Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuperliga, 22. forduló (2017. február 17-19.)
Szerbiában nincs futballhétvége balhé nélkül. A tavaszi idény nyitófordulója sem múlt el úgy, hogy ne lett volna...

Szerbiában nincs futballhétvége balhé nélkül. A tavaszi idény nyitófordulója sem múlt el úgy, hogy ne lett volna botrány, anyázás meg egymásra mutogatás. De menjünk szépen sorjában.

 

Pénteken a Mladost - Radnički Niš mérkőzéssel vette kezdetét a szezon. Kevés értékelhető momentum volt a meccsen; durvaságba hajló küzdelem sok volt, futball alig. A Radnički fegyelmezettebben játszott, több helyzetük is volt, de egyet sem tudtak kihasználni. A 78. percben a nišiek játékosa, Perendija fellökte Jovanovićot a 16-oson belül. A játékvezető azonnal a 11-es pontra mutatott, Bojović állt a labda mögé és higgadtan belőtte (1:0). A Radničkinak a 82. percben alkalma adódott az egyenlítésre: Stojanović lövése pattant meg a lučaniak egyik játékosának a kezén, a bíró itt is rögtön 11-est ítélt, de Arsić lövését megfogta a kapus Nemanja Krznarić. A Radnički a meccs utolsó perceiben kétségbeesetten rohamozott, de nem sikerült kiegyenlíteniük, maradt az 1:0 a hazaiak javára.

 

Alsóházi rangadót hozott a szombat első meccse, a Borac fogadta az OFK Bačka csapatát. Igazi rangadó volt, küzdelmes, hajtós, sok-sok helyzettel mindkét oldalon. A mérkőzés legelején a Borac tűzijátékot rendezett a palánkaiak kapuja előtt, a Bačka válasza egy távoli lövés volt nem sokkal később. A 24. percben a čačakiaktól Jovanović lőtte a labdát a felső hálóra, majd Ignatijević szabadrúgását tolta tovább Tiago, Drašković alig lőtte mellé. A második félidőben a palánkai csapat kezdett erősebben, aztán az 52. percben a Borac gólt szerzett, de a partjelző lest lengetett, a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Szinte szóról-szóra ugyanez lejátszódott 6 perccel később a másik oldalon, a Bačka gólját is érvénytelenítette a bíró les miatt. Végül a 66. percben már sikerült egy érvényes találatot szerezni: a Borac játékosa, Tiago kapta az indítást, meg is indult a bal oldalon, majd beívelt középre, ott Jovanovićnak már csak be kellett vele sétálnia a kapuba. (1:0) A meccs hátralévő részében a hazaiak voltak fölényben, a Bačkának egyetlenegy helyzete volt csak, nem tudták kihasználni.

 

0:0-ás döntetlent hozott a Napredak - Voždovac találkozó. A mérkőzést végig a Napredak irányította, sokkal több helyzetük volt, de egyet sem tudtak kihasználni, ez főleg annak volt köszönhető, hogy a vendégek kapusa, Zoran Popović többször is bravúrral védett. A 85. percben a Voždovac játékosa, Sinđić lerántotta a 16-osnál a Napredak egyik játékosát, és mivel már volt egy sárgája, a játékvezető leküldte a pályáról.

 

A következő mérkőzésen az éllovas fogadta a sereghajtót: a Novi Pazar a Crvena Zvezda otthonába látogatott. A Zvezda félgőzzel is simán nyert 2:0-ra a végig elszántan küzdő novi pazariak ellen, akiknek külön a becsületükre legyen mondva, hogy 40 percig kibírták kapott gól nélkül úgy, hogy a Zvezda gyakorlatilag végig egykapuzott, a Novi Pazar a felezővonalig is csak nagy ritkán jutott el. A 40. percben Plavšić küldött egy távoli lövést a Novi Pazar kapuja felé, a labda pedig egész egyszerűen átcsúszott Živković kapus kezei között (1:0). A második gól a 81. percben érkezett, egy szabadrúgás után Petković elé pattant a labda, ő pedig egyből be is fejelte a hosszúba.

Crvena Zvezda-szurkolók a Novi Pazar elleni meccsen

 

 

A szombati utolsó találkozó a Čukarički és a Javor között zajlott. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a vendégek a 35. percben vezetést szereztek Amanović góljával (0:1). Aztán a második félidőre a Čukarički felszívta magát, sokkal többet támadtak és ennek meg is lett az eredménye. A 63. percben Ožegović kiegyenlített (1:1), majd a 82. percben Jevtić megszerezte a hazaiak győztes gólját (2:1).

 

Vasárnapra két mérkőzés maradt a fordulóból, az első a kisebb fővárosi rangadónak számító FK Rad - Partizan találkozó volt. Maga a mérkőzés harcias volt, temérdek durvasággal. A Partizan végül 0:1-re nyerte a találkozót, Đurđević egy szöglet után vágta be a labdát a hálóba, de maga a meccs és az összes eseménye eltörpül a találkozó végén kitört balhé mögött. A Rad szurkolói egész végig a mérkőzés alatt durva, rasszista szitkokat szórtak a Partizan brazil játékosa, Everton Luiz felé (állítólag a pályán a Rad játékosai erre még rá is tettek egy lapáttal). A brazilnál pedig elszakadt a cérna, a lefújás után odaszaladt a Rad szurkolói elé és egyértelművé tette, hogy szerinte mit csináljanak, kivel és hogyan. Négy (!!!) Rad-játékos ugrott egyszerre Evertonnak (Ćulum, Denić, Ljubinković és Maraš) és kitört a tömegverekedés. Végül a rohamrendőröknek kellett szétválasztani a verekedőket, Everton pedig könnyezve hagyta el a pályát.

A dolog itt nem ért véget. A világsajtó azonnal felkapta az esetet, brit, német, brazil, osztrák és paraguayi sportlapok mind arról cikkeztek, hogy Evertont súlyosan rasszista inzultus érte a Rad elleni mérkőzésen.

A két kép, ami bejárta a világot: a könnyeivel küszködő Everton Luiz, és amint a kapus, Filip Kljajić vigasztalja

 

Itt pedig egy videó az incidensről:

 

Ezek után a Rad vezetősége kiadott egy meglehetősen furcsa sajtóközleményt, amelyben egyfelől a felelősséget úgy, ahogy volt Everton Luizra hárították, másfelől kikérték maguknak azt a "médiahájpot", ami az ügyet körülvette. Természetesen a Partizan is kiadott egy közleményt, amelyben egyrészt elhatárolódott a Rad-szurkolók rasszista megnyilvánulásaitól, másrészt biztosították Everton Luizt a klub támogatásáról. (Marko Nikolić, a Partizan vezetőedzője mindenesetre a meccs után elmondta, hogy Everton a meccs végén a Rad-szurkolók felé tett egyértelmű gesztusai miatt mindenképpen számíthat valamilyen büntetésre a klubtól, de hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy a Rad szurkolóit is meg fogják büntetni.) A Szerb Labdarúgó Szövetség pedig "további intézkedésig" lezárta a Rad stadionját, így a csapat az elkövetkező hazai mérkőzéseit valószínűleg zárt kapuk mögött fogja játszani.

 

A forduló utolsó meccse vajdasági rangadó volt, ahol a vendég Vojvodina kiütéses győzelmet aratott a végig bátran játszó Spartak ellen. A gólzápor már az 5. percben elkezdődött, amikor az újvidékiektől Dejan Meleg betalált (0:1). A szabadkaiaknak több helyzetük volt, de egyet sem sikerült kihasználniuk. A második félidőben a Vojvodina tovább növelte az előnyét, Stefan Babić lőtt egy újabb gólt az 54. percben (0:2), a továbbra is offenzíven és lelkesen játszó Spartak három perccel később szépített Mudrinski góljával (1:2). De hiába volt a lelkesedés meg a sorra kidolgozott helyzetek, egyet sem sikerült értékesíteniük. A Vojvodina ellenben még kétszer eredményes volt: Malbašić az 59. percben megszerezte az újvidékiek 3. gólját, ugyanígy a 86. percben Maslać (1:4).

Firma - a Vojvodina szurkolótábora Szabadkán

 

A Metalac - Radnik mérkőzést a rossz idő miatt elhalasztották, a találkozót várhatóan március 1-jén játsszák le.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 57 pont

2. Partizan 51 pont

3. Vojvodina 48 pont

4. Mladost 37 pont

5. Napredak 36 pont

6. FK Javor 32 pont

7. Radnički Niš 30 pont

8. FK Spartak 30 pont

9. FK Voždovac 28 pont

10. FK Rad 24 pont

11. Čukarički 23 pont

12. Metalac 22 pont*

13. Radnik Surdulica 20 pont*

14. OFK Bačka 18 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 12 pont