Szerb foci

Világbajnoki selejtező: Grúzia - Szerbia 1:3

Nem indult túl jól ez a mérkőzés Szerbiának, már a 6. percben megszerezték a grúzok a vezetést. Kolarov akarta - óvatlanul - hazaadni a labdát, de Katcharava ott termett és a kifutó szerb kapus mellett belőtte. (1:0) Megzavarta a szerbeket a hirtelen jött gól, olykor teljes káosz uralkodott közöttük. Kétségbeesetten támadtak, a védelmük teljesen átjárhatóvá vált, a grúzok pedig veszélyes kontratámadásokat vezettek, de egyszer sem sikerült eltalálniuk a kaput. A 19. percben Kazaishvili lövését védte Stojković, a 25. percben a szerb védőknek sikerült megfékezni a hazai támadást, de itt is egy eladott labda okozott zűrzavart. Közben a szerbeknek is volt néhány helyzetük, a 23. percben Rukavina próbálkozott, de végül csak Kverkveliát sikerült a földre küldenie. A 30. percben Kostić nagyon gyenge lövése ment mellé - a grúz kapusnak nem is igen akadt dolga az első félidőben. Három perccel később újra Kostić volt akcióban, de lemaradt Rukavina beíveléséről, Loria kapus aztán szögletre öklözte a labdát, a beívelés után pedig Mitrović elől mentettek a védők. A 35. percben volt egy óriási grúz helyzet. Kazaishvili kapta a labdát, az összes védő lemaradt mögötte, a partjelző nem lengetett lest, Kazaishvili rálőtt, és csak pár centin múlott, hogy végül nem lett 2:0. A félidő utolsó percében egyenlíthetett a szerb válogatott - Kakavadze lerántotta Kostićot a 16-oson belül. A bíró egyből a 11-es pontra mutatott, a büntetőt Tadić belőtte. (1:1)

A második félidő nehézkesen indult. A szerb játékosok hátul gurigáztak a labdával, a grúzok igyekeztek őket letámadni. Az 57. perc hozott némi izgalmat, amikor a szerb kapu előtt támadt kavarodás, de a vendégek szerencséjére a grúzok eltötyögték a helyzetet. Leült a mérkőzés, Szerbiának látszólag fogalma sem volt, hogy mit kellene csinálni, a grúzok pedig nemigen erőltették a dolgot. Néha volt egy-egy veszélyesebb kontrájuk, de nem vitték túlzásba. A 61. percben egymás után három próbálkozásuk is volt, de Stojković mindegyiket kivédte. Aztán a 64. percben végül Mitrović megunta a nyugdíjas tempót. Tadićtól kapta a passzt, megfordult és 16 méterről bombagólt lőtt. (1:2) A gól az iramot nem pörgette fel, a szerbeknek tökéletesen megfelelt az állás, a grúzok meg egy kicsit ilyen "ahogy esik, úgy puffan"-alapon támadgattak meg gurigáztak. Jobban mondva, többet birtokolták a labdát a szerbeknél, de fogalmuk sem volt, hogy mit kezdjenek magukkal. A veszélyes kontratámadásaik elpárologtak, ha volt is próbálkozásuk, azt a szerb védelem minden különösebb erőfeszítés nélkül blokkolta. A 82. percben aztán az egyikük kapura lőtt, de a nagyon gyenge lövés maximum arra volt elég, hogy Stojkovićot kicsit átmozgassa. Aztán már mindenki a hármas sípszót várta, amikor a 86. percben Gaćinović és Tadić kényszerítőztek, majd Gaćinović - aki egyébként most debütált a szerb nagyválogatottban - belőtte. (1:3) Ezzel a győzelemmel Szerbia a D csoport élére került, megelőzve a korábbi éllovas Írországot.

Tadićot (10) ünneplik a gólja után

 

Szerb gólok:

 

 

Tények:

Helyszín: Boris Paichadze Dinamo Arena, Tbiliszi, Grúzia

Vezette: Felix Zwayer (partjelzők: Thorsten Schiffner, Marco Achmüller - tartalék játékvezető: Christian Dingert) - GER

 

Grúzia: Loria - Kakabadze (Arabidze, 70.), Kashia, Kverkvelia, Navalovski - Kazaishvili (Kvilitaia, 83.), Gvilia (Jigauri, 90.), Kvekveskiri, Kankava, Ananidze - Katcharava

Szövetségi kapitány: Vladimir Weiss

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, Maksimović, Kolarov - Rukavina, Milivojević, Matić, Obradović (Vuković, 47.) - Kostić (Gaćinović, 81.), Tadić, Mitrović (Gudelj, 71.)

Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin

 

Gólszerzők: Katchavara (6.), ill. Tadić (45.), Mitrović (61.), Gaćinović (86.)

Sárga lap: Kankava (43.), Kakabadze (45.)

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 11 pont

2. Írország 11 pont

3. Wales 7 pont

4. Ausztria 7 pont

5. Grúzia 2 pont

6. Moldova 1 pont

 

Szuperliga, 27. forduló (2017. március 17-19.)

Újabb győzelmet aratott a Novi Pazar, ezúttal a Radnik ellen. Az első félidőben is főleg az ő akaratuk érvényesült, a Radniknak mindössze három támadásra futotta, ebből az első kettő Arsenijevićhez fűződik: az elsőt 25 méterről rúgta egyenesen a kapus ölébe, a második alkalommal Radović labdáját lőtte fölé. A Novi Pazar pedig sorban hozta a helyzeteket. Perović labdája elkerülte a kaput, aztán Muslimović kapáslövése is mellément. Plavšić 18 méterről lőtt fölé, majd egy fantasztikus akció végén Milojevićet blokkolták a surdulicai védők. A félidő végén jött a Radnik harmadik helyzete, de Milovanović a kapust találta el. A második félidőben a Novi Pazar kitartása meghozta a gyümölcsét: az 53. percben Marić mentette meg a labdát attól, hogy az utolsó pillanatban kicsorogjon az alapvonalon. Középre passzolt, ott Marković megtolta, az egymagában ácsorgó Krstić pedig belőtte. (1:0) A meccs további részében a Radniknak volt több helyzete, de egyet sem sikerült értékesíteniük: Kyeremeh beívelése a kapufát találta el, Žarković melléfejelt egy szabadrúgást, utána megint Kyeremeh került helyzetbe, de blokkolták a védők, végül Radović lőtte mellé az ötösről. A Novi Pazar ezzel a győzelemmel elmozdult az utolsó helyről, de egészen biztosan az alsóházban fogja folytatni az alapszakasz után.

 

Minimális győzelmet aratott a Spartak a Borac felett, talán túlzás nélkül lehet állítani, hogy potyagóllal. Végig a szabadkaiak voltak fölényben, Mudrinski különösen aktív volt. A gól is az ő nevéhez fűződik, a második félidő 50. percében a Borac kapusa kirúgta a labdát az egyik védőnek, az meg addig tötyörgött, míg az arra csellengő Ivanović szerelte, az érkező Mudrinski pedig - talán maga sem hitte, hogy ekkora lehetőség érkezett elé aranytálcán - egy gyenge lövést eresztett meg a kapu felé, ami aztán az elvágódó kapus mellett bepattogott a hálóba. (1:0) A Borac játékosai hevesen reklamáltak (valószínűleg lest), sem a játékvezetőt, sem a partjelzőt nem tudták meghatni. A čačakiaknak így hát muszáj volt összeszedniük magukat és támadni - Delić lövése mellément, aztán a kifutó kapus blokkolt, újból Delić próbálkozott, most fölélőtte, majd Punoševacot is megállították a Spartak védői. A szabadkaiak közben tovább próbálkoztak, egy szöglet után Radovanović fejesénél kellett hatalmasat védenie a čačaki kapusnak. Mudrinski és Ivanović összjátéka következett megint, utóbbi végül az oldalhálóba lőtte. Egy vendégakció után Zočević fejelhetett rá, de olyan gyengén találta el a labdát, hogy a kapusnak semmi gondot nem okozott. Mudrinski is rálőtt még egyszer, de ez a lövése nem ment be. A Spartak ezzel hajszálnyira, de továbbra is a felsőházban van, a hátralévő három fordulóban mindenképpen meg kell erősíteni a helyét, ha nem akar az alsóházba (és ezzel a kiesőzónába) kerülni.

 

Eseménytelen, mindössze egygólos mérkőzésen nyert idegenben a Napredak a Rad ellen. Az első félidőben összesen három említésre méltó helyzet volt. Először a belgrádiak támadtak, Lutovac lőtt fölé. Majd a vendégektől Alivodić lövését kapta el a kapus, végül újra a hazaiak jöttek, Veselinović beívelését fejelték ki a védők Đenić elől. Đenić ugyan reklamált, hogy lerántották, de a partjelző már korábban lest lengetett. A második félidő sem hozott sokkal több akciót. Először a kruševaciak támadásakor maradt le a labdáról Alivodić. A hazaiaknak egyetlenegy akcióra futotta, de akkor is a kapus gyorsabb volt, mint Denić. A 72. percben érkezett a megváltás és a gól: egy kirúgást N'Diaye fejjel megtolt, Vukanović pedig belőtte. (0:1)

Így ünnepeltek a Napredak játékosai az öltözőben meccs után

 

A post shared by FK Napredak Krusevac (@fk_napredak) on

 

 

A 13. percben már vezetett a Bačka ellen a Radnički Niš, miután Stojanović szerelte a hazaiak játékosát, az előreívelt labdát pedig Kojić belőtte. (0:1) A Bačka igyekezett kiegyenlíteni, de ehelyett a 42. perctől 10 emberrel játszottak tovább, miután a játékvezető kiállította Trivunovićot (állítólag a palánkaiak csapatkapitánya túl hevesen reklamált egy meg nem ítélt büntető miatt). Végül a második félidő 49. percében sikerült megszerezniük az egyenlítő gólt: Luković a kifutó kapus felett átemelve belőtte. (1:1) Néhány Radnički-próbálkozás után leült a mérkőzés irama, a vége felé a nišiek aztán rájöttek, hogy ha el akarják hozni mind a három pontot Palánkáról, akkor muszáj lesz támadniuk. Így is tették, a 82. percben Arsić érkező lövését a kapus - valószínűleg - az előtte tömörülő védőktől nem látta, a labda a hálóba hullott, a Radnički pedig továbbra is masszívan őrzi az 5. helyét. (1:2)

 

Hazai győzelmet és egy súlyos sérülést hozott a Javor - Metalac mérkőzés. Végig a Javor támadott, az első félidőben a vendégeknek mindössze két próbálkozásuk volt, először Mijić lőtt mellé, majd Tomić lövését fogta meg a kapus, mindkettő a félidő vége felé. A második játékrészben folytatódott a hazai dominancia. Eleinte ugyan blokkolták a Javor próbálkozásait a Metalac védői, de már nagyon érett a hazai gól. Ez a 76. percben meg is történt: M'Futila lőtt rá, a labda megpattant a kapuson és a hálóba esett. (1:0) A mérkőzés végén Panić, a vendégek középpályása és Terzić, a Javor védője úgy összefejeltek, hogy mindketten a földön maradtak, és mindkettőjükből dőlt a vér. Panić végül egy turbánt kapott a fejére a csapat orvosától, de Terzićet kórházba kellett szállítani, hogy összekapcsolják a szétnyílt homlokát. 

Terzićet pakolják épp a mentőautóba 

(kép: fkjavor.com)

 

Négygólos győzelmet aratott a Partizan a Voždovac felett. Đurđević már a mérkőzés 8. percében szépségdíjas gólt lőtt, Tawamba beívelését küldte fantasztikus, ollózó mozdulattal a kapuba. (1:0)

 

⚽️ @djuka32

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

A Partizan nem sok esélyt hagyott a vendégeknek. Az első félidőben hol Tawamba, hol Leonardo, hol Đurđević próbálkozott, végül a 44. percben Leonardo belőtte a második gólt is. (2:0) A második félidőben folytatódott a hazai fölény, a Partizan folyamatosan támadta a Voždovac kapuját. Az 53. percben Tawamba lövését még blokkolta a kapus, majd a keletkező nagy kavarodástban a fiatal Milenković belőtte a hazaiak 3. gólját. (3:0) Egyetlenegyszer sikerült a Voždovacnak eljutnia a kapuig, a 60. percben kellet a Partizan kapusának kiöklözni egy szögletet. (Aztán valószínűleg szunyókált tovább.) Egy perccel később pedig 11-est kapott a Partizan, miután Mihajlov lerántotta Tawambát a 16-oson belül. A büntetőt Đurđević értékesítette. (4:0) Közben a játékvezető egy piros lapot is kiosztott Mihajlovnak; a Voždovac védőjének már volt egy sárgája, a lerántást követően megkapta a másodikat is, mehetett az öltözőbe. A meccs hátralévő részét - a folyamatos Partizan-támadások és a megfogyatkozott létszám ellenére - már kibekkelte a Voždovac, de ezzel a vereséggel lecsúsztak a 9. helyre, így ha el akarják kerülni az alsóházat, akkor az alapszakasz hátralévő három fordulójában nagyon össze kell szedniük magukat.

 

Gólzáport hozott a Čukarički - Crvena Zvezda mérkőzés. A vendégek a 16. percben már 0:2-re vezettek, először a 8. percben Boakye talált be (0:1), majd a 16.-ban 11-est kapott a Zvezda (Donaldot rántották le a 16-oson belül), Luković pedig értékesítette a büntetőt (0:2). Büntetőből szépített a Čukarički: a 44. percben Bojićot sodorta el Anđelković a kapu előtt, a 11-est Ožegović belőtte. (1:2) A második félidőben sikerült kiegyenlíteniük a hazaiaknak: a 47. percben Zorić lövését még blokkolta a kapus, de Kajevićét már nem tudta. (2:2) Nem kellett sokat várni a Zvezda újabb góljára, az 54. percben Petković bűvészkedett a labdával, majd rálőtt. A labda elgurult a kapus karja alatt, az érkező Boakye pedig belőtte. (2:3) És még itt is egyenlíteni tudott a Čukarički, a 67. percben Jovanović beívelését Jevtić lőtte be. (3:3) Az utolsó gól a 83. percben érkezett, Anđelković lőtte és ezzel a találattal a Zvezda elvitte a három pontot a Banovo brdo-i stadionból. (3:4)

 

A Mladost már a 10. percben eldöntötte a mérkőzést a Vojvodina ellen. Egy szöglet után Jovanović ívelt be középre, Odita pedig belőtte. (0:1) A Vojvodina csak a második félidőre tudta összekapni magát, akkor viszont folyamatosan támadtak - hiába. Malbašić lövését védte a kapus, Babić melléfejelt, Lakićević lövése is mellément, ahogy Paločevićé is, Puškarićot pedig blokkolta a kapus. Értékes győzelmet szerzett ezzel a lučani csapat, megerősítették a helyüket a felsőházban, a Vojvodina továbbra is masszívan tartja a 3. helyét a tabellán.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 70 pont

2. FK Partizan 64 pont

3. Vojvodina 57 pont

4. Napredak 43 pont

5. Radnički Niš 43 pont

6. Mladost 41 pont

7. FK Javor 39 pont

8. FK Spartak 37 pont

9. FK Voždovac 37 pont

10. Čukarički 33 pont

11. FK Rad 29 pont

12. Metalac 26 pont

13. OFK Bačka 24 pont

14. Radnik 21 pont

15. Novi Pazar 20 pont

16. Borac 18 pont

 

A bajnokság a hétvégén szünetelni fog, pénteken a szerb válogatott játszik Grúziával világbajnoki selejtezőt.

 

Szuperliga, 26. forduló (2017. március 12-13.)

Álmos vasárnap kora délutáni találkozóra sikeredett a Mladost - FK Partizan mérkőzés. A 13. percben volt az első akció, a vendégektől Leonardo lőtt rá 16-ról egy szöglet után, fölé. Pár perccel később Leonardo újra próbálkozott, utána Milenković is, de mindkettő kimaradt. A Mladost első helyzete a 21. percben volt, Radivojević lövése szögletre ment. A 31. percben a Partizan kameruni játékosa, Tawamba lőtt rá, a kapus jó ütemben mentett. A túloldalon a Partizan kapusa is produkált egy látványos védést Šatara fejese után. A 42. percben pedig érkezett a gól: Đurđević egy védővel birkózott, majd sikeresen lerázta, beívelte a labdát, az ott várakozó Leonardo pedig belőtte. (0:1) A második félidő sem hozott sokkal több akciót. Még a legelején a Partizan felmutatott egyet, Janković indult meg és lőtt rá 18 méterről, a kapus védett. A 61. percben Đurđević kapta a labdát Tawambától, rá is lőtt, de a védők blokkolták. A Mladost egyre inkább behúzódott bunkerfocit játszani, de a Partizannak nem okozott gondot: a 75. percben Leonardo lövését védte a kapus, a labda Đurđević elé pattant, az ő lövése már betalált. (0:2) A meccs végéig még három Partizan-támadás volt: először Leonardo lőtt mellé 18 méterről, majd Đurđević hagyta ki, végül Đuričković is próbálkozhatott, de az ő lövése is fölément.

Egy kép a Partizan Instagramjáról: érkeznek a játékosok kezdésre, Leonardo mögött Milenković, Tawamba, Ostojić és Janković

 

 

A Borac - Čukarički mérkőzés elején úgy tűnt, a čačakiak semmit nem bíznak a véletlenre, már a 3. percben megszerezték a vezetést Jovanović góljával. (1:0) A 23. percben jött az egyenlítés: Jevtić cselezgetett a védők között, majd Kajevićnek passzolt. A montenegrói játékos Obradovićnak küldte a labdát, ő pedig belőtte. (1:1) A Borac támadott, a gólszerző Jovanović ívelt előre Galvaõnak, a Čukarički védői tisztázni próbáltak, végül Ignatijevićhez került a labda, az ő lövése a keresztlécet találta el. Tovább támadtak a hazaiak, a 29. percben Galvaõ kapta megint a labdát. Három védő ugrott rá, de a brazil kicselezte őket és belőtte. (2:1) A hazaiak lelkesedése semmit sem csökkent, Mihajlović fejelte el a labdát két védő között Jovanovićnak. Jovanović rálőtt, nagyon kevésen múlott, hogy újabb gól legyen a Boracnak. A második félidőre összeszedte magát a Čukarički, és sikerült is kiegyenlíteniük. A 62. percben Kajević ívelt előre egy szabadrúgást, Bojić pedig belőtte a kapuba. (2:2) Később egy kontratámadást indított a vendégcsapat. Obradović küldte ki balra a labdát Ožegovićnak, ő rálőtt, a kapus védett. Aztán Ožegović újra próbálkozott, a kapus újra védett. Majd Bojić indult meg a jobb oldalon, a védők megállították, sikerült is tisztázniuk, de a labda visszakerült a vendégekhez. Lagator ívelhetett be középre, ott Jevtić megpöccintette, a kapus hárított. Folyamatos nyomás alatt tartotta a Čukarički a Boracot. A 78. percben meg is szerezték a vezetést. Ožegović ment fel a bal oldalon, miközben a védőkkel birkózott. Végül maga mögött hagyta őket és beívelte a labdát középre. Ott Obradović pont lemaradt a passzról, de érkezett jobbról Bojić, kicselezte a kirohanó kapust és belőtte. (2:3) A Boracnak a meccs végén volt egy akciója, de a lövést a kapus elkapta.

 

Értékes győzelmet aratott a Voždovac az OFK Bačka ellen. A hazaiak letámadták a palánkaiakat, de Sinđić beívelését az elején még blokkolták a védők. Utána Filipović ívelte át a labdát a túloldalra, ott Asani vitte tovább, rá is lőtt, a kapus védett. Aztán a Voždovac kis híján pórul járt, amikor egy hazaadást követő kirúgásnál a Bačka támadója rástartolt a labdára, és nem sokon múlt, hogy végül nem sikerült ellopnia és belőnie. Aztán a 24. percben egy hazai szöglet után Pavlović ráfejelt, a gólvonalnál ugyan egy védő ott állt és kirúgta a labdát, de a játékvezető úgy döntött, hogy a labda bent volt és megadta a találatot. (1:0) Tovább támadott a Voždovac. Krasićnál volt a labda, átküzdötte magát a védők között, de az érkező játékostársa fölélőtte a tőle kapott passzt. Végre támadott a Bačka is, de Appiah lövése az oldalhálót találta el. A második félidőt a Bačka nyitotta egy támadással. Appiahtól Balabanovićhoz került a labda, ő a jobb oldalon érkező játékostársához passzolt, de az ő lövését a kapus elkapta. Újra a Voždovac támadott. Az 55. percben Mihajlov passzolt Zecnek, Zec utána Nikolićnak küldte, ő vissza Mihajlovnak, tőle újra Nikolić kapta, ő beküldte középre, ahol az érkező Marinković belőtte. (2:0) Újabb hazai támadás, újabb gól: az 59. percben Zecnél volt a labda, tőle Marinkovićhoz került, majd Krasićhoz, Krasić pedig belőtte. (3:0) A vendégek jöhettek, Bajić passzolt ki Appiah-nak. Appiah cselezett, majd beívelt, a védők blokkolták a lövést. Még egy lehetősége volt a palánkaiaknak, újra Appiah vitte a labdát, a kapus messzire kifutott, hogy szerelje - ez sikerült is, de a labda Bajićhoz pattant. Ő messziről rá is lőtt az üres kapura, nem sokkal ment mellé. Közben eleredt az eső, ez nem szegte a kedvét a Voždovacnak. Zec kapta a labdát, megindult, a kiszaladó kapus mellett ellőtte, be a kapuba. (4:0) A Bačka tovább próbálkozott, Appiah elől mentettek a védők. Aztán egy hazai támadásnál Appiah elgáncsolta Krasićot a 16-oson belül. A bíró azonnal 11-est ítélt. Georgijević állt a labda mögé, de a lövését kivédte Konovalov. 

Voždovaci gólöröm

 

Radovanje

Posted by FK Voždovac on Sunday, March 12, 2017

 

 

A hétvége legfordulatosabb és valószínűleg legszürreálisabb meccsét hozta a Napredak - Radnik találkozó. A hazaiak már a mérkőzés elején tűzijátékot rendeztek a surdulicai kapu előtt: először Vulić lövését védte a kapus, majd a kipattanó labdát Eskić tűzte rá, a kapus ezt is védte. A labda a kapufára pattant, onnan Cvetković elé, ő is rálőtt, ez is kimaradt. Utána Tubić ívelt előre, Gobeljić ráfejelt, a Radnik védői blokkoltak. Egy kruševaci bedobás után újra Gobeljićnél volt a labda. Megindult, kicselezte a védőket, beívelt középre, ott Cvetković fölélőtt. Hazai szöglet okozott aztán nagy kavarodást a Radnik 16-osán belül, a káoszban Vulićot elgáncsolták, a játékvezető nem fújta le. Megint a Napredak támadott, most Urošević birkózott a védőkkel. Jobbra passzolt, ott Cvetković beívelt, középen Vulić ollózva rálőtt, fölé. Még mindig a hazaiak támadtak, a surdulicaiaknak idáig nem is volt említésre méltó akciójuk. Alivodićnál volt a labda, kivitte jobbra, a beívelést Gobeljić megpöckölte, a szurkolók már gólt kiáltottak, de a játékvezető szerint nem ment be. Végül a védők tisztáztak. Ezután jött a Radnik első próbálkozása, de az is kimerült abban, hogy Radović hatalmasat esett a 16-oson belül, a bíró pedig neki adott sárga lapot színészkedésért - jogosan. Megint próbálkoztak a vendégek, Mladenović ívelt be jobbról a 42. percben, Zlatanović fejjel levette és Stankovićnak küldte, aki belőtte. A Napredak védői integettek, hogy Stanković szerintük lesen volt, a bírót ez nem hatotta meg, megadta a gólt. (0:1) A hazaiak igyekeztek kiegyenlíteni, a félidő hátralévő idejében támadás támadást ért. Először Vukanović lőtt be középre, de a kapus gyorsabb volt Uroševićnél. Majd Gobeljić lőtt rá vagy 20 méterről, a kapus ezt is hárította. A félidő utolsó percében viszont már nem sikerült védenie: Vukanovićnál volt a labda, fejjel átemelte a kapus felett és kiegyenlített. (1:1) A második félidőben a Radnik kezdett erősebben. Ivić ívelt előre Stankovićnak. Stanković nagy igyekezetében összeütközött a kapussal, a bíró továbbot intett. Aztán már sikerült kiharcolnia a vendégeknek egy 11-est, miután N'Diaye fellökte Radovićot a 16-oson belül. Adamović állt oda büntetőt lőni, de aztán amit produkált, az kimerítette a "világ legbénább panenkázása" fogalmát. Természetesen kihagyta, sikerült a kapu mellé lőnie. Támadtak a hazaiak, Gobeljić lövését kapta el a kapus. Utána N'Diayét buktatták a 70. percben, szabadrúgást kapott a Napredak. N'Diaye villámgyorsan elvégezte a szabadrúgást, Cvetković kapta a labdát, beküldte középre, ott az egyik védő szögletre fejelt. Innen Sljivićhez pattant a labda, ő pedig bevágta. (2:1) Még egy lehetősége volt a surdulicaiaknak, Arsenijević csapott le egy eltévedt labdára, az előreívelés Jovanovićnak ment volna, de a kapus résen volt. A mérkőzés végén N'Diaye próbálkozott egy lövéssel, azt a kapus lábbal hárította.

 

Esős mérkőzésen győzött a Rad a Spartak ellen. Az elején a hazaiaktól Lutovac volt különösen aktív, kétszer is próbálkozott egymás után, mindkétszer hárítottak a védők. Aztán egy bedobás után Veselinović vitte fel a labdát, kicselezte a védőket, önzetlenül Lutovacnak passzolt, aki belelőtte a kapusba. Még mindig a hazaiak támadtak, Vicotól kapta Veselinović, de most ő is eltalálta a kapust. Aztán a 18. percben egy szöglet után Đenić befejelte a labdát a szabadkaiak kapujába. (1:0) A Subotica egy szabadrúgással próbálkozott, de a lövés kiszállt a pálya túloldalán, elkerülte a kaput. Újra a Rad támadott, Lutovac kapott egy hosszú előreívelést, de a kapus hárított. Szabadkai akció, Mudrinski ívelt be, de Nikolić lemaradt róla. Rad-támadás, Radivojević ívelt be és okozott nagy kavarodást a kapu előtt, majd a szabadkai védők kifejelték a labdát. Az viszont továbbra is a Radnál volt, Maraš fejese ment centikkel mellé. Még egy Spartak-támadást maradt az első félidőre, Krefl kapott egy beívelést, a kapus nagyot védett. A második félidőben a Spartak volt fölényben az elején. Ivanović vitte kapura a labdát, a kapus elfogta. Majd Nikolić indult meg,  szerelték ugyan, de még mindig a Spartaknál volt a labda. Ivanović kapta, be is küldte középre, a kapus elkapta. Itt jött egy hazai támadás, Lutovac ment fel a 16-osra, tőle Stojanović kapta, ő rá is lőtt kb. 20 méterről, a kapus kivédte. Egy Rad-szöglet után Bates lőtt rá ollózva, de nagyon gyengére sikerült. Ćulumhoz pattant a labda, ő pedig az ötösről fölélőtte. Eljött aztán a 76. perc és a második hazai gól. Egy szöglet okozott általános zűrzavart a Spartak 16-osán belül, Đenić ezt kihasználta és belőtte. (2:0) A végén egy Spartak-támadás volt még, Ivanovićot lerántották a 16-oson belül, de a bíró nem ítélt 11-est.

 

Kemény, szikrázó, durvaságoktól sem mentes találkozó lett a Radnički Niš - Novi Pazar meccs, amelynek a vége pontosztozkodás lett. A vendégek már a legelején megszerezték a vezetést, a 2. percben egy szöglet után Marković lőtte a Novi Pazar első gólját. (0:1) A hazaiak támadtak, de Bulatovićnak pont egy ütemmel sikerült lemaradnia a beívelésről. Aztán a 37. percben szabadrúgást kapott a Radnički. 25 méterre lehettek a kaputól, Arsić állt a labda mögé és egy bombalövéssel kiegyenlített. (1:1) A második félidőben a hazaiak támadtak, Stojanović kapta a labdát, majd Kojićhoz került, de ő fölélőtte. A Novi Pazart egy akción belül kétszer is blokkolták a védők, először Sinđićet, majd Marićot. Radnički-támadás következett, Travančić kapott egy passzt a túloldalról, beküldte középre, Kojić elől az utolsó pillanatban mentett a védő. Még mindig a nišieknél volt a labda, Stojanović lőtt volna, de blokkolták, majd végül tisztáztak a Novi Pazar védői. A 62. percben pedig jött a meglepetés és a hidegzuhany (a hazaiaknak legalábbis): egy szöglet után Ignjatović befejelte a labdát, újra vezetett a Novi Pazar. (1:2) Túl sokáig nem örülhettek a vendégek az előnyüknek: a 84. percben a niši Noma ívelt be, a labda megpattant Tašićon és a kapuba hullott. Öngól. (2:2) A Radničkinak még maradt ereje egy támadásra, Noma vitte fel a labdát és küldött hatalmas passzt Stojanovićnak. Ő beívelte középre, ott egy védő mentett és végül a kapusé lett a labda.

Arsić bombalövése

 

Niški bombarder 💣⚽️⚠️ #11

A post shared by FK Radnički Niš (@fkradnickinis) on

 

 

A papírforma érvényesült a Crvena Zvezda - FK Javor meccsen, a hazaiak háromgólos győzelmet arattak. Pedig a kezdés a Javoré volt, Karišik távoli lövését a kapus elkapta. Utána már a hazaiak akarata érvényesült (főleg). Először Petković passzolt Plavšićnak, tőle Kangához került a labda. Ő messziről rálőtt, fölé. Egy szöglet után Boakye lőtt közvetlen közelről a kapusba. Majd egy Zvezda-kontratámadás után megint Boakye lőtt rá, most messziről próbálkozott, de a kapus ezt is kivédte. Az ivanjicaiaknak lett lehetősége, Amanović kapta a labdát. Megindult felfelé, rá is lőtt 16 méterről, a kapus hárított. Jött a 29. perc, Anđelković vitte fel a labdát bal oldalon, majd beívelte középre, Kanga pedig egy kapáslövéssel a kapuba továbbította. (1:0) A Javort ez nem törte le, támadtak, Eliomar kapott egy beívelést, a védők hárítottak, de még mindig az ivanjicaiaknál volt a labda. Milošević rálőtt, a kapus védett. Újabb zvezda-akció, Kanga passzolt Plavšićnak, ő Petkovićot szöktette. Petković rálőtt, a kapus nagyot védett. A második félidő 47. percében a Zvezda costa rica-i játékosa, Ruiz vihette fel a labdát és passzolta Kangának. A gabonitól a jobbról érkező Plavšićhoz került, ő pedig belőtte. (2:0) Később Kanga szabadrúgását hárította a kapus. Kontratámadás következett a Javortól, Eliomar vitte fel a labdát, rá is lőtt, a kapus védett. Tovább támadott a Zvezda, Kanga passzolt Ruiznak, de az ő lövését kivédte a kapus. Utána Boakye próbálkozott 16 méterről, nem sokkal ment mellé. Újra Ruiznál volt a labda, elvitte a kapus mellett, kis híján kisodródott, végül visszapasszolt Anđelkovićnak. Ő beküldte a labdát középre, ott Boakye rálőtt, Milović mentett. Egy Zvezda-szöglet után Donaldhoz pattant a labda, tőle Petkovićhoz került, ő az ötösről lőtte fölé. Aztán a 83. percben Donald küldte előre Ruiznak a labdát, Ruiz rálőtt, a labda a hálóba vágódott. (3:0) Egy támadásra még volt ideje a Javornak, Sević lövését blokkolta a kapus.

 

Egyetlenegy meccs maradt hétfőre, a Metalac - Vojvodina találkozó sima vendéggyőzelmet hozott. Már a 15. percben megszerezték a vezetést Malbašić góljával. (0:1) Nem sokkal később Antić tűzte rá éles szögből, fölé. Egy Metalac-akció végén Simović kapta a labdát a bal oldalon, be is ívelte, a kapus kiöklözte. Egy hazai szöglet után a védők tisztáztak, a labda viszont Rovčanin elé pattant, ő rálőtt, a kapus elkapta. Próbálkozott tovább a Metalac, Bondarenko lőtte a labdát a kapusba. Támadtak az újvidékiek, Spremo távoli lövése a kapus ölébe esett. Egy hazai szabadrúgás után védett egyet a Vojvodina kapusa. A második félidőben Malbašić egy ütemmel lemaradva érkezett Jovanović beívelésére, maradt továbbra is a Vojvodina egygólos előnye. Utána Antić indulhatott meg bal oldalon, cselezett, beívelte, de az érkező játékos nagyon rosszul találta el a labdát. Nem sokkal később Jovanović cselezett és vágott le nagy szólót, de a végén blokkolta a Metalac védője. Fáradhatatlanul támadott a Vojvodina, Trujić birkózott a védőkkel a labdáért. Sikerrel járt, Malbašićnak passzolt, tőle Maslachoz került, aki végül fölélőtt. Utána már Malbašić saját maga próbálkozott egy lövéssel, az meg a kapusé lett. Nem baj, tovább támadtak az újvidékiek, de Zličić passzát fölélőtte a játékostársa. Egy kis lélegzethez jutott a Metalac, szabadrúgást kaptak, Mijić lövése a kapufán csattant. Utána még Čumić próbálkozott, de őt blokkoták a védők. Később egy szögletet kaptak a hazaiak, a kipattanó labdát Nikodijević még megmentette, mielőtt kicsorgott volna az oldalvonalon. Beívelte, Bondarenko ráfejelte, de az ukrán játékos lövése a kapus kezébe esett. A 73. percben Paločević 18 méteres szabadrúgás-bombájával növelte az előnyét a Vojvodina. (0:2) Próbálkozott a Metalac, de Čumić beívelését leszedte a kapus. A kegyelemdöfés a 85. percben jött, Paločević passzolt Malbašićnak, ő pedig be is lőtte. (0:3)

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 67 pont

2. Partizan 61 pont

3. Vojvodina 57 pont

4. Napredak 40 pont

5. Radnički Niš 40 pont

6. Mladost 38 pont

7. FK Voždovac 37 pont

8. FK Javor 36 pont

9. FK Spartak 34 pont

10. Čukarički 33 pont

11. FK Rad 29 pont

12. Metalac 26 pont

13. OFK Bačka 24 pont

14. Radnik 21 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 17 pont

 

A 27. forduló március 18-án szombaton lesz.

 

Szuperliga, 25. forduló (2017. március 8.)

Hétközi fordulót rendeztek a szerb bajnokságban

mellesleg helyenként kimondottan faramuci időpontra tették a meccseket - három mérkőzés is 14:00 órakor kezdődött; őszintén, ki az az átlagszurkoló, aki szerda kora délután ki tud rongyolni egy meccsre? Ráadásul a legtöbb helyszínen az eső is szakadt

az első találkozón az OFK Bačka meglepően bátran és okosan játszva győzte le a Mladostot. Már az elején nagyot kellett védenie a vendégek kapusának Luković támadásakor. A feltűnően gyengén játszó Mladostnak egy helyzetre futotta az első félidőben, amikor egy szöglet után Gavrić föléfejelt. A hazaiaktól Balabanovićnak volt két helyzete, először egy szöglet után lőtt fölé, majd a félidő vége felé egy beívelését szedte le a kapus. A második félidőben már a legelején támadott a Bačka, Luković passzolt jobbról Bismarcknak, a Mladost kapusának sikerült mentenie. A folyamatos hazai nyomásnak végül meglett az eredménye a 67. percben: egy támadást követően nagy kavarodás támadt a Mladost kapuja előtt, Balabanović pedig kihasználta a zűrzavart és a hálóba pöccintette a labdát. (1:0) A vendégeknek itt is csak egyetlen helyzetük volt, amit végül Radivojević hagyott ki. A Bačkának még két próbálkozása volt a végén, először Vidović lövését blokkolták, majd Makarić ívelt be, de a kapusnak sikerült elkapnia a lövést.

 

Az FK Voždovac a Novi Pazart látogatta meg és el is hozták mind a három pontot. Az első félidőben mindkét csapat egyaránt támadott, először a Voždovacnak nyílt lehetősége támadni, Pavlović lőtte fölé. Válaszképp a Novi Pazartól Marković lőtt rá nem sokkal később, a kapus elkapta a labdát. A vendégeknek két helyzetük is adódott, először Putinčanin lövését védte a kapus, utána Marinković beívelését Ćirković lőtte mellé. A hazai csapat sem tétlenkedett: Plavšić indulhatott meg, de a 16-oson belül szerelték a védők. A labda Milojevićhez került, ő továbbpasszolt Krstićnek, Krstić rálőtt, de a lövés fölément. Utána a vendégek labdavesztését használta ki Marković, rálőtt, a Voždovac kapusa kivédte. A félidő végére egy Voždovac-helyzet maradt, Marinković lőtt kapura a 16-os vonalánál, de a kapufát találta el. A labda továbbra is a vendégeknél volt, Pavlović fejelt rá, egy védő a gólvonalról mentett. A második félidő elején a Novi Pazar egy szabadrúgásból gólt szerzett, illetve szerzett volna, de Plavšić fejesét a bíró érvénytelenítette les miatt. Ez nem szegte a kedvét a Novi Pazarnak, Vusljanin vihette fel a labdát a jobb oldalon, beküldte középre, ott az érkező játékos rálőtt, de megpattant egy védőn és szögletre ment. A hazai nyomás után kicsit fellélegezhetett a Voždovac; Filipović vitte fel a labdát a Novi Pazar kapujára, rá is lőtt, a lövése mellément. Újabb vendégtámadás, az akció végén Georgijević kapta a labdát, de az ő lövése is elkerülte a kaput. Nagy hazai helyzet következett, Vusljanin kapta a labdát és ugrasztotta ki a 16-osnál Krstićet. Nem volt les, Krstić lőtt, a kapus nagyot védett. A 86. percben viszont összeomlottak a hazai álmok egy esetleges gól nélküli döntetlenről (netán egy minimális különbségű győzelemről...). A Voždovac támadott, Ćirković ívelt be középre, az érkező Filipović pedig csukafejessel küldte a kapuba a labdát. (0:1) A legvégén még megpróbált kiegyenlíteni a Novi Pazar, egy szabadrúgást ívelt be középre Vasilić, a nagy kavarodásban valaki rá is fejelt, de a kapus védett.

Félidei idill a Novi Pazar stadionjában, melegítő tartalékjátékosokkal

 

Novi Pazar - Vozdovac 0:1

Posted by Fk Novi Pazar - Zvanična stranica on Wednesday, March 8, 2017

 

1:1-es döntetlent hozott a Spartak - Napredak mérkőzés. A vendégek már az első félidőben megszerezték a vezetést, de még előtte Urošević szabadrúgását csúsztatta meg N'Diaye, alig ment mellé a lövés. Aztán a 29. percben N'Diaye passzolt Gobeljićnek, ő Alivodić-tyal kényszerítőzött, majd beívelte a labdát középre. Vukanović érkezett, rá is fejelte, be is lőtte. (0:1) A Spartak támadása következett, Stojković beívelését fejelte fölé Mudrinski. A vendégek támadását blokkolták aztán a szabadkaiak, miután N'Diaye cselezett és ívelt be jobbról Vukanovićnak. A második félidőben már többet támadott a Spartak és nem is hiába: az 51. percben Stojković kapta a labdát és ívelte előre. Ott Mudrinski érkezett, és miközben két Napredak-védő próbálta közrefogni, befejelte. (1:1) A Napredak produkált utána egy hihetetlen támadást. Vulić passzolt N'Diaye-nak, ő visszapasszolt Vulićnak. Vulić továbbküldte - vagy Gobeljićnek, vagy Vukanovićnak, nem vagyok benne teljesen biztos, mindenesetre bármelyikük is volt, jókora műesést produkált a 16-oson belül. A bíró nem vette be a trükköt, integetett is, hogy ez így nem fog menni, mindenesetre a labda továbbkerült Uroševićhez, akit viszont Stojković blokkolt. De még mindig a kruševaciaknál volt a labda, N'Diaye érkezett a beívelésre, végül Tomović fejelte ki szögletre. A Spartak a meccs vége felé igyekezett mozgósítani a tartalékait, először Ivanović indult meg felfelé a jobb oldalon, beívelte Mudrinskinak, de őt végül blokkolták a védők. Majd egy bedobás után Stojkovićhoz került a labda. Ő továbbította Pantićnak, Pantić előreívelt, ott Mudrinski felemelkedett és ráfejelt, alig ment mellé. A Napredaknak is belefért még egy támadás, Šarac küldte előre a labdát N'Diaye-nak. Ő beívelt, Šarac érkezett, rá is fejelt, de nagyon rossz volt a mozdulata, a labda kipattogott az alapvonalon. (Aztán a meccs végén a bíró kiosztott egy piros lapot a Spartak vezetőedzőjének, valószínűleg reklamálásért.)

 

Sima hazai győzelmet hozott a Partizan - Metalac mérkőzés. A Partizan úgy nyerte 3:0-ra ezt a meccset, hogy gyakorlatilag végig egykapuztak. Nemcsak hogy egykapuztak, de folyamatosan, végig, szinte percenként támadtak. Egyből a 2. percben Janković kapta a labdát Vulićevićtől, felvitte a 16-osig, ott beívelte, Tawamba ráfejelt, de mellément. Három perccel később Milenković fejesét védte a kapus egy hatalmas robinzonáddal. Kosović próbálkozhatott a 14. percben; Leonardotól érkezett a passz, Kosović lövése végül a kapufát találta el. A 23. percben Tawamba és Kosović kényszerítőztek, Kosovićtól végül Jankovićhoz került a labda. A montenegrói játékos rálőtt, a kapus védett. A 43. percben aztán megszerezte a vezetést a Partizan: egy szöglet után Tawamba fejelte be a kapuba az érkező labdát. (1:0) A hazaiak a második félidő elején 2 perc alatt három támadást is vezettek a Metalac kapuja ellen. Először Đurđević kapott nagy labdát Jankovićtól; nem volt les, Đurđević lőtt, de a kapust találta el. Utána Kosović lőtt rá vagy 15 méterről, de mellément. Majd Tawamba lövését védte a Metalac kapusa. Valahol itt jött a vendégek első próbálkozása. Pantić vihette fel a labdát, majd továbbpasszolta, de az érkező játékos fölélőtte. Ezután a kis intermezzo után, a 61. percben folytatta a Partizan a támadást, annyira, hogy Vulićević jobb oldalról érkező beadását Đurđević belőtte. (2:0) A 67. percben még egyszer (és utoljára) próbálkozott a Metalac: Rovčanin passzolt Mijićnek, Mijić rálőtt, de mellément. A mérkőzés vége felé a Partizan felgyorsított az amúgy sem lassú iramon és az utolsó 5 percben is támadtak. Először Đurđević lőtt rá 16 méterről, éppen hogy fölément a lövése, majd megint ő lőhetett rá, most egy védőn pattant meg a labda. Mihajlović lecsapott rá, kapura lőtt, de a labda megpattant a kapuson. Végül, már a meccs hosszabbításában Vulićević vitte fel ismét a labdát, beívelte, egy védő lefülelte, de sikerült elügyetlenkednie úgy, hogy a labda végül Miletićnél kötött ki. Ő Đurđevićnek továbbította, egy lövés indult meg a Metalac kapuja felé, de ezt még sikerült hárítania a kapusnak. De ezek után a kirúgás annyira rosszul sikerült, hogy a labda egyenesen a 16-os vonalánál ácsorgó Đuričkovićhoz pattant, ő pedig, ha már ott volt, rálőtte - és betalált. (3:0)

Tawamba köszöni meg a szurkolók ünneplését a gólja után

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Wednesday, March 8, 2017

 

 

A kisebb fővárosi rangadónak számító Čukarički - Rad meccs is 1:1-es döntetlennel zárult. A Čukaričkinak úgy tűnik, hogy jót tett a téli edzőváltás, míg a Rad egyre kevésbé találja önmagát. Ennek ellenére az utóbbi szerezte meg a vezetést az első félidőben úgy, hogy előtte szinte végig a hazaiak támadtak. Aztán a 21. percben egy Rad-szöglet után Maraš lőtt rá, a kapus hárított, de a labda visszapattant Marašhoz. Ő újra rálőtte, és ezúttal nem hibázott. (0:1) A Čukarički továbbra is végig támadott a félidőben, először Bojić kapott nagy labdát, rá is lőtt, éppen hogy elhibázta. Utána megint Bojić előtt lett volna lehetőség. Kajević ívelte be a labdát, de mindenki lemaradt róla, végül Bojić megszerezte, de olyan rosszul lőtte rá a labdát, hogy az nagy ívben elkerülte a kaput. A második félidőt offenzíven kezdte a Čukarički. Először Jevtić helyzete maradt ki, aztán Obradović lövését védte a kapus. Majd az 57. percben végre sikerrel járt a hazai csapat: Matić passzolt át a pálya túloldalára Bogosavacnak. Ő beküldte a labdát középre, ott pedig Obradović most már nem hibázott, egy lövéssel kiegyenlített. (1:1) A hazaiak folytatták az offenzív játékot, egy szabadrúgás után Jevtić elől mentett az utolsó pillanatban a Rad kapusa. Egy említhető támadásra futotta a Rad erejéből, egy szabadrúgás után Dimitrijević és Milošev passzoltak egymásnak, majd az előbbi rálőtt, a védők blokkolták a lövést. Még egy Čukarički-támadás is belefért, Bogosavac küldte a labdát Jovanovićnak. Tőle Radonjićhoz került, de az ő beívelését blokkolta a kapus.

Čukarički-gól

 

 

Zuhogó esőben játszották le a Javor - Borac mérkőzést, ami a hazaiak győzelmével végződött. A végeredményt már az első félidőben beállította a Javor; a 10. percben Eliomar beívelésére érkezett Cvetković és bombagólt lőtt. (1:0) Folyamatosan támadott a hazai csapat, nem sok esélye volt a čačakiaknak. Egyetlen említhető támadásuk volt, de akkor is Marčić mellélőtt. A 44. percben aztán a Javor már be is állította a végeredményt; először Mitošević lőtt kapura, az ő lövését még blokkolták, de a labda Tripković elé pattant, ő pedig nem kegyelmezett. (2:0) A második félidőre dagonyává változott az ivanjicai futballpálya, a játékosok nyakig sárban úsztak. A Borac valamennyire összeszedte magát, támadtak (a szutykos mezek és a sárréteggel fedett mezszámok miatt nem sikerült megkülönböztetni őket), de minden egyes lövésük elkerülte a kaput. Egyetlenegyszer kellett védenie az ivanjicai kapusnak, akkor Delić lőtt rá. A végén a Javornak volt egy támadása, Mitošević passzolt Maričićnak, aki meg is indult a kapu felé, cselezett, végül rálőtt, a kapus nagyot védett.

 

Egyre jobban teljesít a Radnički Niš, akik idáig csak a szezonnyitó meccsüket bukták el, az összes többit győzelemmel zárták, ahogy a mostanit is a Radnik ellen. Nem kellett sokat várni az első góljukra: a 18. percben Kojić indult meg a labdával, hatalmas szólót vágott le úgy, hogy közben a védő folyamatosan cibálta. De Kojić végül lerázta a védőt és az ötösről belőtte. (0:1) A félidő hátralévő részében egy hazai támadás volt még, Milovanović lőtte fölé. A második félidőben a Radnički fokozta az iramot, egyre csak támadtak. Petrović lőtte mellé Arsić beadását, majd Kojić passzolt Stojanovićhoz, de az ő lövését blokkolták a védők. Aztán a 70. percben Kojić ívelte be Travančić passzát, az érkező Stojanović pedig belőtte. (0:2) Összesen két Radnik-támadás maradt a mérkőzés hátralévő részéből, először Arsenijević lőtte bele a labdát a kapusba két lépésről, majd a 79. percben Jovanović egy bedobás után befejelte a Radnik becsületgólját. (1:2)

A Radnički játékosai ünnepelnek a szurkolókkal a meccs után

 

 

Drámai találkozót hozott a Vojvodina - Crvena Zvezda meccs. A Vojvodina már a 9. percben 2:0-ra vezetett (!!!), először az 5. percben Dejan Meleg szerezte meg a vezetést az újvidékieknek, miután Malbašić lövését blokkolták, a labda meg pont odapattant elé. Majd egy szöglet után Puškarić érkezett és lőtt bombagólt. (2:0) A Zvezdát láthatóan megzavarta a hirtelen jött két gól, nem nagyon tudtak magukkal mit kezdeni. Boakyénak azért egyszer sikerült rálőnie, de fölément a labda. Utána még Ruiz próbálkozott egy lövéssel, de azt a kapus simán elkapta. A Vojvodinának volt egy nagy helyzete a végén, Malbašić kapott nagy labdát, miközben két védő is csimpaszkodott rajta. Beküldte középre, az érkező játékos viszont lövés helyett addig cselezgetett, míg kisodródott a 16-os túloldalára. A második félidőre összekapta magát a vendégcsapat, de úgy, hogy az 51. percben Le Tallec szabadrúgása érintés nélkül hullott a kapuba, a Vojvodina kapusa csak sokkosan nézett maga elé. (1:2) Tíz perccel később már ki is egyenlítettek: Anđelković vitte fel a labdát a bal oldalon, Boakye kapta középen a beívelést és be is lőtte. (2:2) A 70. percben pedig egy Zvezda-támadásnál Kanga ívelt be balról, Puškarić tisztázni akart, de olyan szerencsétlenül rúgott a labdába, hogy az a saját kapujába szállt. Öngól. (2:3) A Zvezda még egyszer bepróbálkozott, Ruiz kapta a labdát, rá is lőtt, de a kapus védett. A Vojvodinának a mérkőzés legvégén lett volna esélye egyenlíteni, de Trujić lövését a kapus blokkolta.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 64 pont

2. FK Partizan 58 pont

3. Vojvodina 54 pont

4. Radnički Niš 39 pont

5. Mladost 38 pont

6. Napredak 37 pont

7. FK Javor 36 pont

8. FK Spartak 34 pont

9. FK Voždovac 34 pont

10. Čukarički 30 pont

11. Metalac 26 pont

12. Rad 26 pont

13. OFK Bačka 24 pont

14. Radnik 21 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 16 pont

 

A következő forduló március 12-én vasárnap lesz, ill. egy mérkőzés (a Metalac - Vojvodina) 13-án, hétfőn kerül megrendezésre. 

 

Szuperliga, 24. forduló (2017. március 3-4.)

Pénteken egy mérkőzést játszottak le a fordulóból, a Borac fogadta a Vojvodinát. Az újvidékiek annyira nem hajtották magukat a mérkőzésen a végig harcosan, offenzíven játszó hazaiak ellen, de így is sikerült besöpörniük a 3 pontot. A čačakiak kezdtek lendületesebben, rögtön az elején Delić fejelt rá, a kapus nagyot védett. A vendégektől először Meleg lőtt rá, de fölément, majd a 25. percben Lakićević jobbról érkező passzát Malbašić a hálóba küldte. (0:1) Később Planić fejelt fölé, majd Mihajlović elől mentett nagyot a Vojvodina kapusa. A második félidőben végig bátran és lendületesen játszott a Borac, sokkal több helyzetük volt, mint a Vojvodinának, de egyiket sem sikerült kihasználniuk.

(Én meg előbb-utóbb eret fogok vágni a szuperliga hivatalos összefoglalóitól. Se a mérkőzésből eltelt idő nincs feltüntetve egyiken sem, sem a meccs aktuális állása, kommentátorról meg már nem is merek álmodni sem. A televíziók is fordulónként legfeljebb két-három meccset közvetítenek. Elnézést mindenkitől, amiért a beszámolók sokszor hézagosak, ezzel együtt igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt.)

 

Megszerezte első tavaszi győzelmét a Voždovac. Ebben a fordulóban a Radnikot fogadták és magabiztos győzelmet arattak a nagyon halovány surdulicaiak felett. Az első félidőben végig a hazaiak támadtak, a Radnik kapusa először Ješić lövését semlegesítette. Utána Krasić ívelt be balról középre Dražić elé. Dražić rálőtt, bele a kapusba. Később egy nagyon rosszul sikerült Radnik-kirúgás került Ješićhez, ő rá is tűzte, de fölément a lövés. Majd egy kb. 25 méteres szabadrúgást külött ismét Ješić kapura, nem sokkal ment mellé. Végül az első félidő hosszabbításában, a 45+2. percben Nikolić küldött be balról, éles szögből egy szabadrúgást, és sikerült a labdát beküldenie a hosszú sarokba. (1:0) A második félidő elején volt a vendégeknek két gyenge próbálkozása, először Adamović passzolt Radovićnak, Radović Milovanovićnak továbbította, ő rálőtt, a kapus védett. Kicsivel később megint a belgrádi kapus blokkolta a surdulicaiak próbálkozását. Utána már a Voždovacon volt a sor, Dražićot ugrasztotta ki az egyik hazai játékos, a kapus nagyot mentett. Majd jött a 78. perc, a hazaiaktól Nikolić vitte fel a labdát és ívelte be középre, ott Marinković érkezett és lőtte be. (2:0) Egy perc múlva Dražićnál volt a labda, felloholt vele a bal oldalon és ellentmondást nem tűrően a hosszú sarokba bombázta. (3:0)

A látvány ne tévesszen meg senkit, voltak nézők a meccsen, még ha kevesen is

 
Posted by FK Radnik Surdulica - Zvanična prezentacija on Saturday, March 4, 2017

 

 

Az OFK Bačka a Metalac otthonába látogatott. A Metalacnak most úgy kell(ene) minden pont, mint egy falat kenyér, hogy valahogy bekerüljenek a felsőházba, ennek megfelelően ők kezdtek vehemensebben, de Jovanović kihagyta a helyzetet. Aztán a vendégektől Trivunović lőtte fölé. Majd a Metalac tűzijátékot rendezett a Bačka kapuja előtt. Először Otašević csúsztatott tovább egy szögletrúgást, nagy kavarodás volt a palánkaiak kapuja előtt, valaki ráfejelt, alig mellé. Újabb Metalac-szöglet után egy távoli bombalövést védett a kapus. Újabb távoli lövés ment szögletre, ezt már a Bačka védői tisztázták. A 33. percben jött a meglepetés: támadtak a vendégek, Trivunovićnál volt a labda, átemelte a kifutó kapus felett és a kapuba küldte. (0:1) A félidőben még egy próbálkozása volt a Metalacnak, Mijić küldött kapura egy szabadrúgást, de mellément. A folytatásban már nem sok akcióra futotta: először egy kontratámadással próbálkozott a Bačka, de a kapus nagyot védett, utána megint a gornji milanovaciak kapusának kellett blokkolnia a vendégek támadását. A Metalacnak mindössze egy helyzetre futotta, Nikolić lőtt rá, a lövése megpattant a kapufán és visszapattant a mezőnybe.

 

Hosszú idő után újra győzelmet aratott a Novi Pazar - utoljára valamikor október elején (!!!) sikerült mérkőzést nyerniük. Most a Mladost vendégei voltak. A mérkőzés egyértelmű esélyese a tabella 4. helyén álló lučaniak voltak, így a kezdés is az övék volt: Bojović lőtt rá, de mellément. A Novi Pazar sem volt szívbajos, Marković kapott egy hosszú indítást, kapura is eresztett egy távoli bombát, de a kapus elkapta. Az első félidőben még egy említésre méltó helyzet volt, amikor a Mladosttól Pejović (ha jól láttam...) kapta a labdát, de a lövése mellément. A második félidőben is a hazaiak voltak aktívabbak. Pešić beívelését Jovanović küldte kapura, de a lövés a kapufát találta el. Utána (ha jól láttam) Bojović lőtt rá, de a lövését Budaković kapus elkapta. Itt volt egy Novi Pazar-próbálkozás egy szabadrúgás formájában, a Mladost kapusa kivédte. Újra rohamozott a Metalac, Pešić lőtt rá, a kapus védett. Újra Pešićnél volt a labda, Jovanovićhoz passzolt, ő beívelte Bojovićnak, Bojović mellélőtt. Majd a 70. percben a vendégektől Sinđić ívelt be, Marković rálőtt, és be is talált. (0:1) A Mladost innentől kezdve végig nyomás alatt tartotta a Novi Pazar kapuját: a végig nagyon aktív Jovanovićnál volt a labda, majd Pejovićhoz került, a kapus védett. Megint Jovanović érkezett, most Pavlovićnak küldte a passzt, Pavlović rálőtt, Budaković kapus rendületlenül védett. Utána Obiora lövése szállt ki a kapu felett. Majd Radivojević szerelte a Novi Pazar játékosát és indította a támadást. Pavlovićhoz került a labda, ő rá is lőtt, fölé. Nem sokkal később Pavlović próbálkozott ismét, de kilőtte a labdát az égbe. Folyamatosan támadott a Mladost, de egyszer sem sikerült betalálni a kapuba. Még Pešić ívelt be, de Jovanović fölélőtte, majd még utoljára Pavlović küldött egy távoli bombát a Novi Pazar kapujára, de mellément.

 

A "szerb El Clasico"-nak beharangozott (eskü, nem én találtam ki...) Napredak - Radnički Niš mérkőzés egy fordulatos, izgalmas találkozót hozott. Először a hazaiak támadtak, Vukanović lőtt rá, a kapus védett. Utána egy szögletnél N'Diaye kotorta volna be a labdát a kapuba, de a bíró már azelőtt lefújta az akciót, mert a szenegáli játékos támadta a kapust. Aztán jött a 20. perc és N'Diaye végre sikeresen belőtte. (1:0) A vendégeknek egyetlenegy helyzetre futotta az első félidőben, egy szögletnél Stojanović cselezett majd ívelt be, de a kapus kipiszkálta a lövését. A Napredak tovább rohamozott, Alivodić cselezett és küldte tovább Gobeljićnek. Gobeljić rálőtt, a kapus védett. Majd egy hazai szabadrúgásnál Vukanović kotorta volna be a labdát, de a kapus gyorsabb volt és felkapta előle. A második félidőben már aktívabb volt a Radnički, annyira, hogy egyből a kezdés után, egy szögletnél Stojanović egy fantasztikus góllal, a kapunak háttal ollózva kiegyenlített. (1:1) Újabb Radnički-akció következett az 50. percben, Stojanović cselezte át magát a védelmen, majd rálőtt, a labda mintha megpattant volna még egy védő lábán, ahogy a kapuba vágódott. (1:2) Tovább támadtak a vendégek, újra Stojanović próbálkozott, de a távolról kapura küldött bombalövés mellément. A hazaiak kaptak egy szabadrúgást, Vukanović lőtte rá, a kapus védett. Majd két érdekes szituáció következett. Először a hazaiaktól Beljićet buktatták a 16-oson belül, a bíró nem fújt. Utána viszont a vendégektől Mrkićet vágták fel a Napredak kapujánál, a bíró itt egyből a 11-es pontra mutatott. Mrkić állt a labda mögé, nekifutott, lőtt -  és Petrović kapus kivédte. 

 

Egyetlenegy vézna gólt hozott a Spartak - Čukarički mérkőzés. Az első félidőt végigtámadták a hazaiak, először Torbica fejelt mellé, majd a szabadkaiak szögletét kotorták ki a belgrádi védők. Két távoli lövéssel is próbálkoztak a szabadkaiak, először a kapus védett, majd a kapu felett kiszállt a labda a pályáról. Utána a második félidő 50. percében a Spartak védői buktatták a Čukarički egyik játékosát. A bíró azonnal lefújta és 11-est ítélt a vendégeknek. Zorić be is lőtte. (0:1) A Spartak támadott, az egyik ilyennél Ivanovićhoz került a labda, ő rá is lőtt, a védők blokkoltak, de nagyon kezezésgyanús volt a helyzet; a bíró mindenesetre nem fújta le az akciót, pedig a Spartak vezetőedzője nagyon hevesen reklamált. Majd a Čukarički indulhatott meg, Bogosavac küldte a labdát Bojićnak, Bojić pedig (ha jól láttam) Zorićnak. Zorić rálőtt, a helyzet kimaradt. Később a Spartaktól Nikolić lőtt rá, de fölément. Megint a vendégek támadtak, de Jovanović is fölélőtte. Végül egy újabb Čukarički-támadásnál a kapus kifutott és a 16-oson kívül hárított, de itt is elég erősen kezezésgyanús volt a helyzet, a bíró mindenesetre ezt sem fújta le.

 

 

Döntetlent hozott a Rad - FK Javor mérkőzés. A vendégek már a 6. percben megszerezték a vezetést, miután Eliomar buktatta a Javor játékosát. A játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Cvetković értékesítette. (0:1) Innentől kezdve végig a Rad irányította a mérkőzést, az ivanjicaiaknak nem sok lehetőségük volt. Denić indult meg és passzolt Rodićnak, Rodić cselezett, majd rálőtt, a kapus elkapta. Utána Radivojević indult meg a bal oldalon és ívelt be, de Lutovac pont lemaradt az érkező labdáról. Megint Radivojević indult meg, Rodić-tyal kényszerítőzött, majd Bainovićhoz került a labda, de ő fölélőtt. A második félidőben folytatódott a Rad nyomása: egy szöglet után nagy kavarodás támadt a Javor kapuja előtt, a labda átcsorgott a gólvonalon, de a játékvezető érvénytelenítette a gólt, mert támadták a kapust. Továbbra is a Javor vezetett. Hazai szabadrúgás következett, de Đogatović, a vendégek kapusa kipofozta a labdát. Közben viszont leütötte Denićet, amiért a bíró 11-est ítélt a Radnak. A sértett állt a labda mögé, rá is lőtt - és Đogatović kivédte. Folyamatosan támadt a Rad, Vico lőtt rá, kimaradt. Lutovac fejelt rá, a kapus elkapta. Egy távoli hazai bomba fölément. Megint Lutovacnál volt a labda, beívelt, de mindenki lemaradt róla. Végül a 79. percben Bainović egy szabadrúgásból lőtt bombagóllal kiegyenlített a hazaiaknak. (1:1) A meccs hátralévő részében még egy Rad-akció volt, Rodić lőtte fölé.

 

A forduló zárómérkőzése a várva-várt örökrangadó volt a Crvena Zvezda és a Partizan között. A szerb sporttörténészek által gondosan számon tartott, a jugoszláv és szerb futball történetének 153. örökrangadója egy rettenetesen feszült, ideges, indulatoktól sem mentes, szikrázó meccset hozott, ahol futball alig volt, pankráció viszont annál több.

Azt hozzá kell tenni, hogy a hangulat fantasztikus volt. Mind a két csapat szurkolótábora kitett magáért.

Delije (Hősök) - a Crvena Zvezda szurkolótábora

 

Grobari (Sírásók) - a Partizan szurkolói

 

A Partizan hozta az első helyzetet, egy szöglet után Leonardo kapta a labdát, a lövését a kapus az utolsó pillanatban védte. A Zvezda a 13. percben próbálkozhatott, Boakye lövését blokkolták a védők. Utána a 17. percben megint a hazaiaknak lett helyzete, Ruiz lőtt rá, de a kapu helyett az egyik reklámtáblát találta el. Akció ezen kívül nagyon kevés volt, a Zvezda tartotta ugyan a labdát, de leginkább csak hátul passzolgattak egymásnak a védők.

A 34. perc hozta a mérkőzés - és valószínűleg az egész forduló - legvitatottabb pillanatát. Támadott a Zvezda, Anđelkovićnál volt a labda, ő küldte előre Ruiznak. Ruiz a kapu felé futott, felért az alapvonalig, ott a labda kisodródott az alapvonalon. A bíró nem fújt. Több Partizan-játékos feltartott kézzel jelezte, hogy kint volt a labda és kirúgás következne, de a játékvezető sípja néma maradt. Ruiz közben beküldte középre a labdát Kangának, a gaboni játékos pedig belőtte. (1:0)

Itt van az ominózus jelenet:

A mérkőzés még feszültebb lett, még több lett a lökdösődés, a verekedés, meg a beszólogatás (néhány közeli képen lehetett látni, ahogy a játékosok sziszegik egymásnak a szerb nyelv legzamatosabb kifejezéseit). A 40. percben a hazaiaktól Plavšić kétszer is próbálkozott, először a védők blokkolták, utána fölélőtt. A Partizannak a hosszabbításban jutott egy szabadrúgás, Leonardo bombáját a kapus hatástalanította. A második félidő elején a Partizan többet támadott. Először Leonardo beívelését lőtte rá Đurđević, a kapus elkapta. Utána egy szöglet után Ostojić fejelt rá, fölé. Miletić is fölélőtt, utána Leonardo is, majd kicsivel később az ő passzát küldte fölé Đurđević. A Zvezdának a 61. percben volt egy támadása, Ruiz lőtte mellé. Utána hosszú percekig csak egymást aprította a két csapat. A 69. percben egy Partizan-szabadrúgás után Leonardo lőtt mellé. A Zvezda a 71. percben támadott, de a kapus védett. Ezen kívül alig-alig volt akció. A labda mintha nem is érdekelt volna senkit, akkora volt a pályán a feszültség. Már jócskán a vége felé járt a mérkőzés, amikor a Partizan csapatkapitánya, Vulićević vágtatott fel a jobb oldalon és küldte be középre, ahol Đurđevićet fogta épp szendvicsbe két Zvezda-védő. A fiatal csatár azonban nem jött zavarba, miközben a védőkkel tuszkolódott, befejelte a labdát a hálóba. (1:1) A mérkőzés hátralévő részében egyre jobban és jobban nőtt a feszültség, aztán a játékvezető három perc hosszabbítás után lefújta a rangadót.

 

A következő forduló március 8-án, szerdán lesz.

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 61 pont

2. Partizan 55 pont

3. Vojvodina 54 pont

4. Mladost 38 pont

5. Napredak 36 pont

6. Radnički Niš 36 pont

7. FK Spartak 33 pont

8. FK Javor 33 pont

9. FK Voždovac 31 pont

10. Čukarički 29 pont

11. Metalac 26 pont

12. Rad 25 pont

13. OFK Bačka 21 pont

14. Radnik 21 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 16 pont

 

Elmaradt mérkőzés a 22. fordulóból: Metalac - Radnik 3:1

Elolvadt a hó Gornji Milanovacban, megrendezhették a tavaszi szezon első hétvégéjének elmaradt mérkőzését. A hazaiaké volt az első helyzet, Tomić lövése ment mellé. Utána a Radnik is próbálkozhatott, de Adamović lövése éppen hogy elkerülte a kaput. A Metalacnak több próbálkozása is volt, a rendkívül aktív Rovčanin folyamatosan vitte fel a labdát és ívelte be a többieknek, de egyszer sem sikerült betalálni a Radnik kapujába. Aztán a vendégek futhattak fel kontratámadásra, Arsenijević robogott fel és passzolt Adamovićnak, aki fölélőtte. Majd a túloldalon Rovčanin beívelését lőtte bele Jovanović a kapusba. Aztán a Radnik támadott, de Dorić passzát föléfejelte a Radnik támadója. A második félidő 55. percében jött el aztán a nagy pillanat: a Metalac szabadrúgást kapott kb. 17 méterre a kaputól. Mijić rálőtte és be is talált. (1:0) A 63. percben jött az egyenlítés, Arsenijević passzolta a labdát Stankovićnak, aki az ötösről belőtte. (1:1) A Metalac tovább támadott, nem is hiába: a 72. percben a 18 éves Nikola Čumić kapott hatalmas indítást. Egyedül vágtatott a kapu felé, átemelte a labdát a kifutó kapuson és besétált a labdával a hálóba. (2:1) A vendégek hevesen lest reklamáltak, kis ideig állt is a játék, mert a Radnik kispadjánál eléggé magasra csaptak az indulatok. Végül folytatódhatott a meccs, a Radnik kétszer is próbálkozhatott, mindkétszer eredménytelenül. Először Zlatanovićot blokkolták a hazai védők, utána Radović lőtt alig mellé. Utána a 81. percben Jovanović kapta az indítást, rá is lőtt, a labda a kapus kezéről pattant be a hálóba. (3:1) A Metalac itt még mindig bírta a hajrát, Tomić passzolt Jovanovićnak, de Čančarević kapus itt már védett. A legvégén a Radnik rohamozott, a Metalac kapusa kétszer is nagyot védett.

 

A bajnokság pénteken folytatódik a 24. fordulóval. Szombaton 18:00 órakor kezdődik a Crvena Zvezda és a Partizan 153. örökrangadója; ezt a rangadót a Balkán, de talán egész Európa legnagyobb futballrangadói között emlegetik. 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 60 pont

2. Partizan 54 pont

3. Vojvodina 51 pont

4. Mladost 38 pont

5. Napredak 36 pont

6. Radnički Niš 33 pont

7. FK Spartak 33 pont

8. FK Javor 32 pont

9. FK Voždovac 28 pont

10. Metalac 26 pont

11. Čukarički 26 pont

12. Rad 24 pont

13. Radnik 21 pont

14. Borac 18 pont

15. OFK Bačka 18 pont

16. Novi Pazar 13 pont

 

Szuperliga, 23. forduló (2017. február 25-26.)

A forduló nyitómérkőzésén a papírforma érvényesült: a Crvena Zvezda idegenben is simán verte az OFK Bačkát. Noha a hazaiak kezdtek jobban - már a 2. percben kapura küldtek egy szabadrúgást, csak túl magasra sikerült a lövés - az 5. percben Boakye már be is lőtte a Zvezda első gólját. (0:1) A ghánai játékos roppant lendületesen játszott, a gól után még kétszer rátűzte, de kimaradt. Harmadszorra már sikerült: a 37. percben belőtte. (0:2) A második félidő 53. percében 11-est kapott a Crvena Zvezda - a holland Donald állt a labda mögé, de a büntetőlövés végül a keresztlécen csattant. Végig a vendégek irányítottak, a Bačkának talán egy helyzetre futotta, végül a kegyelemdöfés a hosszabbításban érkezett: a 90+2. percben óriásit védett Konovalov, a hazaiak orosz kapusa, de a kipattanó labdát Adžić egy ollózó lövéssel a kapuba vágta. (0:3)

 

Gól nélküli döntetlent hozott a Novi Pazar - Metalac találkozó. Izgalmas meccs volt, rengeteg helyzettel, amik viszont kivétel nélkül kimaradtak. Először a hazaiaktól Knežević lőtt rá, a szurkolók már gólt kiáltottak, de a labda milliméterekkel a kapu mellett csorgott ki a pályáról. Nem sokkal később szóról-szóra ugyanezt eljátszotta a Metalac is. (Közben többször is emlegettem - nem éppen polkorrekt kontextusban - a Metalac mezének a tervezőjét; nem tudom, kinek az ötlete volt a fehér alapon világoskék mezszám, de aki ezt kitalálta, annak a kedves mamáját, azt.) Majd a Novi Pazartól Vasilić és Milojević kényszerítőztek, majd Vasilić lőtt, a védőknek sikerült kikotorni. Aztán két Metalac-helyzet is kimaradt, majd a Novi Pazartól érkezett egy lövés, amit a Metalac kapusa lábbal (!) védett. A második félidőben kis híján öngólt szerzett a Metalac, végül az utolsó percben sikerült menteni. Utána a vendégek próbálkozását tisztázta Marić. A végén egy Novi Pazar-szöglet után Tasić lövése kerülte el milliméterekkel a kaput.

 

Az FK Javor - Spartak találkozó már sokkal több gólt hozott. A még mindig helyenként havas pályát főleg a vendégek uralták; Glavčić már a mérkőzés elején megmutatta magát egy kapuralövéssel, kár, hogy fölément. Majd Ivanović ívelte be a labdát a Javor kapuja elé, de az érkező szabadkai játékos lövése a keresztlécet találta el. Aztán - még mindig csak a 21. percben voltunk - egy Spartak-szabadrúgás után Kerkez hatalmas gólt fejelt a suboticaiaknak (0:1). A 36. percben a hazaiaktól M'futila egy jól irányzott fejesgóllal kiegyenlített (1:1). A félidőben még egy helyzet volt, a Spartaktól Mudrinski fejelt mellé. A második félidő 58. percében aztán a szabadkai Jovović kapta a labdát és máris újra vezetett a Spartak (1:2). Két perccel később újra a Spartaknál volt a labda. Ivanović vágott le nagy sprintet a jobb oldalon, beívelte a 16-osra, de ott az egyik vendégjátékost felrúgta valamelyik ivanjicai védő. 11-es; Mudrinski belőtte, de a bíró visszafújta a lövést, mert a Javor egyik játékosa még a sípszó előtt belépett a büntetőterületre. Mudrinski másodszor sem hibázott; ezt a lövést a játékvezető már megadta (1:3). A mérkőzés vége felé a Javornak volt több helyzete: a 72. percben Ristovski ívelt be, a szabadkaiak kapusa még bele tudott piszkálni, de elkapni már nem sikerült. Tripković lecsapott a labdára és belőtte (2:3). A hátralévő időben folyamatosan, végig a Javor támadott, de mindegyik helyzetük kimaradt, a három pont így Szabadkára került.

 

Fordulatos, harcos meccset hozott a Radnički Niš - Voždovac mérkőzés. Erősen kezdtek a hazaiak, Noma kétszer is veszélyeztette a kaput, de nem sikerült betalálnia, aztán Stojanović cselezett egy sort, de a lövését a kapus elkapta. Utána megint ő próbálkozott, de a kapus újból elkapta a beívelését. Utána Perendija szabadrúgását kellett védenie Popović kapusnak. Itt jött a vendégek első igazán veszélyes helyzete: Krošić ívelt be jobbról, Zec rálőtt, mellé. A 42. percben már a niši Travančić kapta az indítást. Nekiiramodott és a kiszaladó kapus mellett belőtte. (1:0) A második félidőben egyből a középkezdés után elbambult a teljes Voždovac, Kojić meg is indult, rá is lőtte, fölé. Majd a vendégek próbálkozhattak, Zec passzolt Putinčaninnak, de ez is fölément. Aztán a 66. percben a hazaiaktól Arsić ugrott ki a róla teljesen megfeledkező védők mögül. Teljesen egyedül felloholt a kapuig és hatalmas gólt lőtt. (2:0) Utána a Radničkinak még volt egy helyzete, Kojić elől húzta le a kapus a labdát. A Voždovacnak mindössze egy árva próbálkozásra futotta, de az is kimaradt.

Egy maroknyi, lelkes Voždovac-szurkoló a niši Čair stadionban. Glavu gore - fel a fejjel

 

Viszonylag eseménytelenre sikerült a Radnik - Mladost mérkőzés. A Radnik már a 4. percben megszerezte a vezetést Arsenijević góljával. (1:0) A Mladost utána többször is próbálkozott, először Jovanović kapott egy nagy passzt, meg is indult, de a kapus védett. Utána Bojović lőtt rá a vendégektől, Čančarević kapus azt is kivédte. (Ritka unalmas mérkőzés lehetett, az összefoglalóban lehetett látni, ahogy a szurkolók inkább a telefonjaikat babrálják a meccs közben.) A Radniktól Dorić lőtt rá messziről, fölé. Majd az első félidő végén, a 40. percben Gavrić kapott egy hosszú indítást, maga mögött hagyott mindenkit, felfutott a kapuhoz és belőtte a Mladost egyenlítő gólját. (1:1) A félidő legvégére még maradt egy hazai helyzet, Radović ívelt be, Dorić rá is mozdult a labdára, de lerántották. A hazaiak 11-est reklamáltak, de a bíró hajthatatlan volt. A második félidő még ennél is kevesebbet hozott: a vendégektől Tumbasević szabadrúgását fejelték ki a védők, majd a hazaiaktól Golubović ívelt be, de Čečarić lemaradt róla.

 

A Čukarički a Napredakot fogadta. A Napredak megpróbálkozott egy gyors letámadással az elején, de a hazaiak gyorsan felvették a ritmust és hamar teljes mezőnyfölényben lettek. Két villámgyors helyzetük is volt, majd Bogosavac egy hatalmas szólót vágott le, végül a 16-oson belül elcsúszott. Egy nagy Čukarički védelmi hiba után lett volna a Napredaknak lehetősége megszerezni a vezetést, de Gobeljić próbálkozását a kapus védte, majd N'Diaye lövését blokkolták a védők. Vukanović is kapott egy indítást, fel is futott a kapuig, rá is lőtte, fölé. A második félidőben is a hazaiak hozták egymás után a helyzeteket. Először Fofana fejelt rá, a kapus védett. Aztán Ožegović lőtte fölé. Aztán a 62. perc körül a Napredak is összehozott egy támadást, a kapusnak kétszer is nagyot kellett védenie. Utána folytatódott a Čukarički nyomasztó fölénye. Dočić szabadrúgását valaki fejjel továbbtolta, a kapus védett. Fofana kapott megint egy passzt, rá is lőtt, mellé. Végül a 73. percben Jevtić passzolt Ožegovićnak. Ő továbbküldte Kajevićnek, a montenegrói játékos pedig belőtte. (1:0) A kruševaciak lest reklamáltak, de annyira hevesen, hogy a bíró végül a partjelzővel tartott kupaktanácsot, de végül érvényesnek ítélte a gólt. Innentől kezdve a Napredak támadott folyamatosan, de Beljić lövését blokkolták a védők, N'Diaye közvetlen közelről hagyta ki, aztán Beljić egy távoli lövéssel próbálkozott, azt meg a kapus kapta el. 

Jelenet a mérkőzésről: Ognjen Ožegović

 

Borba 💪 Ozegovic #51 - karakter ⚽🙏🏻 #fkcukaricki #football #fkc #superligasrbije ⚪⚪⚫️

A post shared by FK Cukaricki (@fkcukaricki) on

 

Izgalmas, lendületes találkozó lett a Partizan - Borac mérkőzés. A meccs előtt a Partizan szurkolói ezzel a transzparenssel üzentek a csapat brazil játékosának, Everton Luiznak, akit az előző, Rad elleni meccsen súlyosan rasszista incidens ért:

Svi smo mi, Evi!!! - Mi mind Evi (Everton) vagyunk!!!

 

Az első félidőben a Borac végig bunkerfutballt játszott, teljesen beszorultak a 16-osuk köré. Ennek ellenére a Partizan simán feltörte a "reteszt" és a 26. percben Vulićević beadását a berobbanó Kosović a kapuba küldte (1:0). A Borac néha kontratámadásokkal próbálkozott (nem sok sikerrel), a Partizan viszont a 34. percben 11-est kapott, miután Ignjatijević a 16-oson belül ellökte Jankovićot. A büntetőt a csapat másik brazil játékosa, Leonardo higgadtan belőtte. (2:0) A Boracnak a 41. percben volt az első említésre méltó helyzete: egy szöglet után Tiago fejelt rá, a kapus védett, aztán egyből Mihajlović is rálőtt, de Kljajić kapus azt is kivédte. A második félidőben már nyitottabbá vált a mezőny, de a Boracnak így sem jutott sokkal több helyzet. Leonardo cselezett a 16-oson belül, rá is lőtt, szögletre hárítottak a védők. Majd Tawamba is rálőtt, de az ő lövése jócskán fölément. A 65. percben viszont a Borac kapott 11-est: Janković lerántotta Tiagot úgy, hogy sikerült pont a 16-os vonalán belül szabálytalankodni. A büntetőt Mihajlović értékesítette. (2:1) A továbbiakban is a Partizan akarata érvényesült: Leonardo szabadrúgásánál nagyot védett a čačaki kapus, majd a Partizan fiatal játékosa, Nemanja Mihajlović kétszer is felszáguldott a bal oldalon. Egyszer beívelte, akkor Janković fölérúgta, utána már inkább saját maga cselezett be középre, de akkor meg a kapus védett. A vendégek mindössze egyetlen helyzetet tudtak kidolgozni a meccs vége felé, Punoševac fölélőtte.

 

Az utolsó meccs a Vojvodina - Rad találkozó volt. Az első gól már a 4. percben érkezett: a végig fantasztikus teljesítményt nyújtó Filip Malbašić érkezett a bal oldalon és küldte be középre, ott Meleg befejelte. (1:0) A Rad részéről Lutovac próbálkozott, de a beívelést föléfejelte. Az újvidékiek aktívabbak, harcosabbak voltak; Malbašić cselezett és lőtt rá, mellé. Utána a 37. percben Babićot indította, ő pedig hatalmas gólt lőtt. (2:0) Kicsivel később maga Malbašić is kapura küldött egy bombalövést, de azt a kapus hárította. A Rad már a második félidőben tudott szépíteni: Lutovac küldte kapuba az érkező beívelést (2:1) A vendégek tovább próbálkoztak: egy távoli bombájukat a kapus kivédte, utána Rodić lőtt rá, a kapus védte ezt is, a labda Lutovac elé pattant, az ő lövését a gólvonalról mentették a védők. Majd az 59. percben Trujić passzolt Babićnak, ő Malbašićhoz küldte tovább, Malbašić pedig valami elképesztő szögből hatalmas gólt lőtt a hosszú sarokba. (3:1) Az újvidékiektől még Antić eresztett rá egy távoli bombalövést, a kapus védett, majd a 76. percben érkezett a vendégek újabb - egyben utolsó - gólja Miloševtől. (3:2)

 

Szuperliga, 22. forduló (2017. február 17-19.)

Szerbiában nincs futballhétvége balhé nélkül. A tavaszi idény nyitófordulója sem múlt el úgy, hogy ne lett volna botrány, anyázás meg egymásra mutogatás. De menjünk szépen sorjában.

 

Pénteken a Mladost - Radnički Niš mérkőzéssel vette kezdetét a szezon. Kevés értékelhető momentum volt a meccsen; durvaságba hajló küzdelem sok volt, futball alig. A Radnički fegyelmezettebben játszott, több helyzetük is volt, de egyet sem tudtak kihasználni. A 78. percben a nišiek játékosa, Perendija fellökte Jovanovićot a 16-oson belül. A játékvezető azonnal a 11-es pontra mutatott, Bojović állt a labda mögé és higgadtan belőtte (1:0). A Radničkinak a 82. percben alkalma adódott az egyenlítésre: Stojanović lövése pattant meg a lučaniak egyik játékosának a kezén, a bíró itt is rögtön 11-est ítélt, de Arsić lövését megfogta a kapus Nemanja Krznarić. A Radnički a meccs utolsó perceiben kétségbeesetten rohamozott, de nem sikerült kiegyenlíteniük, maradt az 1:0 a hazaiak javára.

 

Alsóházi rangadót hozott a szombat első meccse, a Borac fogadta az OFK Bačka csapatát. Igazi rangadó volt, küzdelmes, hajtós, sok-sok helyzettel mindkét oldalon. A mérkőzés legelején a Borac tűzijátékot rendezett a palánkaiak kapuja előtt, a Bačka válasza egy távoli lövés volt nem sokkal később. A 24. percben a čačakiaktól Jovanović lőtte a labdát a felső hálóra, majd Ignatijević szabadrúgását tolta tovább Tiago, Drašković alig lőtte mellé. A második félidőben a palánkai csapat kezdett erősebben, aztán az 52. percben a Borac gólt szerzett, de a partjelző lest lengetett, a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Szinte szóról-szóra ugyanez lejátszódott 6 perccel később a másik oldalon, a Bačka gólját is érvénytelenítette a bíró les miatt. Végül a 66. percben már sikerült egy érvényes találatot szerezni: a Borac játékosa, Tiago kapta az indítást, meg is indult a bal oldalon, majd beívelt középre, ott Jovanovićnak már csak be kellett vele sétálnia a kapuba. (1:0) A meccs hátralévő részében a hazaiak voltak fölényben, a Bačkának egyetlenegy helyzete volt csak, nem tudták kihasználni.

 

0:0-ás döntetlent hozott a Napredak - Voždovac találkozó. A mérkőzést végig a Napredak irányította, sokkal több helyzetük volt, de egyet sem tudtak kihasználni, ez főleg annak volt köszönhető, hogy a vendégek kapusa, Zoran Popović többször is bravúrral védett. A 85. percben a Voždovac játékosa, Sinđić lerántotta a 16-osnál a Napredak egyik játékosát, és mivel már volt egy sárgája, a játékvezető leküldte a pályáról.

 

A következő mérkőzésen az éllovas fogadta a sereghajtót: a Novi Pazar a Crvena Zvezda otthonába látogatott. A Zvezda félgőzzel is simán nyert 2:0-ra a végig elszántan küzdő novi pazariak ellen, akiknek külön a becsületükre legyen mondva, hogy 40 percig kibírták kapott gól nélkül úgy, hogy a Zvezda gyakorlatilag végig egykapuzott, a Novi Pazar a felezővonalig is csak nagy ritkán jutott el. A 40. percben Plavšić küldött egy távoli lövést a Novi Pazar kapuja felé, a labda pedig egész egyszerűen átcsúszott Živković kapus kezei között (1:0). A második gól a 81. percben érkezett, egy szabadrúgás után Petković elé pattant a labda, ő pedig egyből be is fejelte a hosszúba.

Crvena Zvezda-szurkolók a Novi Pazar elleni meccsen

 

 

A szombati utolsó találkozó a Čukarički és a Javor között zajlott. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a vendégek a 35. percben vezetést szereztek Amanović góljával (0:1). Aztán a második félidőre a Čukarički felszívta magát, sokkal többet támadtak és ennek meg is lett az eredménye. A 63. percben Ožegović kiegyenlített (1:1), majd a 82. percben Jevtić megszerezte a hazaiak győztes gólját (2:1).

 

Vasárnapra két mérkőzés maradt a fordulóból, az első a kisebb fővárosi rangadónak számító FK Rad - Partizan találkozó volt. Maga a mérkőzés harcias volt, temérdek durvasággal. A Partizan végül 0:1-re nyerte a találkozót, Đurđević egy szöglet után vágta be a labdát a hálóba, de maga a meccs és az összes eseménye eltörpül a találkozó végén kitört balhé mögött. A Rad szurkolói egész végig a mérkőzés alatt durva, rasszista szitkokat szórtak a Partizan brazil játékosa, Everton Luiz felé (állítólag a pályán a Rad játékosai erre még rá is tettek egy lapáttal). A brazilnál pedig elszakadt a cérna, a lefújás után odaszaladt a Rad szurkolói elé és egyértelművé tette, hogy szerinte mit csináljanak, kivel és hogyan. Négy (!!!) Rad-játékos ugrott egyszerre Evertonnak (Ćulum, Denić, Ljubinković és Maraš) és kitört a tömegverekedés. Végül a rohamrendőröknek kellett szétválasztani a verekedőket, Everton pedig könnyezve hagyta el a pályát.

A dolog itt nem ért véget. A világsajtó azonnal felkapta az esetet, brit, német, brazil, osztrák és paraguayi sportlapok mind arról cikkeztek, hogy Evertont súlyosan rasszista inzultus érte a Rad elleni mérkőzésen.

A két kép, ami bejárta a világot: a könnyeivel küszködő Everton Luiz, és amint a kapus, Filip Kljajić vigasztalja

 

Itt pedig egy videó az incidensről:

 

Ezek után a Rad vezetősége kiadott egy meglehetősen furcsa sajtóközleményt, amelyben egyfelől a felelősséget úgy, ahogy volt Everton Luizra hárították, másfelől kikérték maguknak azt a "médiahájpot", ami az ügyet körülvette. Természetesen a Partizan is kiadott egy közleményt, amelyben egyrészt elhatárolódott a Rad-szurkolók rasszista megnyilvánulásaitól, másrészt biztosították Everton Luizt a klub támogatásáról. (Marko Nikolić, a Partizan vezetőedzője mindenesetre a meccs után elmondta, hogy Everton a meccs végén a Rad-szurkolók felé tett egyértelmű gesztusai miatt mindenképpen számíthat valamilyen büntetésre a klubtól, de hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy a Rad szurkolóit is meg fogják büntetni.) A Szerb Labdarúgó Szövetség pedig "további intézkedésig" lezárta a Rad stadionját, így a csapat az elkövetkező hazai mérkőzéseit valószínűleg zárt kapuk mögött fogja játszani.

 

A forduló utolsó meccse vajdasági rangadó volt, ahol a vendég Vojvodina kiütéses győzelmet aratott a végig bátran játszó Spartak ellen. A gólzápor már az 5. percben elkezdődött, amikor az újvidékiektől Dejan Meleg betalált (0:1). A szabadkaiaknak több helyzetük volt, de egyet sem sikerült kihasználniuk. A második félidőben a Vojvodina tovább növelte az előnyét, Stefan Babić lőtt egy újabb gólt az 54. percben (0:2), a továbbra is offenzíven és lelkesen játszó Spartak három perccel később szépített Mudrinski góljával (1:2). De hiába volt a lelkesedés meg a sorra kidolgozott helyzetek, egyet sem sikerült értékesíteniük. A Vojvodina ellenben még kétszer eredményes volt: Malbašić az 59. percben megszerezte az újvidékiek 3. gólját, ugyanígy a 86. percben Maslać (1:4).

Firma - a Vojvodina szurkolótábora Szabadkán

 

A Metalac - Radnik mérkőzést a rossz idő miatt elhalasztották, a találkozót várhatóan március 1-jén játsszák le.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 57 pont

2. Partizan 51 pont

3. Vojvodina 48 pont

4. Mladost 37 pont

5. Napredak 36 pont

6. FK Javor 32 pont

7. Radnički Niš 30 pont

8. FK Spartak 30 pont

9. FK Voždovac 28 pont

10. FK Rad 24 pont

11. Čukarički 23 pont

12. Metalac 22 pont*

13. Radnik Surdulica 20 pont*

14. OFK Bačka 18 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 12 pont

 

Nincs már sok hátra...

...és végre-valahára kezdetét veszi a tavaszi szezon. Pénteken, február 17-én, 17:00-kor Dragiša Jovanović játékvezető sípjelére elkezdődik az idény első meccse, a Mladost - Radnički Niš találkozó. Sikerült, kibírtuk ezt a rémesen hosszú téli szünetet, mindenki gyűljön össze egy nagy, csoportos ölelésre.

csoportos ölelés

(kép: partizan.rs)

Persze nem lenne szerb futball-liga, ha nem lenne néhány erőteljesebb epizód itt, az utolsó napokban, miközben a csapatok már mind lejátszották az utolsó felkészülési meccseket és haza is tértek az edzőtáborozásból. A Crvena Zvezda két mérkőzést játszott le az elmúlt napokban. Az első az ukrán Zirka ellen volt, azt a meccset simán nyerte a szerb csapat 6:2-re. Boakye mesterhármast lőtt (a 7., a 45. és az 58. percben szerzett gólt), Plavšić is betalált kétszer (a 22. és a 33. percben), még Milićnek is összejött egy találat a 79. percben.

A második mérkőzés viszont annál érdekesebb volt. Ott az orosz FC Volgar Astrakhan volt a belgrádiak ellenfele. A mérkőzés 3:3-as döntetlent hozott, viszont annyi gyanús körülmény merült fel a meccs körül, hogy arra még a sportfogadások tisztaságát felügyelő szervezet, a Federbet is felkapta a fejét. Állítólag orosz bukmékerek a meccs elején 1.30-ra tartották a meccs odds-át. A 13. percben (0:0-ás állásnál) ez 1.27-re változott. A Zvezda a meccs 74. percében már 3:1-re vezetett, majd váratlanul a Volgar az utolsó öt percben kiegyenlített. Az orosz fogadóirodáknál pedig az odds - hogyan, hogyan sem - 3+-ra változott, ahogy a mérkőzés telt.

 

What do you think if the score is 1:0 in a first half, and odds “over 2.5” are just 1.30? Really strange. But happens...

Posted by Federbet on Sunday, February 12, 2017

 

A mérkőzés összefoglalóját ide kattintva lehet megnézni. Hivatalos intézkedés egyelőre nem történt, a Crvena Zvezda sem reagált még a történtekre.

 

A másik csapat a Čukarički volt, ahol ha fogadási botrány nem is, de egy "sima" botrány mindenképpen beárnyékolta az Olimpia Satu Mare elleni mérkőzésüket. A mérkőzés 79. percében, 1:0-ás Čukarički-vezetésnél (Fofana lőtte a gólt a 26. percben) a szatmárnémetiek edzője leparancsolta a pályáról a csapatát egy állítólagos meg nem adott 11-es miatt, és ezek után már nem is voltak hajlandóak visszajönni a pályára. Itt látható a mérkőzés összefoglalója, 14:30-nál kezdődik az az akció, ami az ominózus esettel ért véget. (Ha hangot adhatok a véleményemnek: ha egy bíró megeszi ezt az ordas műesést, akkor inkább hagyja abba a játékvezetést és menjen el kötéltáncosnak.)

Félve kérdezem innen a partvonal mellől: vajon a román bukmékerek mekkora odds-szal mérték az Olimpia esetleges egyenlítését 11-esből a meccs utolsó 15 percében?...

 

A Vojvodina is két meccset játszott le; először a Radnik csapatát fogadták és tőlük - nem kis meglepetésre - kikaptak 1:2-re. (Gólszerzők: Zličić - 75., ill. Gojković - 33.,  Jovanović - 75.). Utána a 2. ligás BŠK Borča csapatával játszottak, az már simább mérkőzés volt, 4:0-ra nyertek az újvidékiek Antić (31., 74.), Stefan Babić (47.) és Stamenović (77.) góljaival.

Fogalmam sincs, mit rágcsálhat Nikola Kovačević, a Vojvodina középpályása, de biztos nagyon finom.

 
Posted by FK Vojvodina - ФК Војводина on Saturday, February 11, 2017

 

 

A Partizan az orosz Urallal találkozott. A meccs 2:0-ás győzelmet hozott a belgrádiaknak; az első gólt Leonardo szerezte a 77. percben, a másodikat Uroš Đurđević lőtte a 88. percben egy fantasztikus, ollózó mozdulattal, egyenesen a hosszúba.

 

A Rad a litván Atlantas csapatával találkozott, a szerbek 1:0-ra győztek Rodić 35. percben lőtt góljával.

A Novi Pazar elszenvedte első (és egyetlen) vereségét a felkészülési idény alatt. A Rudar Pljevlja együttesével játszottak, a montenegróiak 1:0-ra nyertek egy 11-essel a 44. percben.

 

Sastav : FK Novi Pazar Niciforovic , Knezevic , Ignjatovic , Vasilic , Maric , Plavsic , Sindjic , Krstic , Vusljanin , Milojevic , Markovic

Posted by Fk Novi Pazar - Zvanična stranica on Saturday, February 11, 2017

 

A Voždovacnak is volt egy érdekes meccse. Ők a 2. ligás Sinđelić Beograd csapatát fogadták, a mérkőzés szigorúan zárt kapuk mögött folyt. A meccset a Sinđelić 2:0-ra nyerte. 

A Borac két meccset játszott, az elsőt a Metalac ellen, amelyet a čačakiak nyertek 1:0-ra (gólszerző: Marković, 70.). Utána a 3. ligás Radnički 1923 volt az ellenfelük. Azon a meccsen a Borac tartalékcsapata játszott, Mladed Dodić vezetőedző a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy azoknak a játékosoknak is szeretne lehetőséget adni, akik a korábbi mérkőzéseken nem szerepeltek annyit. A Borac így is simán nyert 4:1-re, gólszerzők: Sajčić (6.), Savić (30.), Ivanov (65.), Tripković (80.), ill. Varjačić (12.)

A Napredak a 2. ligás Radnički Pirot csapatával játszott, a kruševaciak 2:1-re győztek, gólszerzők: Kasalica (8.), Stanojević (77.), ill. Ristov (65.).

 

Van néhány átigazolási hír is. A Crvena Zvezdához érkezett a 19 éves brazil jobbhátvéd Viveiros.

 

A Napredak leigazolta a 19 éves grúz-orosz csatár Daur Kvekveskirit. Az OFK Bačka (a Sportski Žurnal szerint) legalább 10 játékost igazolt (!!!) az elmúlt időszakban, bár a napilap információi szerint legalább ugyanennyien távoztak is Palánkáról.

A végére pedig két hír: elmérgesedni látszik a Radnički Niš és a Crvena Zvezda huzavonája Milan Pavkov átigazolása ügyében. A nišiek csatára most szerződött a belgrádiakhoz, a vételára - a Radnički által közzétett dokumentumok szerint - 300 000 euró volt, amiből Nišben még egy dinárt sem láttak. A Radnički a dolgot jogi útra terelte, a Zvezda pedig csak most reagált hivatalosan a dologra, de csak annyit közöltek, hogy "nem létező problémáról" van szó, a tartozásuk mint olyan nem is létezik. (A nišiek továbbra is kitartanak az igazuk mellett.)

A másik pedig az, hogy a Szerb Labdarúgók Érdekképviselete (Nezavisnost) öt élvonalbeli csapat - a Crvena Zvezda, a Borac, a Vojvodina, a Radnički Niš és a Novi Pazar - bankszámláját zárolta azok súlyos tartozásai miatt. A felhalmozott adósság 11 és 141 millió dinár (kb. 27 és 353 millió forint) között mozog a kluboknál. Ezek nagy része adótartozás (a szerb állam, illetve a klubot fenntartó önkormányzat felé), kisebb részük közműtartozás. 

 

Felkészülési meccsek és hírek végtelen sora

Jövő hét végén elkezdődik a szerb bajnokság is, a csapatok már a téli felkészülés utolsó simításait végzik. Szinte mindenki lejátszott egy, de inkább több barátságos/felkészülési mérkőzést, egymás után érkeznek haza az edzőtáborból, egy-két elszántabb együttes még bevállal egy hétvégi edzőmeccset. A Partizan csapata két mérkőzést játszott az elmúlt napokban. Először az ukrán Zirka Kropyvnytskyi (meg ne kérjetek, hogy kimondjam a nevüket) volt az ellenfelük, őket sima játékkal győzték le 4:0-ra. Gólszerzők: Janković (37.), Leonardo (54.), Đurđević (58., 64.).

Utána a bolgár Levszki Szófia ellen játszottak, velük 1:1-es döntetlen lett a végeredmény. A vezetést a bolgárok szerezték meg Prohaska góljával az 57. percben, a belgrádiak a 69. percben egyenlítettek Jovanović góljával. Ez utóbbi, bolgárok elleni meccs volt a 800. alkalom, hogy a klub legendás játékosa és csapatkapitánya, Saša Ilić magára ölthette a Partizan mezét. A találkozó után a csapat egy kis ünnepség keretében köszöntötte az idén 40 éves játékost. A képen a vezetőedző, Marko Nikolić (aki egyébként fiatalabb Saša Ilićnél...) hozza a tortát a 800-as számmal, Saša Ilić mögött pedig a hátvéd Strahinja Bošnjak vidámkodik, aki jövő héten lesz 18 éves.

 

A Crvena Zvezda az Aris Limassollal játszott barátságos meccset, a belgrádiak 3:1-re győztek. Gólszerzők: Boakye (39., 59.), Ruiz (84.), ill. Paklou (17.).

Jelenet a mérkőzésről, a képen a ghánai Richmond Boakye.

 

Boaći, dvostruki strelac u pobedi od 3:1 protiv Arisa iz Limasola #fkcz #czv #crvenazvezdafk #zvezda #pripreme #kipar

A photo posted by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

Ide tartozik még az a hír is, hogy a Zvezda hátvédje, Mihailo Ristić sérülés miatt legalább három hétre kidőlt.

 

A Radnički Niš programja is elég sűrű volt. Először a helyi Antalyasporral találkoztak. A török csapat 3:1-re legyőzte a nišieket, gólszerzők: El-Kabir (41., 81.), Mota (73.), ill. Noma (33.)

Piros mezben a Radnički

Antalyaspor - Radnički Niš

(kép: fkradnickinis.rs)

A niši csapat ezután a német regionális ligában játszó Rot-Weiss Wittlich csapatával játszott és - nem kis meglepetésre - a találkozó 2:2-es döntetlennel végződött. A szerbektől Ranđelković (6.) és Popara (65.) szerzett gólt, a németek a 70. és a 82. percben találtak be. 

Végül az üzbég Pakhtakor Tashkenttel is lejátszottak egy barátságos meccset. Ez is döntetlen lett (1:1), Mrkić 11-esből szerzett gólt a 22. percben, az üzbégek a 80. percben egyenlítettek. Ezzel a Radnički Niš törökországi edzőtáborozása véget is ért, a csapat ma jön haza.

 

A belgrádi FK Rad is három mérkőzésen van túl. Először az orosz Ural volt az ellenfelük, velük 1:1 lett a végeredmény (Denić megszerezte a vezetést a 68. percben, Pavliscsenkó a mérkőzés legutolsó percében egyenlített).

A következő mérkőzést a ciprusi Aslis ellen játszották. A Rad 4:2-re nyert, bár nem volt annyira sima a mérkőzés. A belgrádiak már a 8. percben megszerezték a vezetést Denić góljával, a ciprusiak a félidő végén kiegyenlítettek (Andoniu, 42.). A második félidőben a vezetést is átvették, Markus lőtte a gólt az 53. percben. Radivojević egyenlített a 72. percben, utána már nem volt megállás. Milošev két perc múlva visszaszerezte a vezetést a Radnak, majd Bainović belőtte a belgrádiak 4. gólját a 83. percben.

Végül a Szpartak Moszkva ellen is lejátszottak egy mérkőzést. Ennek 1:1-es döntetlen lett a vége, a szerbek gólját Lazarević szerezte.

 

Két mérkőzést játszott a kruševaci Napredak. Először az örmény Alaskert volt az ellenfelük, velük 1:1-et játszottak. A Napredak gólját Gobeljić szerezte a 60. percben. (A képen szürke melegítőben Vuk Rašović vezetőedző tart éppen fejtágítót a játékosoknak valamikor a mérkőzés közben.)

 

#prijateljska #pripreme #fcalashkert

A photo posted by FK Napredak Krusevac (@fk_napredak) on

 

Majd a bosznia-hercegovinai Mladost Dobaj Kakanj csapata volt az ellenfél, tőlük a Napredak 1:0-ra kikapott. (A gólt Maksimović szerezte a 33. percben.) A Napredaknak is véget ért az edzőtábor, ma jönnek vissza Szerbiába. Vasárnap még lejátszanak egy edzőmeccset a Radnički Pirot ellen, utána már teljes erővel készülnek a tavaszi idényre.

 

A Čukarički szintén két mérkőzésen van túl. Először az orosz Rubin Kazany U21-es csapatával találkoztak, ellenük 4:1-re győztek. Gólszerzők: Jovanović (14., 26., 66.), Lagator (36.), ill. Jakovljev (44.).

A második meccset az ugyancsak orosz Ural ellen játszották, az a találkozó 1:1-re végződött. Jevtić szerezte meg a vezetést a Čukaričkinak a 42. percben, majd Iljin egyenlített a 46.-ban.

A képen Aleksandar Jevtić, a gól szerzője.

 

A Novi Pazar három meccset játszott három montenegrói csapat ellen. Először az élvonalbeli Zeta Golubovci ellen léptek pályára, velük gól nélküli döntetlen született.

Utána a 2. ligás Otrant Ulcinj ellen játszottak, azt a meccset 1:0-ra nyerték a novi pazariak. Muslimović lőtte a gólt a 20. percben.

Végül a szintén élvonalbeli Iskra Danilovgrad volt az ellenfelük, ez a meccs 1:1-es döntetlent hozott. A Novi Pazar gólját Marić szerezte. A képen a két csapat éppen vonul ki a pályára, a Novi Pazar fehér mezben, kék nadrágban.

 
Posted by Fk Novi Pazar - Zvanična stranica on Wednesday, February 8, 2017

 

Hátravannak még azok a csapatok, akik csak egy meccset játszottak az elmúlt napokban. Az FK Javor a 3. ligás FK Brodaraccal mérkőzött. A meccs vége 1:1 lett, a belgrádi kiscsapat lőtte az első gólt a 44. percben (Latinović volt a gólszerző), az ivanjicaiak Tomanović góljával egyenlítettek a 61. percben.  

A Mladost a szlovén élvonalbeli Celje vendége volt, a lučaniak 3:1-re győztek. Gólok: Bojović (7., 77.), Čečarić (88.), ill. Volaš (5.).

A Spartak a boszniai bajnokságban szereplő Krupa csapatátval játszott. A szabadkaiak 2:1-re nyertek, gólszerzők: Milutinović (42.), Purović (90.), ill. Mudrinski (75.). A képen közös csapatfotózáson sötét mezben a Spartak.

 

A Borac a Mladost Podgorica csapatával játszott egy izgalmas mérkőzést. A vezetést a montenegróiak szerezték meg a 47. percben Burzanović góljával. Két perccel később már 2:0-ra vezettek a podgoricaiak, Ivanović is betalált. Az 55. percben jött a čačakiak szépítő gólja (gólszerző: Živanović), majd Tiago három perc múlva kiegyenlített. A vezetést Mihajlović gólja hozta a 72. percben, majd Punoševac 11-esből megszerezte a Borac 4. gólját a 83. percben. Utoljára Stjepović talált be a 88. percben, ez volt a podgoricaiak 3. gólja.

Jelenet a mérkőzésből, pirosban a Mladost csapata

Borac - Mladost Podgorica  

(kép: boracfk.com)

 

A Voždovac az ukrán Stal csapatával találkozott, a mérkőzést az utóbbiak nyerték 2:0-ra. (Gólok: Sabanov [13.], Deul [55.]). A belgrádiak is hazajöttek az edzőtáborozásból, ők innentől kezdve kizárólag a közelgő tavaszi idényre koncentrálnak.

A Radnik a ČSK Čelarevoval játszott, a surdulicaiak 1:0-ra győztek Vukasović góljával (80. perc).

 

ODIGRANA KONTROLNA I SA ČELAREVOM Još jedan kontrolni susret obilovao velikim brojem šansi i dobrom koordinacijom...

Posted by FK Radnik Surdulica - Zvanična prezentacija on Tuesday, February 7, 2017

 

 

Van néhány átigazolási hír, de még előtte meg akartam említeni azt is, hogy a Vojvodina középpályása, Dušan Jovančić legalább másfél hónapra kidőlt, azok után, hogy elesett és kulcscsonttörést szenvedett.

Ami pedig az átigazolásokat illeti: az FK Radhoz két játékos is érkezett, Nikola Mirković (25 éves, kapus, ex-Spartak) és Nikola Dimitrijević (25 éves, hátvéd, ex-Novi Pazar). A Spartaktól eljött a 29 éves kapus Nikola Kesić, még nem tudni, hogy hol folytatja a pályafutását. Jött viszont hozzájuk két új játékos: a 24 éves, macedón középhátvéd Aleksandar Damčevski (ex-Atyrau, KAZ), illetve a 22 éves szlovén balhátvéd Aljaž Krefl (ex-NK Olimpija). A Radnikhoz leigazolt a 24 éves középpályás Lazar Ivić (ex-Macva, 2. liga). A Radnički Nišhez érkezett a 32 éves csatár Miloš Trifunović (ex-Vojvodina). A Metalac leigazolta a montenegrói válogatott Miloš Krkotićot (29 éves, középpályás, ex-Sutjeska).

A Radnički Niš eközben beperelte a Crvena Zvezdát, mert a fővárosiak nem fizettek semmit az átigazolási szezon elején szerződtetett Milan Pavkáért. A Zvezdának a játékosért 300 000 eurót kellett volna a nišiek számlájára utalni (akik súlyos anyagi gondokkal küzdenek, ez az összeg a túlélésüket jelentené), de a megadott határidőig egy árva vasat sem utaltak át, így a Radnički úgy döntött, hogy bíróság elé viszi az ügyet. A Crvena Zvezda részéről még nem érkezett hivatalos reagálás.