Hatharom / Blog / Bejegyzések
VB-selejtező: Szerbia - Wales 1:1
Nagy várakozás előzte meg ezt a meccset Szerbiában; a szerb válogatott csoportelsőként fogadta a Gareth Bale nélkül felálló walesieket,...

 

Nagy várakozás előzte meg ezt a meccset Szerbiában; a szerb válogatott csoportelsőként fogadta a Gareth Bale nélkül felálló walesieket, ráadásul az írek is ikszeltek az osztrákok ellen a csoport másik, "nagy" mérkőzésén (a harmadikon a két sereghajtó, Moldávia és Grúzia is döntetlent játszott), így a szerbeknek egy döntetlen is elég lehetett az első hely megtartásához, bár erősen ott volt a levegőben az is, hogy talán-talán, ha a csapat összekapja magát és mindenki kihozza a legjobbat magából, talán akkor még meg is nyerhetik... A helyzet viszont az, hogy ezen a meglehetősen feszült és még annál is eseménytelenebb meccsen a walesi csapat sokkal fegyelmezettebben játszott a házigazdáknál. Az első percek aggresszív játéka után - mind a szerbek, mind a walesiek nagy lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe - lelassult az iram és átment lassú, gyötrelmes fogcsikorgatásba. A szerb támadások fennakadtak a nagyon jól szervezett walesi védelmen - ettől a hazai csapat egyre idegesebb lett -, és hát a vendégek sem büszkélkedhettek hatékony támadásokkal... A 27. perctől volt egy rövid ideig tartó, de erős szerb nyomás a walesi kapun, először Rukavina ívelt be, de mindenki lemaradt a beadásáról (pedig eskü, elég lett volna egy pöccintés a gólhoz...), a 28. percben Mitrović fejese szállt el milliméterekkel a kapufa mellett, a 29. percben Kostićot blokkolták a walesi védők, a 30. percben újra Mitrović fejelt rá, most fölé. Utána  a 34. percben, egy walesi szabadrúgást követő kavarodásban Vokes ugrott (volna) fel fejelni a kapu előtt, de Milivojević a mezénél fogva visszahúzta. A portugál bíró lefújta az akciót és 11-est adott Walesnek. Ramsey állt a labda mögé, és egy szemtelen mozdulattal bepanenkázta. (0:1)

 

 

A gól teljesen összezavarta a szerbeket. Addig még volt elképzelés és ötlet a játékukban, innentől kezdve 11 törött szárnyú sas (Orlovi - "Sasok" a szerb válogatott beceneve) lézengett a pályán. A walesiek köszönték szépen, elvoltak, igyekeztek minél jobban húzni az időt. A 42. percben egy szabadrúgást kapott a házigazda csapat, de Kolarovnak sikerült a sorfalba lőnie.

A hangulatra egyébként nem lehetett panasz, telt ház volt a Rajko Mitić stadionban

 

A második félidőben erősen kezdtek a szerbek, támadtak, aztán a 49. percben volt egy vitatható jelenet. Tadićnál volt a labda, a 16-os szélénél cselezett, majd be akarta ívelni - a labda viszont megpattant Gunther alkarján. A lassítás egyértelműen mutatta a kezezést, de a bíró sípja néma maradt. Hasonló történt pár perccel később, amikor Matićot buktatták a 16-oson belül, a bíró akkor is továbbot intett. Ettől függetlenül Szerbiának egyetlen komolyabb helyzetet sem sikerült kidolgoznia. A walesi védelem olyan volt, mint egy betonfal, a szerbek járatták a labdát ide-oda, gurigáztak, de nem tudtak még csak beívelni sem, mindenhol volt egy walesi játékos. Idegtépően lelassult a játék irama. A játék főleg a walesiek térfelén folyt, aztán néha a vendégek megindultak egy-egy kontratámadásra, ilyenkor aztán alig egy-két védő iramodott meg visszafelé, a többiek leginkább apatikusan figyelték a jelenetet - aztán vagy az az egy védő valahogy megállította a támadást, vagy ha még volt is kapuralövés, az annyira elkerülte a kaput, hogy Stojkovićnak meg se kellett mozdulnia. Ólomlábakon jártak a percek, a csendet néha megtörte egy-egy szöglet, de az égvilágon semmi köszönet nem volt egyikből sem, függetlenül attól, hogy melyik oldalon követték el... A feszült, egyre letargikusabb hangulatot aztán a 73. percben sikerült megtörni. Gudelj küldte előre a labdát a nem sokkal azelőtt beállt, a válogatottban most először szereplő Prijovićnak. Prijović egy oxforddal Mitrovićnak továbbított, Mitrović pedig belőtte és ezzel kiegyenlített. (1:1)

 

Aleksandar Mitrović ünnepel a gólja után

 

Ettől egykicsit felélénkült az iram. A 80. percben volt a szerb kapus első nagyobb védése, amikor Ramsey elől kellett mentenie. Egy perccel később Mitrović lőtt rá ollózva, alig ment mellé. A 89. percben Davies lőtt fölé, még ugyanabban a percben a szerbek szabadrúgáshoz jutottak. A beívelő labdát Mitrović fejelte rá, megint csak pár milliméterrel vétette el. A legeslegutolsó, 90+3. percre maradt egy lapos lövés Ramsey-től, jócskán mellé.

Ünnepeltek a szerb játékosok meccs után, továbbra is csoportelsők

 

Tények:

Helyszín: Rajko Mitić stadion, Belgrád

Nézőszám: 55 000

Vezette: Manuel De Sousa (partjelzők: Ricardo Santos, Nuno Pereira - tartalék játékvezető: Fabio Verissimo) - POR

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, Nastasić, Vuković - Matić, Milivojević (Gudelj, 63.) - Kostić (Prijović, 67.), Rukavina, Kolarov, Tadić - Mitrović

Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin

 

Wales: Hennessey - Chester, Williams, Davies - Gunter, Richards - Allen, Edwards (Huws, 73.), Ledley, Ramsey - Vokes (Lawrence, 86.)

Szövetségi kapitány: Chris Coleman

 

Gólszerzők: Mitrović (73.), ill. Ramsey (35. - 11-es)

Sárga lap: Stojković (33.), Milivojević (35), Matić (90.), ill. Allen (57.), Richards (71.)

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 12 pont

2. Írország 12 pont

3. Wales 8 pont

4. Ausztria 8 pont

5. Grúzia 3 pont

6. Moldova 2 pont