1966-ban és 1978-ban vezette a csapatot. Gyakorlatilag az összes magyar futballsztárral dolgozhatott, hiszen Bozsikkal kezdte, Alberttel folytatta és Nyilasival zárta kapitányi karrierjét, vagyis átfogta a legsikeresebb időszakot. Lajos bácsi 2000 augusztusában ünnepelte 86. születésnapját és ebből az alkalomból egy mini, telefontos interjút készíthettem vele. Sok mindent mesélt, de engem leginkább a 78-as vb-hez fűződő viszonya érdekelt. Megkérdeztem tőle, hogy melyik volt a kedvenc vb-csapata és nagyon meglepett a válasza. Azt mondta, óriásokkal dolgozhatott, többek között Bozsikot, Grosicsot, Tichyt, Mészölyt, Albertet és Farkast is irányíthatta, de a 78-as csapat volt a kedvence és az a kudarc fájt neki a leginkább. Elmesélte a sok balszerencsés előzményt, Váradi sérülését, Fazekas és Törőcsik párjának áruházi lopását, valamint Bozsik József halálát, aki közvetlenül a vb előtt hunyt el. Az sem segített, hogy történetünk legnehezebb csoportjába kerültünk, hiszen Argentínával, Olaszországgal és Franciaországgal kellett játszani, ennek ellenére a vb előtt nem számítottunk esélytelennek. Baróti 2005 decemberében hunyt el, a mai napig örülök, hogy beszélhettem vele, azt viszont bánom, hogy nem személyesen sikerült.

A vb-t Argentína nyerte, miután a döntőben 3-1-re verte Hollandiát, a bronzérmet pedig a brazilok nyakába akasztották. Zárásként, abszolút szubjektív alapon, íme a Top5 Argentína, nekem ezt jelenti a 78-as vb:

5. Amikor Brazília megmenekült

Brazília borzalmasan kezdte a vb-t, első meccsén 1-1-re zárt Svédországgal, majd gól nélküli döntetlenre végzett Spanyolországgal. Utóbbi kizárólag a hispánok csatárának, Julio Cardenosának köszönhető, aki a világbajnokságok történetének legnagyobb helyzetét puskázta el. A Betis akkori támadója öt méterről lőhetett, és a gólvonalon mindössze a brazilok védőjével, Amarallal állt szemben, mert Leao kapus messze kifutott. Cardenosa bárhova lőhette volna a labdát, de végül Amaral lábát találta el. Ha Brazília elbukja azt a meccset, akkor aligha jut tovább a csoportból. Cardenosa további karrierjében mély nyomot hagyott az a hiba, Spanyolországban mindenhol az orra alá dörgölték...

4. Nelinho gólja

Számos pazar gól született a vb-n, de nekem Nelinhóé a kedvencem. A brazilok jobb hátvédje az olaszok elleni bronzmeccsen jobbról lőtt kapura és a labda olyan ívet írt le, hogy még éppen kikerülte a vetődő Zoff kezét, majd a hosszú sarokba vágódott. Szegény olasz kapus nem csak ekkor, hanem pár nappal korábban, a hollandok ellen is bődületes nagy gólt kapott, akkor Arie Haan szomorította. Nelinho ma már 63 éves, gólja a vb-k történetének egyik leghíresebb találata.

3. Trainspotting

Skócia futballtörténetének leghíresebb gólját Archie Gemmill lőtte a hollandok ellen az 1978-as vb-n. Ez a találat annyira fontos, hogy még a Trainspotting című filmben is helyet kapott. "Utoljára akkor élveztem ekkorát, amikor Gemmill gólt lőtt a hollandoknak 1978-ban" - mondja a filmben egy szexuális aktus zárásaként a főhős, Renton. Gemmill tényleg nagy gólt lőtt, és abszolút illeszkedik a skót történelembe, mert semmire sem mentek vele. Habár 3-2-re nyertek a hollandok ellen, nem jutottak tovább a csoportból. Az alábbi videón Gemmill nyilatkozik, a Trainspottingról kérdezik és a gólját is megcsodálhatjuk.

2. Rensenbrink kapufája

Az Argentína-Hollandia döntő 90. percében, 1-1-es állásnál, Rob Rensenbrink a kapufát találta el. Ártatlan szituációnak tűnt, egy holland felívelés nem sok vizet zavart az argentinok 16-osán belül, majd váratlanul feltűnt Rensenbrink és az alapvonal közeléből kapura küldte a labdát, ami a kapufán csattant. Sorsdöntő pillanat volt, nem sokkal később a bíró lefújta a meccset és hosszabbítás következett. A ráadásban Argentína két gólt szerzett, 3-1-re nyert, és először lett világbajnok. Hollandia azóta sem nyert aranyérmet...

1. Ha Nagy Laci befejeli...

A sokat emlegetett argentin-magyar meccs második félidejében egy jobbról belőtt labdát Nagy László a rövid saroknál a kapu mellé fejelt. Ekkor 1-1-re állt a mérkőzés, vagyis megszerezhettük volna a vezetést. Talán teljesen átírta volna a magyar válogatott vb-produkcióját, ha Nagy Laci gólt szerez, talán nem állítják ki Törőcsiket és Nyilasit és talán továbbjutunk a csoportból. Talán, talán, talán...